Solen står højt på himlen og varmer små, bare barnearme på Hotherdalens legeplads. Børnehaven holder til i Hårlev på Stevns og har plads til 44 børn. Siden genoplukningen efter påske, er børnenes hverdag i børnehaven stort set kun foregået udendørs.
- Børnene er kun inde, når de skal puttes, pusles eller på toilettet, ellers foregår alt udenfor, fortæller Katrina Hanna Hofmark, som er daglig pædagogisk leder.
Vi har kunne mærke det på deres sproglige udvikling, vi har kunne mærke det på deres fordybelse i leg
Før coronaepidemien var børn og voksne ikke lige så meget udenfor, som de er nu. Og selvom børnene på nuværende tidspunkt gerne må være inde på deres egen stue, så holder lederen fast i udelivet. Det har nemlig vist sig at gavne børnene.
- Der er højt til loftet, støjniveauet er stort set ikke eksisterende, så de er ikke blevet forstyrret i deres leg på samme måde, som de ville gøre indendørs, siger Katrina Hanna Hofmark.
Men det er langt fra den eneste positive konsekvens, hun har bemærket under coronaepidemien.
Oplevede bedre normering og børn i trivsel
Lige da Hotherdalen åbnede op igen efter påske, var det nemlig langt fra alle forældre, der var klar til at sende deres børn afsted i børnehave igen. Det gav en meget bedre normering, altså færre børn per medarbejder.
- Det gav nærværende voksne og gjorde, at børnene trives. Vi har kunne mærke det på deres sproglige udvikling, vi har kunne mærke det på deres fordybelse i leg, fortæller Katrina Hanna Hofmark.
Artiklen fortsætter efter billedet.
En af de oplevelser, der virkelig har gjort indtryk på hende, er de erfaringer, de fik med et af de sårbare børn.
- Vi har et barn her, som i perioder i løbet af en dag har brug for hjælp til at blive trukket lidt væk fra børnegruppen og blive skærmet, fordi det bliver for meget rent fysisk for barnet. I den her periode, hvor vi har haft så få børn, så har barnet ikke haft brug for at have pauser, fortæller Katrina Hanna Hofmark.
Hun har også fået at vide af barnets forældre, at de har kunne mærke den gode normering på deres barn.
- Når hun kom hjem, så forældrene et helt andet barn, som under normale forhold har været fuldstændig brugt og haft brug for at være i sin egen lille boble. Her har hun været træt fysisk, fordi hun har været udenfor hele dagen, men hun har haft overskud til at interagere med familien. Det er sådan en solstrålehistorie, som man kan få kuldegysninger af, siger Hotherdalens daglige leder, Katrina Hanna Hofmark.
I takt med at flere børn er kommet tilbage i børnehaven, ligner normeringen næsten sig selv igen, og barnet er begyndt at reagere på samme måde igen, som før coronaepidemien.
- Én voksen til en lille gruppe børn, det, ved vi, har en rigtig god virkning på børns udvikling og trivsel, og nu har vi i hvert fald fået set det med egne øjne, at det er faktisk er rigtigt, siger Katrina Hanna Hofmark.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Fagforening hører om mange gode oplevelser
Det er langt fra kun Hotherdalen i Hårlev, der har oplevet en drøm af en normering under genåbningen af landets daginstitutioner.
Man arbejder i små grupper, og det gør man ikke kun i en time på en dag, men det gør man i hele dage og i hele uger under det her lange forløb
- Det er ikke en enestående oplevelse, det er også det, vi hører fra mange andre pædagoger og i flere af vores kommuner. De børn, vi arbejder med i et afgrænset tidsrum, fordi de har nogle særlige udfordringer eller er udadreagerende for eksempel, der ser vi en hel anden adfærd, siger Betina Vincent Andersen, formand, BUPL Sydøst, der er en lokalafdeling af pædagogernes fagforbund.
Det er især muligheden for at opdele børnene i små grupper med en voksen i hver gruppe, der har givet gode erfaringer.
- Man arbejder i små grupper, og det gør man ikke kun i en time på en dag, men det gør man i hele dage og i hele uger under det her lange forløb, fortæller lokalformanden.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Politiker vil prioritere børnene til næste år
Formanden for Børn-, Unge- og Læringsudvalget i Stevns Kommune er klar til at hjælpe de gode erfaringer i Hotherdalen og andre daginstitutioner på vej - også efter coronaepidemien.
- Hvis der er nogle ting, der kræver noget økonomi for at understøtte nogle af de her ting, så kunne man tage det med i budgetforhandlingerne for 2021. Hvis vi for små midler kan få mange ting til at fungere, og det bliver bedre, så vil vi da gerne understøtte det, siger Steen S. Hansen (S).
Hvis vi for små midler kan få mange ting til at fungere, og det bliver bedre, så vil vi da gerne understøtte det
I Hotherdalen vil Katrina Hanna Hofmark forsøge at genskabe nogle af de positive situationer, hun og personalet har oplevet med børnene under coronaepidemien indenfor den økonomi og normering, børnehaven har.
- Vi vil prioritere, at man er én voksen til en meget lille gruppe børn, hvor det øvrige personale så har lidt flere børn, og det må så gå på skift, siger hun.