Ole Olsen fra Vordingborg blev 52 år. Han døde på Rigshospitalet den 27. april efter 14 dages intensiv behandling og respiratorhjælp for corona.
Tirsdag i denne uge blev han bisat fra Kastrup Kirke.
- Det er det værste, vi nogensinde har prøvet. Vi havde aldrig forestillet os, at vi allerede skulle miste vores far. Han betød alt for os, fortæller datteren, Cecilie Olsen.
Vi føler, at de skulle have passet bedre på ham, fordi han var udsat og syg
Ole Olsen efterlader sig to døtre. Cecilie Olsen, der er 20 år, og hendes lillesøster på 17 år. Mens Ole Olsen var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus, blev han testet positiv for coronavirus. Feberen steg, og han fik problemer med at trække vejret. Derfor blev han overført til intensiv respiratorhjælp på coronavirus-afsnittet på Rigshospitalet.
- Det er svært at vide, at han blev smittet på sygehuset, og at det blev det sidste af hans liv, fortæller Cecilie Olsen.
Blev testet flere gange
Netop på Nykøbing Falster Sygehus har ledelsen kæmpet med smitte på to afdelinger, hvor fem patienter og hele 35 medarbejdere for tre uger siden viste sig at være smittet med coronavirus.
- Da han blev indlagt, blev han testet negativ, og der lå en patient på samme stue, der også blev testet negativ, fortæller Cecilie Olsen.
- Senere fik han 40 i feber og blev testet igen. Nu var prøven positiv. Om han er blevet smittet af personalet eller af medpatienten, han sov på samme stue med, ved vi ikke, men vi føler, at de skulle have passet bedre på ham, fordi han var udsat og syg, fortæller Cecilie Olsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
- På et sygehus skal man være ekstra opmærksomme på smitte. Man mister tilliden og respekten over for sygehuse, som laver de fejl, der er blevet begået over for vores far, siger Cecilie Olsen.
Hvordan kan I vide, at det ikke er jer selv, der uden at vide det, er kommet til at smitte jeres far? Cornavirus kan jo sidde alle steder og er meget smitsomt?
- Vi kan selvfølgelig ikke vide, om vi selv har været en del af det, men da hverken min søster eller jeg har udvist nogle milde symptomer, og lægen ikke ville sende os til test, så kan vi ikke andet end gå ud fra, at det ikke kommer fra os. Vi har overholdt alle forholdsregler, siden Danmark blev lukket ned. De familiemedlemmer, som vi har haft nærkontakt med, efter han blev indlagt på Nykøbing F. Sygehus, har heller ikke udvist symptomer, siger Cecilie Olsen.
Havde været syg siden februar
Ole Olsen blev isoleret og fik ilt gennem en maske. Men hans tilstand blev forværret, og derfor blev han overført til respiratorbehandling på Rigshospitalet.
Da Ole Olsen fra Vordingborg sov ind den 27. april, havde han - med undtagelse af én dag - ikke været hjemme i 67 dage.
De 67 dage, som Ole Olsen i alt var syg, har Cecilie Olsen skrevet ind i sin dagbog. De 67 dage vidner om et langt sygdomsforløb og indlæggelser på henholdsvis Slagelse Sygehus, Nykøbing Falster Sygehus og Rigshospitalet.
Det hele begyndte i uge seks i år, hvor han fik en nyreinfektion med højt infektionstal og var indlagt på Rigshospitalet i en uge. Ole Olsen var netop begyndt på sit nye arbejde som maskintekniker på BioKube. Men han nåede ikke at være i sit nye job i mange dage. For den 21. februar fik han en hjerneblødning og blev igen indlagt på Rigshospitalet. Han kom sig fint og havde ikke nogen mén. Han blev overflyttet til genoptræning på Slagelse Sygehus, hvor han var indlagt en uge.
