Venstre om tomme teltlejre til millioner: - Du kan se det som en brandforsikring

To tomme teltlejre, hvoraf den ene er i Vordingborg, har kostet staten 55 millioner. Ifølge Venstre skal det ses som en forsikring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke ligefrem gratis at have en teltlejr til flygtninge stående på Vordingborg Kaserne.

For to tomme teltlejre – hvoraf den ene står i Vordingborg – koster Rigspolitiet millioner af kroner.

I alt har de kostet 55 millioner kroner. Og det er selv om, de aldrig er blevet brugt, fortæller Radio24syv.

Lejren i Vordingborg har været slået op siden 2015, hvor den blev oprettet som en beredskabslejr, fordi tusindvis af flygtninge dengang vandrede over de danske grænser. Og derfor giver det stadig god mening at betale for lejrene, mener Marcus Knuth (V), der er udlændingeordfører.

quote Vi er nødt til at have et minimum af et beredskab i det tilfælde, at sådan en situation opstår igen, hvor der pludselig er en stor gruppe, der søger mod Danmark

Marcus Knuth (V), udlændingeordfører

- Du kan se det som en brandforsikring. Den dag huset brænder, der er man glad for, at man har forsikringen, siger han og fortsætter:

- Og vi så jo altså for et par år siden, at hundredvis af migranter vandrede op af motorvejen hjemme på Lolland. Så jeg vil nødig stå her og forklare, hvorfor det var, at vi ikke havde et beredskab, hvis det var sådan, at den situation opstod igen. Den er heldigvis ikke opstået igen, men det er nødvendigt, at vi har et beredskab, således at vi kan agere, hvis situationen opstår igen.

Et minimum af et beredskab

Men flygtningestrømmen er for nu overstået, og det ser ikke ud, som om der er en ny på vej, i hvert fald ikke lige foreløbig. Det kan for nogle virke som spild af penge – kan du forstå det? 

Luftfoto_teltlejr_vordingborg3.jpg
Læs også
Teltlejre koster flere millioner - men ingen bruger dem
Luftfoto_teltlejr_vordingborg3.jpg
Læs også
Teltlejre koster flere millioner - men ingen bruger dem

- Det er på ingen måde spild af penge. Godt nok går flygtningestrømmen i meget høj grad uden om Danmark i de her dage, men der er stadig et massivt pres på for eksempel Sverige, der modtog næsten ti gange så mange asylansøgere, som Danmark gjorde. Hvis bare en brøkdel af dem pludselig begynder at vandre mod Danmark, som vi jo så de gjorde, da de vandrede op af motorvejen, så vil vi have brug for sådan en teltlejr – og der vil det være uansvarligt ikke at have sådan et beredskab, siger Marcus Knuth.

- Så den her lejr kan du se som en forsikring, vi tager i brug, hvis sådan en nødsituation skulle opstå.

Men har vi ikke plads nogle af de andre steder, som ikke står tomme, og så kunne vi spare de millioner, som vi sætter i tomme teltlejre?

- Vi har allerede lukket rigtig, rigtig mange asylcentre, siger Marcus Knuth.

- Men vi er nødt til at have et minimum af et beredskab i det tilfælde, at sådan en situation opstår igen, hvor der pludselig er en stor gruppe, der søger mod Danmark. Og dengang vi så det ske, var det altså ikke noget, vi havde forudset. Lidt ligesom vi har et brandvæsen, beredskabsstyrelse, så er vi nødt til at have de her stående klar, hvis der igen skulle komme en opblusning i flygtningekrisen.

quote Hvorfor man skal stå med oppustede teltlejre og varme dem op i den sibiriske kulde vi af og til har i Danmark, det har jeg svært ved at forstå

Kaare Dybvad (S), medlem af udlændinge- og integrationsudvalget

S: Dårligt brug at skattepenge

Men spørger man den anden fløj på Christiansborg, så mener man, at de 55 millioner kroner kunne have været brugt bedre. I hvert fald hvis man spørger Kaare Dybvad (S), der er medlem af udlændinge- og integrationsudvalget.

- Jeg synes, det er rigtig dårlig brug af skatteydernes penge, og jeg tror, der er rigtig mange steder i det offentlige, hvor man kunne bruge pengene bedre – på skoler, på sundhedsvæsnet. Så det, synes jeg, er et rigtig ærgerligt formål at bruge så mange penge på, siger Kaare Dybvad.

Men bør vi ikke være klar, hvis vi ser en flygtningestrøm, som vi så tilbage i 2015? Er det så ikke godt, at vi er beredt?

- Jo, det skal vi bestemt også være. De her teltlejre kan jo sættes op på en uge, så det er ikke noget væsentligt problem. Men hvorfor man skal stå med oppustede teltlejre og varme dem op i den sibiriske kulde vi af og til har i Danmark, det har jeg svært ved at forstå, siger Kaare Dybvad.

100.000 kroner til at varme teltet op

Har du tænkt dig at gøre noget ved det – eller skal det bare køre videre? 

- Jeg synes, regeringen skal tænke sig rigtig godt om, om det er den måde man vil bruge pengene på, mens man skærer rigtig mange steder i det offentlige. Nogle steder har man svært ved at få det til at hænge sammen, og så fyrer man altså millioner af ved at fyre for gråspurvene nede på kasernen i Vordingborg, det synes jeg man skal tænke sig godt om, om man vil fortsætte med det.

160118_Teltlejr_vordingborg.jpg
Læs også
Tomme asyltelte fyrer for gråspurvene
160118_Teltlejr_vordingborg.jpg
Læs også
Tomme asyltelte fyrer for gråspurvene

Tilbage i 2016 kunne Ekstra Bladet fortæller, at selvom der ikke havde været en eneste flygtning i teltlejren på Vordingborg Kaserne, så brugte staten alligevel 100.000 kroner hver uge på at varme den op i vinterperioden.

Dengang forklarede kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet, Thomas Kristensen:

- Teltene er alle opvarmede, da de ellers ville gå til af mug og lignende.

Er det en sag, du personligt vil gå videre med?

- Nej, jeg er ikke ordfører på det område, siger Kaare Dybvad.

- Men jeg synes, regeringen skal tænke sig rigtig godt om. Og jeg synes, man skal overveje, om det er værd at bruge så mange millioner på at fyre for gråspurvene på kasernen i Vordingborg. Det synes vi ikke i Socialdemokratiet.


Nyhedsoverblik