Det er to virksomheder med konstant vokseværk, der mandag havde hejst flagene i Kalundborg.
To virksomheder, der har meget at fejre.
50 år efter etableringen af fabrikken i Kalundborg er de verdens største producenter på hver deres felt.
Novozymes med produktionen af enzymer til for eksempel vaskemiddel, og Novo Nordisk med produktionen af insulin til personer med diabetes.
Vi investerer i størrelsesorden en milliard om året i det her site
- Da man byggede den første fabrik her for 50 år siden, var der vist ingen, der kunne forudse, hvor vi ville være henne i dag, siger Michael Hallgren, der er produktionsdirektør hos Novo Nordisk.
I 1969 var det en mark i udkanten af Kalundborg, men i dag udgør området et produktionsareal på 1,1 millioner kvadratmeter. Et areal, der fortsat vokser.
- Vi investerer i størrelsesorden en milliard om året i det her site, og har gjort det de seneste 15-20 år, siger Michael Hallgren til TV2 ØST.
GRAFIK: Se udviklingen fra bar mark til verdensomspændende virksomhed.
Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.
Statsministeren: God grund til at være taknemmelig
Over 28 millioner patienter over hele kloden modtager den diabetesmedicin, der produceres i Kalundborg.
Og når man producerer det, der svarer til 50 procent af verdens insulinproduktion, så kommer en statsminister selvfølgelig på besøg, når man fejrer 50 års jubilæum.
- Det er store og det er vigtige virksomheder. Derfor er der grund til at være meget taknemlig for at produktionen også bliver i Kalundborg og Danmark, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) ved mandagens markering af jubilæet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Novozymes og Novo Nordisk er arbejdsplads for flere end 4.000 medarbejdere og har ifølge Kalundborgs borgmester haft en afgørende rolle i udviklingen af området.
- De er uvurderlige. De er verdens største på deres felt, og det havde vi nok ikke kunnet stikke på nogen anden måde. Og det er jo ikke kun inden for hegnet, at der er mange arbejdspladser. Hele følgeindustrien, der leverer ind, har glæde af fabrikken, siger Martin Damm (V).
VIDEO: Der var stolthed at spore til mandagens fejring af mastodonterne i Kalundborg.
Var bare en beskeden virksomhed
Jan Carstensen er en af dem, der har fulgt udvikling på nærmeste hold. Han blev ansat i Novo Nordisk for 35 år siden, og er i dag fællestillidsrepræsentant for medarbejderne.
- Der er jo sket en utrolig stor udvikling. Vi er gået fra at være en forholdsvis beskeden virksomhed til at blive en stor global virksomhed, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men selvom fabrikken vokser år for år og medarbejderne bliver flere og flere, så har de grundlæggende værdier ikke ændret sig.
- Selvom det er blevet en kæmpe, så er de gamle traditioner fuldt med. Man kan sige det sådan helt generelt: Der er ordentlige forhold og man behandler hinanden ordentligt, siger Jan Carstensen.
Savner en motorvej
Der er dog ét minus ved beliggenheden i Kalundborg: Infrastrukturen. Virksomhederne vil gerne tiltrække de bedst kvalificerede medarbejdere og her er det en udfordring, at der ikke er motorvej hele vejen til Kalundborg.
Jeg forstår godt, de ønsker sig en motorvej
- Drømmescenariet er jo at bygge de sidste 30 kilometer motorvej. Vi har lige bygget etape 2 og nu mangler vi etape 3. Det vil hele industrien glæde sig over, tror jeg, siger produktionsdirektør Michael Hallgren.
Netop infrastrukturen, eller manglen på samme, kom statsministeren også ind på i sin tale ved jubilæumsfesten. Hun anerkender, at det er en udfordring, men vil dog ikke love en motorvej her og nu.
- Jeg forstår godt, de ønsker sig en motorvej. Der er både nogle infrastruktur-udfordringer, og så er det en udfordring, om man kan få den arbejdskraft til Kalundborg, som man har brug for, sagde hun til TV2 ØST.
Artiklen fortsætter under billedet.
Motorvej eller ej. Novo Nordisk og Novozymes bliver i Kalundborg, men om man også kan fejre 100 års jubilæum i byen kan produktionsdirektøren ikke garantere.
- Hvis man er en virkelig drømmer, så vil man sige, at de næste 50 år kun kan blive større, men det er jo virkelig en krystalkugle, der er svær at kigge ind i, siger Michael Hallgren.