- Min far var en viljestærk mand og gav ikke op, når der kom sygdom i vejen. Han blev tilbudt at komme på førtidspension, efter han fik en ny nyre i 2008, men han ville ikke gå hjemme resten af sit liv og lave ingenting, fortæller Cecilie Olsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Efter en uge på Slagelse Sygehus blev han sendt hjem. Men en trykkende hovedpine plagede ham stadig, og han kastede op. Han nåede at være hjemme en dag, men blev så dårlig, at Cecilie Olsen kontaktede vagtlægen. Herefter blev han indkaldt til prøver og indlagt på Nykøbing Falster Sygehus, hvor de fandt ud af, at han havde meningitis.
Efter han havde været indlagt på Nykøbing Sygehus i en uge, blev han altså testet positiv for coronavirus og blev kort efter overflyttet til respirator-behandling på Rigshospitalet.
- Desværre blev hans vejrtrækning kun værre, og hans nyre stod af. Efter 14 dage i respirator, sov han stille ind, fortæller Cecilie Olsen.
- Da vi var inde og sige farvel til vores far, havde vi fuld beskyttelse på. Dragt, handsker, beskyttelsesbriller, hårnet og mundbind. Det var underligt at være pakket så meget ind for at skulle sige farvel til sin far. Vi havde hans fine tøj med, som han skulle have på i kisten. Men på grund af, at han havde coronavirus, så ville de ikke give ham det på, fortæller Cecilie Olsen.
Ovenpå et forløb for tre uger siden med smitte blandt patienter og personale på Nykøbing Falster Sygehus, er smitten nu inddæmmet. På Nykøbing Falster Sygehus bliver alle patienter, der skal opholde sig på sygehuset i mere end 24 timer, og alle patienter, der skal have foretaget ambulante eller planlagte indgreb, testet 48 timer, før de kommer til sygehuset.
I sidste uge blev en stor gruppe af medarbejderne testet, og ingen var positive. Alle patienter på sygehuset blev testet i sidste weekend, og her var der heller ingen, der fik en positiv test. Det fortæller sygehusdirektør for Nykøbing Falster Sygehus, Ricco Dyhr.
- Ligesom flere andre sygehuse i landet, har Nykøbing F. Sygehus oplevet at få coronavirus ind på en afdeling. Det har vi valgt at være meget åbne om, fortæller han.
Har ingen forklaring på smitten
Han forklarer, at Nykøbing Falster Sygehus har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer for test, behandling og brug af værnemidler, herunder test af patienter på sygehuset. Derfor ved han ikke, hvem der har bragt smitten er kommet ind på sygehuset.
Min søster og jeg betød alt for ham. Han var der altid for en. Han var far med stort F
- Vi har gennemgået flere forløb, hvor borgere, indbragt med andre lidelser, kort tid efter indlæggelsen har udviklet symptomer på coronavirus, hvorefter de er blevet testet efter gældende retningslinjer. Vi kan fortsat ikke med sikkerhed sige præcist, hvilken eller hvilke patienter der på denne måde kan have bragt smitten med ind i afdelingen, forklarer han og uddyber:
- Endnu vanskeligere er det at vurdere, hvor smitte er opstået i situationer, hvor en patient har været indlagt på flere sygehuse. Er det i forbindelse med indlæggelse eller ude i samfundet, at smitten er opstået, er vanskeligt at vurdere, siger Ricco Dyhr.
De er velkomne til dialog - og til at klage
Hvad vil I sige til de efterladte, Cecilie Olsen og hendes søster?
- Som pårørende er man altid velkommen til at henvende sig til sygehusledelsen på Nykøbing Falster Sygehus. Vi står altid til rådighed, hvis patienter eller pårørende ønsker dialog om et patientforløb og vil klage. Det gælder også for Cecilie Olsen og hendes søster, siger Ricco Dyhr.
For Cecilie Olsen, lillesøster og den nærmeste familie, var det tirsdag tid til et endeligt farvel til deres far i Kastrup Kirke.
- Han blev sendt rigtig godt af sted. Det var smukt, selv om vi kun måtte være 15 i kirken og ikke måtte bære kisten ud, fortæller Cecilie Olsen.
- Som far var han den bedste far, man kunne få. Han var en rolig, kærlig og barmhjertig mand. Han var god til at lytte, og min søster og jeg betød alt for ham. Han var der altid for en. Han var far med stort F, siger Cecilie Olsen.