Vordingborg Kommune har fået 10 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til alemene Formål, som skal gå til istandsættelse af Mølleporten i Stege.
Det skriver Vordingborg Kommune i en pressemeddelelse.
- Vi er utroligt glade og taknemmelige for det gavmilde tilskud fra A.P. Møller Fonden, siger borgmester Mikael Smed.
- Det betyder, at vi nu kan gå videre med at realisere dette vigtige projekt, som både vil sikre bevaring af en af kommunens vigtigste historiske bygninger, og samtidig vil bidrage til videreudvikling af kvalitetsoplevelser for borgere og turister i middelalderbyen Stege.
Mølleporten bliver museets nye oplevelsesmæssige ’fyrtårn’
En stor gave til Møns Museum
Donationen fra fonden er svar på en ansøgning fra et partnerskab mellem Vordingborg kommune, Møns Museum og Lykke & Nielsen Arkitekter MAA.
Ansøgningen bygger på et forprojekt med titlen Gør porten høj – restaurering og tilgængeliggørelse af Mølleporten i Stege, udarbejdet af partnerskabet i 2018-19.
Det er mere end hundrede år siden, at Mølleporten sidst blev renoveret, så der er et stort, opsparet behov for en gennemgribende restaurering. Især kalkstenene er angrebet. En bygningsrestaurering på højeste kvalitetsniveau, der kan fremtidssikre Mølleporten, er således det primære formål med projektet.
- A.P. Møller-bevillingen er en stor gave til Møns Museum, siger Jeanette Lopez-Zepeda, der er daglig leder af Møns Museum.
- Vi glæder os til at gå i gang med dette spændende projekt, som vil åbne helt nye formidlingsmuligheder for museet. Mølleporten bliver museets nye oplevelsesmæssige fyrtårn.
Hertil kommer, at det i mange år har været et stort ønske – i ansøgerkredsen, i det mønske foreningsliv og blandt Steges borgere – at der kan skabes adgang til det enestående bygningsværk, som ikke har været i brug i flere hundrede år.
Mølleporten skal være tilgængelig for publikum
Et vigtigt sekundært formål for projektet er derfor at gøre Mølleporten tilgængelig for publikum, og at give bygningen en meningsfuld anvendelse som en del af Møns Museums formidling. Projektet kan hermed bidrage til at udvikle Stege som oplevelsesby og konsolidere den positive udvikling som handels- og turistby, som Stege har oplevet siden årtusindskiftet.
Vi er glade for og stolte over at deltage i dette projekt, som det er en drøm for alle restaureringsarkitekter at kunne være med i
Et vigtigt led i projektet er at sænke gadeniveauet lige omkring byporten med 70-80 centimeter ned til niveauet i slutningen af 1400-tallet, hvilket vil give bygningen et helt nyt udtryk (derfor titlen på forprojektet: Gør porten høj). Der skal skabes adgang for publikum til bygningen via en ny ekstern trappe og indskudte etagedæk.
De omgivende færdselsarealer trafiksikres og der etableres en separat bro over bygraven til ’bløde’ trafikanter. I sin nye rolle som formidlingssted vil Mølleporten styrke Møns Museums funktion som velkomstcenter for Møns succesrige vandrerute ’Camønoen’.
- Vi er glade for og stolte over at deltage i dette projekt, som det er en drøm for alle restaureringsarkitekter at kunne være med i, siger arkitekt Bent Lykke fra Lykke & Nielsen.
- Som lokal arkitekttegnstue er det uhyre vigtigt for os, at vi - som med restaureringerne af Morten Reenbergs Gård og Hotel Møen - kan bidrage til videreudvikling af Stege som en by med et dynamisk handels- og byliv, byggende på en velbevaret bygningskultur.