- Må vi være 10? Eller 42? Det kunne være rart at vide.
Sådan spørger sognepræst Kirsten Kjær Ohms fra Faxe-Roholte Pastorat.
Jeg er præst. Jeg kan forberede gudstjenesten og holde en god prædiken. Men jeg har svært ved at vide noget om sundhedsfaglige forholdsregler
Hun er en af de mange præster landet over, der i disse dage rykker sig i håret over manglende vejledning om, hvordan kirkerne må genåbne efter coronaepidemien.
- Jeg er præst. Jeg kan forberede gudstjenesten og holde en god prædiken. Men jeg har svært ved at vide noget om de sundhedsfaglige forholdsregler, som vi skal bruge, når vi genåbner. Der venter vi stadig på Kirkeministeriet kommer med en vejledning, siger sognepræsten til TV2 ØST.
Artiklen fortsætter under billedet.
Genåbning på vigtig helligdag
Kirkerne har været lukket siden risikoen for coronasmitte sendte store dele af Danmark hjem.
De får dog lov til at åbne for gudstjenester igen i denne uge – og det har særlig stor betydning i forhold til torsdag, hvor den store helligdag, Kristi Himmelfartsdag, falder.
Dagen er blandt de vigtigste kristne helligdage, og er en markering af 40 dage efter Jesus opstandelse i påsken. Den falder altid seks uger efter skærtorsdag, og markerer i den vesteuropæiske kirketradition den dag, hvor Jesus under et måltid med sine disciple pludselig for til himmels, gemt i en sky.
Usikre på retningslinjer
Selvom der har været lukket for gudstjenester, har kirkerne dog holdt en række cerimonier - blandt andet med bryllup og begravelser. Ved begravelser har op til 42 kunnet få plads i Kirsten Kjær Ohms kirke i Faxe.
Jeg er super glad for, at vi igen må holde gudstjeneste. Men jeg er også en smule forvirret over, hvad vi gør
Til bryllupper, der ikke kunne udskydes, har forsamlingsforbuddet på 10 personer dog været gældende. Men det gør en meget stor forskel på en gudstjeneste, om der kommer 10 eller 42, siger Kirsten Kjær Ohms.
- Jeg er super glad for, at vi igen må holde gudstjeneste. Men jeg er også en smule forvirret over, hvad vi gør. Det tror jeg, at vi er mange, der har til fælles. Jeg håber bare, at vi må lukke de 42 ind i kirken og ikke skal nøjes med de 10, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tænk alternativt
Det eneste, som Kirsten Kjær Ohms indtil nu har hørt fra officiel side, er en opfordring til at tænke alternativt. Samtidig er det blevet indikeret, at der stadig skal være fire kvadratmeter plads til hver besøgende i kirken.
- Selvfølgelig skal vi stadig kunne holde afstand – og vi skal også trykke salmeblade, så vi ikke behøver bruge salmebøgerne. Men det ville være rart, hvis vi kunne planlægge mere, siger hun.
Kirkeministeriet oplyser søndag til DR Nyheder, at de satser på snarest at kunne udsende en vejledning til kirkerne om, hvordan de kan gennemføre gudstjenester sundhedsmæssigt forsvarligt.