Flere børn i alderen 0-5 år, flere ansatte, der går på pension indenfor de nærmeste år, og den siddende regerings varsling om et udspil om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.
Disse faktorer giver udfordringer med at få pædagoger nok i fremtiden i Næstved Kommune, som derfor går sammen med professionshøjskolen Absalon om at udbyde en merit-pædagoguddannelse for kommunens pædagogmedhjælpere og på tre år opkvalificerer dem til pædagoger.
Samtidig vil kommunen lukke hullerne i daginstitutionerne med såkaldte rotationsvikarer i form af arbejdsløse, som bliver pædagogmedhjælpere og dermed kommer i job og ud af eksempelvis dagpenge og kontanthjælp.
- Vi kommer til at mangle både pædagoger og pædagogmedhjælpere i fremtiden, og kan vi hjælpe nogle af vores medhjælpere til at få en uddannelse, som de måske ikke har taget initiativ til, vil vi gerne som kommune sikre, at vi får de nødvendige medarbejdere i fremtiden.
Vi er rigtig glade for at få sådan en henvendelse og er meget samarbejdsvillige.
- Samtidig regner vi med, at vi får gode medarbejdere, der gerne vil have et job og blive pædagogmedhjælper i en børnehave med efterfølgende mulighed for, at de også kan læse videre som pædagog, siger Carsten Rasmussen, borgmester (S) i Næstved Kommune.
Interessant model
Ofte er det den enkelte ansatte og dennes chef, der i fællesskab tager stilling til, om vedkommende skal efteruddannes. I dette tilfælde er det en kommune, der aktivt stiller sig i front for at opkvalificere en større gruppe ansatte.
En model, der ikke opleves tit, men som er rigtig interessant.
Det mener Morten Pape Nielsen, ansvarlig for merituddannelsen på pædagogsiden på Absalon.
Som det er nu, kan studerende tage merit-pædagoguddannelsen på Absalons afdelinger i Nykøbing Falster, Slagelse, Roskilde og Vordingborg. Med den nye model er det planen, at Absalon rykker en underviser til deres nuværende lokaler i Næstved, der hidtil er blevet brugt til andre af skolens uddannelser.
- Vi er rigtig glade for at få sådan en henvendelse og er meget samarbejdsvillige. Et eller andet sted er det smartere eller mere fornuftigt, at vi flytter en underviser, end at Næstved Kommune flytter et helt hold, siger Morten Pape Nielsen.
- Ved at lave et tilbud her, bliver de i lokalområdet, hvor de i forvejen har deres arbejdsplads. Det bør være nemmere, end at de skal finde ud af, hvordan de skal pendle til Vordingborg eller Slagelse, supplerer borgmester Carsten Rasmussen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Modellen møder ros fra pædagogernes landforening, BUPL.
- Vi er glade for, at kommunen vil styrke fagligheden og arbejde aktivt for, at der kommer flere pædagoger i Næstveds daginstitutioner, siger formand for BUPL Sydøst, Betina Vincent Andersen, i et skriftligt svar.
Ser frem til teoriundervisning
Ifølge oplægget skal der minimum være 30 deltagere og maksimum 40 på uddannelsen.
En af deltagerne bliver Ronnie Jensen, der er pædagogmedarbejder i børnehaven Nattergalen i Tappernøje. Han kalder modellen for alletiders og ser med spænding frem til at blive undervist teoretisk i at være pædagog.
- Jeg er med til rigtig mange ting i hverdagen, hvilket jeg er glad for. Men hele den teoriske del vil jeg helt klart få et kvalifikationsløft på.
Han har været ansat i børnehaven i 10 år. Når det først er nu, han vælger at tage merituddannelsen, skyldes det, at tidspunktet er det rigtige i en hverdag med to børn.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Det er et godt tidspunkt at gøre det på for mig nu. Det er selvfølgelig lukrativt for mig, at uddannelsen nu kommer i Næstved, og at hverken huset (børnehaven, red.) eller jeg kommer til at mærke det voldsomt meget økonomisk, siger Ronnie Jensen.
Den treårige uddannelse forventes at starte til april næste år. I første omgang bliver modellen testet af på et enkelt hold. Bliver det en succes, vil Næstved Kommune fortsætte projektet.