Næstved har i de seneste tre uger været hårdt plaget af en bandekonflikt, som har betydet natlige skyderier i blandt andet villakvarterer og ved daginstitutioner hele fem gange.
TV ØST har spurgt borgmester Carsten Rasmussen (S), hvordan han ser på den eskalerede bandekonflikt, og hvad kommunen kan gøre for at forhindre det:
Politiet mener, at skyderierne bunder i en kamp mellem to bander om narkomarkedet i byen. Kan du acceptere det i Næstved?
- Nej, det kan vi selvfølgelig ikke. Men det har været kendt i mange år, at der er en kamp. Forrige år og sidste år var det Black Army, og før det var det Westside Nation, som kæmpede i Næstved. Sådan tror jeg desværre, det er i de byer, hvor der er kamp i øjeblikket. Om det København, Næstved eller Odense, så er det et spørgsmål om det hårde narkomarked og om, hvem har ret til at sælge narko i bestemte byer.
Men fem skyderier på tre uger – hvad vil I gøre?
- Vi kan ikke gøre ret meget som kommune, for vi kan ikke sætte et skilt op ved indfaldsvejene om, at det er forbudt at skyde i Næstved. Det er en selvfølge. Men det er jo dybt kriminelle, der gør det her. Det er rigtig uheldigt, og det er drønirriterende, fordi det giver en unødvendig utryghed, når der bliver skudt. Det er klart, at hvis jeg var nabo til en rocker, så ville jeg også spørge mig selv, om de en dag kommer til at skyde mod det forkerte hus, når de lister rundt i nattens mulm og mørke. Det er rigtig irriterende, at det bliver ved.
I dag var det lige over for en skole, hvor der er en masse børn. Hvad tænker du om det?
- For to uger siden var det ved siden af tre daginstitutioner, og det kan vi ikke gardere os imod. Det er rigtig irriterende, og jeg ville være endnu mere irriteret, hvis det skete i dagtimerne. Det sker gudskelov om natten, hvor børnene ligger i deres seng derhjemme, og der ikke er børn på skolen. Men altså, politiet ved, at der er 1.400 registrerede rockere og bandemedlemmer i Danmark, og de bor jo privat et eller andet sted, som er et potentielt skudmål. Det er ikke forbudt at være rocker i Danmark, og det er ikke forbudt at være medlem af en bande, og derfor kan vi ikke som kommune lave en særlov. Det får vi ikke lov til.
Så I har ingen redskaber til at løse den her situation?
- Ikke når det sker i rockernes egne hjem. Vi kan gøre det, som vi gjorde dengang rockere etablerede et klubhus i et villakvarter på Præstøvej. Der sagde vi rent byplansmæssigt, at vi ikke vil have foreninger eller klubhuse her, for det er et almindeligt parcelhuskvarter, og her skal ikke være den her trafik. Det er den eneste mulighed. Vi kan bruge planloven, hvis der pludselig bliver etableret en rockerklub i et villakvarter. Men når det foregår på folks private bopæl, så kan vi ikke gøre noget. Der kan vi kun appellere til, at Folketinget sætter de nødvendige ressourcer af, så politiet kan efterforske det her.