Clara har brækket benet - men det holder hende ikke tilbage fra at hænge valgplakater op.
For vælgere kan det virke som en hyggelig tradition, men for folketingskandidaterne og ikke mindst partiernes ungdomsorganisationer er ophængningen af valgplakater en vigtig kamp om de bedste pladser.
Jeg vil ikke gå glip af det her
Den rette placering kan nemlig flytte stemmer.
Derfor har flere politisk aktive unge i blandt andet Slagelse travlt med at spænde valgplakater fast til lygtepæle og landevejsbroer. Lørdag klokken 12.00 måtte valgplakaterne til folketingsvalget nemlig officielt hænges op, og Clara Sadolin, der er lokalformand for Venstres Ungdom, hjælper naturligvis folketingskandidaten Morten Dahlin (V).
Der er bare lige en udfordring. Clara Sadolin har brækket benet og kan ikke selv kravle op i lygtepælen.
Derfor sad hun på skulderne af Morten Dahlin, da klokken slog 12.00 og spændte hans valgplakater fast i lygtepælene ved Slagelse Rådhus.
- Jeg vil ikke gå glip af det her. Det betyder virkelig meget for mig, at jeg kan hjælpe så meget, som jeg kan, og jeg vil gerne være en del af det her, fordi der er en masse gode frivillige, siger Clara Sadolin.
Unge frygter klimaforandringer
Længere nede ad gaden i Slagelse hjælper Nikolaj Sloth Møller, der er medlem Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, også til at med at hænge valgplakater op.
- Jeg føler, der er brug for forandringer i forhold til, hvordan tingene er i dag, siger Nikolaj Sloth Møller, mens han spænder en socialdemokratisk valgplakat fast om lygtepælen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Han håber, at politikerne, som bliver valgt ind i folketinget, vil kæmpe for at forbedre klimaet.
- Fordi det er noget, som jeg personligt selv er bange for, og jeg tror også, at mange andre unge, som føler det samme, fordi det er os, det kommer til at gå ud over i forhold til klimaforandringerne. Det er os, der kommer til at tage konsekvenserne, og vi skal handle nu, siger Nikolaj Sloth Møller.
Kan flytte stemmer
Ifølge Robert Ormrod, der forsker i politisk markedsføring og kommunikation ved Aarhus Universitet, kan valgplakater have så meget indflydelse på en politikers kampagne, at de rent faktisk kan flytte stemmer - især mellem kandidater internt i et parti.
- Der, hvor det kan have en effekt, er med de kandidater, som ligger på vippen, og de kandidater, der har brug for flere personlige stemmer for at komme ind.
- Derfor er det meget vigtigt for hver enkelt kandidat at sørge for, at deres plakat er synlig, og at de skiller sig ud, siger han til Ritzau.
Der kan imidlertid blive en reel kamp og pladserne i år. For den sidste uge har ansigter med kandidater til valg til Europa-Parlamentet, der skal afholdes 26. maj, prydet landets lygtepæle.
Og det er ikke godt for folketingskandidaterne, siger forskeren.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Det har en direkte betydning, fordi plakaterne til europaparlamentsvalget har de gode pladser.
- Alle de bedste steder langs indfaldsveje, på gågader og ved butikscentre er valgt, så på den måde bliver det lidt sværere for folketingskandidater at hænge deres plakater op.