Kingnitis Diamondi, Paracidaris Eluveitie og Qiliania Griffini.
Det er alle latinske navne, palæontologer har givet fossiler af skabninger fra fortiden. Men hvad du måske ikke ved, så gemmer der sig også navne på store rockstjerner i de tre eksempler.
Der er nemlig opstået en trend blandt palæontologer.
Når de fandt flere millioner år gamle fossiler, så skulle de navngives på latin. Og her valgte videnskabsmænd at skæve til store rockstjerner som for eksempel King Diamond og Lemmy Kilmister fra Motörhead.
Det fortæller Jesper Milàn, der er palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe.
- Det er jo sådan, at når man som videnskabsmand finder et nyt og ukendt dyr – nulevende eller fossilt, så må man give det et latinsk navn. Og så er der nogen, der har valgt at opkalde dem efter deres ynglings rockstjerner, siger han og tilføjer:
- Måske fordi de lyttede til det, mens de beskrev det, eller mens de hakkede sig igennem klipperne og gravede det ud. En valgte at gøre det, fordi han vidste, at det ville genere hans gamle kollegaer, siger Jesper Milàn.
Udstiller fossiler på Copenhell
Udover at være museumsinspektør er Jesper Milàn også medstifter af en særlig udstilling. Den hedder Rock Fossils On Tour, hvor man netop kan se modeller af de fundne fossiler, som har fået de musikinspirerede navne.
Det er simpelthen det største, der er sket endnu, at den er kommet med på en heavy festival
De blev udstillet på Copenhell i København, som har omkring 28.000 gæster. Det er Danmarks største rock- og metalfestival, der løb af stablen fra onsdag til søndag i sidste uge.
Det var et stort øjeblik for en af udstillingens stiftere.
- Det er simpelthen det største, der er sket endnu, at den er kommet med på en heavy festival, siger Jesper Milàn.
Modellerne viser fortidsdyr, der er i mellem 75 og 435 millioner år gamle. Modellerne tager omkring seks uger at lave. Det er Esben Horn, der genskaber fossilerne. Han er nemlig modelbygger hos 10 Tons.
- Jeg ved lidt om fossiler på amatørplan. Dengang jeg var lille, var jeg fuldstændig entusiastisk nørd og læste alt om trilobitter og fortiden og sådan noget, siger han og tilføjer:
- Men jeg er jo ikke videnskabsmand, så jeg er dybt afhængig af palæontologer. Så de kan hjælpe mig med at fortælle, hvad det er, vi har med at gøre.
Rockmusik handler jo om død og ødelæggelse, destruktion, knogler og kranier. Og det gør palæontologi også, bare på et andet plan, så derfor hænger de to ting helt naturligt sammen
Fossiler og Heavy Metal hænger sammen
Esben Horn får hjælp palæontologerne Jesper Milàn og den svenske professor og palæontolog Mats E. Eriksson fra Lund Universitet.
De er begge store fans af heavy metal og rock. Derfor giver det rigtig god mening for dem at udstille på Copenhell.
- Rockmusik handler jo om død og ødelæggelse, destruktion, knogler og kranier. Og det gør palæontologi også, bare på et andet plan, så derfor hænger de to ting helt naturligt sammen, siger Jesper Milàn.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ville hylde King Diamond
I alt er 53 fossiler opkaldt efter musikere og bands. Beatles, Michael Jackson og Madonna er nogle af dem, men langt de fleste navne finder man i den hårde ende af musikskalaen.
Black Metal, Heavy Metal og Dead metal er de musikgenre der fylder mest. Mats E. Eriksson har selv opkaldt flere af fossilerne efter store ikoner fra den genre.
Denne her hedder Kingnites Diamondi, som er opkaldt efter King Diamond. Jeg elsker King Diamond, så jeg ville hylde ham
- Den hedder Kalloprion Kilimesteri. Den er opkaldt efter Lemmy Killmester fra Motörhead, siger han og peger på en anden model.
- Denne her hedder Kingnites Diamondi, som er opkaldt efter King Diamond. Jeg elsker King Diamond, så jeg ville hylde ham, siger Mats E. Eriksson.
Artiklen fortsætter under billedet
Den svenske professor ved ikke, hvad der er årsagen til denne trend, men han giver alligevel sit eget bud på det.
- Det har vist sig, at mange palæontologer kan lide metal musik. Jeg ved ikke hvorfor, men det må jo være fordi, at der findes så mange fantastiske mennesker med god smag, siger Mats E. Eriksson, mens hans laver håndtegnet ’Devil horns’.
Artiklen fortsætter under billedet
Det er en ære. Der er ikke mange bands, der kan sige, at de har fået et fossil opkaldt efter sig. Det er rimelig fedt.
Schweizere begejstres af søstjerne
På udstillingen kan man blandt andet se en søsstjerne, der er opkaldt efter et schweizisk folk metal band. Søstjernen går under navnet Paracidaris Eluveitie, som er en hyldest til bandet Eluveitie.
De spillede på festivallen Copenhell. To af musikerne besøgte faktisk udstillingen, efter at de var gået af scenen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Her var rockmusiker Chriegel Glanzmann fra Eluveitie meget begejstret for at se søstjernen.
- Den ser virkelig fin ud. Det må jeg sige. Det er fantastisk, siger han og tilføjer:
- Og det er en ære. Der er ikke mange bands, der kan sige, at de har fået et fossil opkaldt efter sig. Det er rimelig fedt.
Udstillingen rykker nu videre til Holland. Her kan de ses på et naturhistorisk museum i Mastricht.