Snart begynder byggeriet af Danmarks første kvindefængsel

Kvinder er en udsat gruppe i fængslerne, mener Kriminalforsorgen. Nu skal der findes en entreprenør, der kan bygge Danmarks første kvindefængsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I nogle lande er fængslerne kønsopdelte, så mænd og kvinder ikke kan afsone sammen. Sådan er det ikke i Danmark - men det bliver der lavet om på i 2021, når Danmarks første kvindefængsel vil stå klar i Jyderup.

Selve byggearbejdet med at omdanne fængsel til rent kvindefængsel begynder i marts 2020, og Kriminalforsorgen sender nu opgaven i udbud, så den rette entreprenør kan findes. Det er nemlig ikke en helt enkel opgave, fordi fængslet ikke lukkes ned under byggefasen.

quote Det er en særlig udsat og sårbar gruppe, som vi fremover får mulighed for at tilbyde bedre støtte

Thorkild Fogde, direktør i kriminalforsorgen

- Ombygningen kommer til at stå på, mens fængslet er i drift, og det betyder, at vores dygtige medarbejdere i Jyderup kommer til at arbejde under nogle særlige vilkår, mens byggeriet står på, siger institutionschef for Institution Jyderup Ole Hansen i en pressemeddelelse.

- Derfor kommer vi også til at følge byggeprocessen tæt, og sørge for en god dialog med medarbejderne, så vi kan tage hånd om de udfordringer, der opstår undervejs, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Jyderup Fængsel har i dag 24 pladser reserveret til kvinder i en lukket afdeling. Fra 2021 bliver det dog til et rent kvindefængsel
Jyderup Fængsel har i dag 24 pladser reserveret til kvinder i en lukket afdeling. Fra 2021 bliver det dog til et rent kvindefængsel Foto: Kriminalforsorgen.

Særligt udsat gruppe

Kønsopdelte fængsler er normal praksis i mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. Derfor er der kvindefængsler i lande som Norge, Sverige, Tyskland og Holland. I Kriminalforsorgen oplever man dog, at de fængslede kvinder blandt andet udsættes for seksuel chikane og tvang fra de mandlige medindsatte – og det skal et fængsel udelukkende for kvinder forhindre.

quote Vi kan for eksempel arbejde mere målrettet med de kvindelige indsatte, der har børn, og som tit er eneforsørgere

Thorkild Fogde, direktør i kriminalforsorgen

Samtidig kan man i et rent kvindefængsel bedre målrette det sociale arbejde.

- Ombygningen i Jyderup handler ikke kun om mursten og sikkerhed. Ved at samle gruppen af kvindelige indsatte et sted i landet, kan vi styrke fagligheden i de resocialiserede indsatser over for denne gruppe, siger direktør i kriminalforsorgen Thorkild Fogde i en pressemeddelelse.

- Vi kan for eksempel arbejde mere målrettet med de kvindelige indsatte, der har børn, og som tit er eneforsørgere. Det er en særlig udsat og sårbar gruppe, som vi fremover får mulighed for at tilbyde bedre støtte, siger direktør i kriminalforsorgen Thorkild Fogde.

Ikke alle er glade

På landsplan er der omkring 4.000 indsatte og arrestanter i danske fængsler og arresthuse. Heraf er blot fire procent kvinder, som sidder spredt på både åbne og lukkede afsnite i fire forskellige institutioner. Med andre ord er kvinderne en klar minoritet.

Da TV2 ØST i 2017 for første gang fortalte om planerne, var det dog ikke alle, der var begejstrede over, a

- For mig betyder det meget. for jeg kan godt lide at snakke med mænd, og jeg kan godt lide at være social sammen med mænd. Der behøver ikke være alt muligt i det, men bare som gode kammerater, fortæller hun.

Samme holdning havde landsforeningen KRIM, som arbejder for at støtte indsatte i fængslerne.

- Det siger næsten sig selv, at det er perverst at dele mennesker op på baggrund af køn, sådan så man ikke kan være sammen med det modsatte køn. Det modvirker resocialisering, det modvirker det her sunde, velfungerende menneske, der kommer ud i den anden ende, lød det det dengang fra landsformanden for KRIM, Claus Bonnez.

Når Jyderup Fægsel står færdigt, vil alle kvindelige arrestanter og indsatte hørte til det. Det vil have plads til 143 arrestanter og indsatte i både åbent og lukket regi. Kvindefængslet vil samtidig have familie- og besøgsfaciliteter.

Ifølge planen skal første spadestik tages omkring 1. marts 2020, og Jyderup Kvindefængsel skal være i fuld drift i 2021.

VIDEO: TV2 ØST fortalte i 2017 om planerne om et kvindefængsel, som nogle indsatte ikke var helt begejstrede for:

 

Nyhedsoverblik