Valgkamp på Lolland-Falster: Hvem skal være biskop?

Valgkampen til bispevalget i Lolland-Falster stift er i fuld gang. Fire kandidater kæmper om at vinde titlen som den øverste i stiftet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lolland-Falster stift skal have en ny mand eller kvinde i spidsen for alle præster og menighedsråd.

Steen Skovsgaard, der tidligere har haft embedet som biskop, har besluttet at stoppe, og nu er der altså fundet fire kandidater til stillingen.

De fire kandidater er: 

  • Christina Rygaard Kristiansen, sognepræst i Tingsted Kirke.
  • Marianne Gaarden, teologisk konsulent i Helsingør Stift.
  • Michael Fagerlund, provst i Lolland-Falster Stift.
  • Poul Joachim Stender, sognepræst i Kirke Saaby Kirke.

quote En hyrde bruger man også som billede på biskoppen, altså én, der passer på flokken, kunne man sige. Det kan ikke blive større.

Michael Fagerlund, provst for Lolland-Falster Provsti, kandidat til bispevalget

Omkring 500 præster og medlemmer af menighedsråd kan stemme til valget. Valgbreve bliver sendt ud den 25. april til de stemmeberettigede, og optællingen af stemmerne er den 17. maj klokken 11.00.

Kandidat: Kirke og lokalsamfund skal spille sammen

Ligesom ved et almindeligt valg har kandidaterne mærkesager, for eksempel at gøre kirken til en større del af lokalsamfundet.

- I mange år har jeg arbejdet med det, der hedder kirken på landet, altså hvordan kan kirken og civilsamfundet spille aktivt sammen, sådan at man får puljet kræfterne der, hvor der ikke er ret meget tilbage, siger Christina Rygaard Kristiansen, der er sognepræst i Tingsted Kirke uden for Nykøbing Falster.

- Menigheden har traditionelt stået for økonomi og bygninger, præsten står for alt det åndelige. Det er faktisk ikke sådan det her. Menighedsrådet har lige så stort ansvar for det åndelige, og præsten har lige så stort ansvar for økonomi, bygninger og personale, siger Michael Fagerlund, der er provst for Lolland-Falster Provsti.

Fra fire til to kandidater

For at vinde valget skal en kandidat have mindst 50 procent af stemmerne. Med fire kandidater er det mest sandsynlige, at det ikke sker.

Dermed kommer de to kandidater, der får flest stemmer ud i en anden valgrunde, hvor resultatet bliver talt op den 22. juni.

Uanset hvad starter den endelige vinder i embedet til september. 

kors.jpg
Læs også
Forstå bispevalget på fem minutter
kors.jpg
Læs også
Forstå bispevalget på fem minutter

Der er 10 stifter i Danmark med hver deres biskop.

Ud over kirkeministeren er biskoppen den øverste i den danske folkekirke.

- Det kan ikke blive større

Biskoppen har ansvaret for alle præster og menighedsråd og har opgaven med at føre tilsyn med præsterne. Derudover kan biskoppen være med til at sætte en dagsorden for stiftet.

- En hyrde bruger man også som billede på biskoppen, altså én, der passer på flokken, kunne man sige. Det kan ikke blive større, siger Michael Fagerlund, der er provst for Lolland-Falster Provsti.


Nyhedsoverblik