Vaccinerne mod covid-19 virker også blandt personer med kræft og andre med nedsat immunforsvar.
Det vurderer Sundhedsstyrelsen og en gruppe eksperter, som har set på effekten. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
De fleste personer med nedsat immunforsvar vil være godt beskyttet mod et alvorligt forløb med covid-19, når de er færdigvaccineret
- Det er vores klare vurdering, at de fleste personer med nedsat immunforsvar vil være godt beskyttet mod et alvorligt forløb med covid-19, når de er færdigvaccineret, siger enhedschef Bolette Søborg i meddelelsen.
Derfor kan kræftpatienter også følge de generelle anbefalinger for færdigvaccinerede, når de har fået stikkene.
Antistoffer er ikke lig med nul-effekt
Vaccinerede borgere behøver ikke at blive testet regelmæssigt. De anbefales heller ikke at holde en meters afstand til familie, nære venner og andre færdigvaccinerede.
I maj viste foreløbige resultater fra Odense Universitetshospital, at op mod hver tredje kræftpatient ikke havde antistoffer mod virusset en måned efter det sidste vaccinestik.
Der er 550 kræftpatienter med i undersøgelsen. Det var dog kun blodprøver fra 53 patienter, der var blevet undersøgt i maj. Af dem havde 18 ikke dannet målbare antistoffer mod covid-19.
Sundhedsstyrelsen peger i meddelelsen onsdag på, at test af antistoffer ikke måler hele immunforsvarets reaktion.
Derfor kan der ifølge styrelsen ikke sættes lighedstegn mellem manglende antistoffer og nedsat eller ingen effekt af vacciner.
Ikke alle kan forvente fuld effekt af vacciner
Det er dog ikke alle med nedsat immunforsvar, som kan forvente den fulde effekt af vaccinerne.
Nogle få personer med svært nedsat immunforsvar kan risikere, at der er en nedsat eller ingen effekt af vaccinerne.
Det gælder for eksempel personer med nogle former for blodsygdomme og sjældne sygdomme i immunforsvaret.
De anbefales derfor at følge de generelle anbefalinger. For eksempel om at holde afstand. Også når de er blevet vaccineret mod covid-19.
Selv om man er vaccineret mod covid-19, kan man godt risikere at blive smittet. Det skyldes, at vaccinerne ikke er 100 procent effektive.
Den mest brugte vaccine i Danmark - fra Pfizer/BioNTech - har i studier vist en effekt på 91 procent.
Det vil sige, at der blandt de vaccinerede i studiet var 91 procent færre tilfælde sammenlignet med en kontrolgruppe, der fik placebo - altså snydemedicin.
Den beskytter dog mod alle de alvorlige tilfælde af covid-19.