Trods gode erfaringer – varm aftensmad til ældre kan blive sløjfet

Ringsted Kommune skal spare omkring 18 millioner kroner. Det kan betyde, at kommunens ældre igen skal spise kold mad om aftenen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I december 2018 besluttede et enigt byråd i Ringsted Kommune, at de ældre på kommunens tre plejecentre skulle have serveret dagens varme måltid om aftenen i stedet for til frokost.

Siden den 7. januar 2019 har beboerne derfor fået serveret deres varme mad om aftenen, men selvom ordningen er en succes, er der nu risiko for, at den må sløjfes.

Skal spare 18 millioner kroner

Beregninger lavet i januar 2019 viser, at Ringsted Kommune skal spare omkring 18 millioner i budgettet for 2020. Det fortæller Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten (V) til TV2 ØST.

mad_-_politiker.jpg
Læs også
Enigt byråd - nu skal de ældre have varm aftensmad
mad_-_politiker.jpg
Læs også
Enigt byråd - nu skal de ældre have varm aftensmad

Han forklarer, at det især er ekstraudgifter på det specialiserede børneområde, der er skyld i, at kommunens skal spare.

Ved et byrådsmøde mandag aften vil det blive diskuteret, hvilke områder, der kan spares på, og her kommer den varme mad på plejecentrene i spil.

Spiser mere og sover bedre

Kommunens fagudvalg har alle udarbejdet en række forslag til besparelser. Disse forslag skal mandag diskuteres i byrådssalen.

Et af forslagene til besparelser på ældreområdet er at tilbagerulle den varme aftensmad. Ved igen at servere den varme mad ved frokosttid på plejecentrene, kan man spare 300.000 kroner årligt.

mad
Læs også
Byrådet skal endeligt beslutte: Skal de ældre have varm mad til aften?
mad
Læs også
Byrådet skal endeligt beslutte: Skal de ældre have varm mad til aften?

Af forslaget fra Ældre- og Genoptræningsudvalget fremgår det, at beboerne på kommunens plejecentre er glade for deres varme aftensmad. De både spiser mere og sover bedre, når de spiser varm mad om aftenen:

Beboerne spiser mere af den varme mad efter omlægningen, og de foreløbige meldinger er, at omlægningen har haft den forventede effekt på nattesøvnen. Derudover er beboerne meget glade for omlægningen, som for de flestes vedkommende er i overensstemmelse med den måde de levede på, før de flyttede på plejecenter. Ordningen ser endvidere ud til at have en positiv virkning på det sociale liv omkring aftensmåltidet.

I alt er der fremlagt forslag til besparelser for lidt mere end 23 millioner kroner. Det betyder, at ikke alle de forslåede besparelser vil blive ført ud i livet, forklarer Borgmester Henrik Hvidesten.

Om den varme aftensmad bliver et af steder kommunen vil finde nogle af de 18 millioner kroner bliver først endeligt afgjort i oktober 2019.


Nyhedsoverblik