15-årige Adam Buk døde i februar, efter han havde indtaget stoffet MDMA.
Bagmanden, en 17-årig mand fra Næstved, fik tidligere i maj en dom på fire måneders fængsel for at have solgt MDMA til en mellemmand, som herefter videresolgte stofferne til Adam Buk og hans ven Matti Frey Olesen efter skole den 2. februar.
Adam Buks mor, Katharina Lindqvist, kalder dommen for vanvittig.
Jeg kan sagtens forstå, at det føles helt latterligt for familien, men der er desværre ikke nogen straf, der kan betyde, at den her dreng kommer tilbage
- Jeg var selv til stede i retssalen og hørte om alle de episoder, der har været af videresalg. Anklageren kaldte ham for narkohandler. Der var talrige beviser og dialog, man havde hentet ud fra hans telefon og som viste, at han var sådan en, der gjorde det igen og igen, siger Katharina Lindqvist til TV ØST.
Men ifølge Rosa Lund, retsordfører fra Enhedslisten, så er det ikke en strengere straf, der er vejen frem.
- Det, man skal spørge sig selv om, er, ”hjælper det at hæve straffen? Vil det betyde, at andre mennesker vil lade være med at lave organiseret kriminalitet – eller er det nogle andre ting, der skal til”, siger hun og fortsætter:
- Jeg kan sagtens forstå, at det føles helt latterligt for familien, men der er desværre ikke nogen straf, der kan betyde, at den her dreng kommer tilbage.
Artiklen fortsætter under videoen.
Generelt for lave straffe
Men Venstre er ikke enig. I hvert fald ikke hvis man spørger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).
- Jeg har ikke læst domsudskriften, men på det helt generelle plan undrer det som oftest folk, at vi opererer med nogle store strafferammer herhjemme, altså muligheder for straffe op til flere års fængsel, men så ender vi som oftest – selv i de grelleste tilfælde – nede i den laveste tredjedel. Det undrer også os politikere, derfor har vi på Venstres foranledning taget problemet op i retsudvalget, siger han til TV ØST.
Der har Rosa Lund dog en anden opfattelse.
- Hvis straffelovsrådet mener, at strafferammen er passende, må det være det, vi lægger os op ad, siger Rosa Lund.
Tillid til de danske dommere
Hvad skal man så gøre i stedet?
- Jeg mener, at politiet skal bruge mere tid på bagmændene i stedet for så meget tid på kunderne. Altså at finde dem, frem for dem der tager det. Og så skal der noget forebyggende arbejde til – ikke for bagmændene men dem, der tager det. At det kan være farligt at tage for eksempel MDMA, siger Rosa Lund.
Men nu siger du, at de skal bruge mere tid på bagmændene. Når nu de har fundet bagmanden, hvad skal de så gøre?
- Så skal han selvfølgelig straffes, og det er ham her også blevet. Hvorfor han har fået den straf, han har, det er dommeren, der ved det. Jeg har ikke været til stede i hans retssag, men jeg har fuld tillid til, at de danske dommere dømmer, som de skal, lyder det fra Rosa Lund.
Ofret skal vide, det har konsekvenser
Enhedslisten mener ikke, at strengere straffe er vejen frem. I det her tilfælde at det ikke hjælper til, at moren får sin dreng tilbage. Hvad tænker ud om det?
- Det er jo ikke et ukendt synspunkt, men fra set fra Venstres side, så har vi straffe, fordi vi ønsker, det skal have en vis specialpræventiv virkning, så forbryderen ikke gør det igen. Og det skal ikke mindst have en virkning, så straffen afholder andre fra – som i det her tilfælde – at handle med narko. Og endeligt har det også den virkning, at det offer, det går ud over, ofrets familie skal vide, at det har konsekvenser, siger Preben Bang Henriksen og fortsætter:
- Jeg synes, det er argumenter nok for at opretholde et straffesystem. Vi er af den opfattelse, at der skal mere fokus på forholdet mellem den strafferamme, den straffemulighed, der er og den faktuelle straf, der er. Det vil vi gerne gå ind og undersøge.