Kostskole i feberredning - skulle akut skaffe sovepladser til eleverne

Selvom efterskolerne mandag genåbner, så gælder det ikke for de elever, der bor på kostskole.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efterskolerne må mandag åbne for grundskoleelever. Det må kostskolerne også - men de fleste elever må bare ikke overnatte eller bo på skolen. 

Sådan lød meldingen fredag til de danske kostskoler – og det rammer den kendte Næstved-kostskole Herlufsholm hårdt. Pludselig måtte en stor del af grundskoleeleverne på kostskolen nemlig ikke bo på skolen, og skolen måtte ud i en feberredning hen over weekenden for at skaffe indkvartering til kostskoleeleverne. 

quote Jeg tror, at vi er blevet glemt i de politiske forhandlinger

Mikkel Kjellberg, Herlufsholms rektor

- Vi er meget forundrede over det. Alle argumenterne for at genåbne efterskolerne er gode. Men de samme argumenter gælder jo også for skolegangen for vores kostskoleelever. Jeg tror, at vi er blevet glemt i de politiske forhandlinger, siger skolens rektor Mikkel Kjellberg til TV2 ØST. 

Elever har boet der gennem hele nedlukningen

Herlufsholm Kostskole har igennem hele corona-nedlukningen haft tilladelse til at lade elever, hvis forældre er bosat i udlandet, bo på skolen. De elever må også fortsat bo på skolen, når den genåbner. 

Elever, hvis forældre bor i Danmark, må imidlertid ikke overnatte på skolen. Heller ikke selvom eleverne har eneværelser, lyder meldingen fra myndighederne. Populært sagt betyder det, at en elev med forældre i Malmø må overnatte på skolen, mens en elev med forældre i Rønne eller Aalborg ikke må. 

- Vi har selvfølgelig forståelse for, at det med sygdommens udbrud er blevet en svær situation for alle. Vi håber bare, at vi kan finde en løsning på problemet for os, siger Mikkel Kjellberg. 

bjarke_oerstedritzau_scanpix.jpg
Læs også
Få overblikket: Det genåbner i fase 2, 3 og 4
bjarke_oerstedritzau_scanpix.jpg
Læs også
Få overblikket: Det genåbner i fase 2, 3 og 4

På helt kort sigt, så har skolens forældrenetværk siden fredag aften dog løst problemet ved at skaffe privat indkvartering til eleverne  - især hos familier til skolens dagelever, der typisk bor i lokalområdet. 

- Det er selvfølgelig ikke det, som man forstår ved at gå på en kostskole, men det er det, som vi akut må gøre. Enkelte har takket nej tak til løsningen - men det er lykkes at skaffe indkvartering til alle andre elever, der må modtage undervisning, siger rektoren.

Lige nu gælder det elever i grundskolen og i 3.G. klasserne i gymnasiet. 1.G. og 2.G. elever må fortsat ikke undervises på skolen. 

quote Det er under alle omstændigheder mærkeligt, at efterskolerne må genåbne, og at vi ikke må

Mikkel Kjellberg, Herlufsholms rektor

Han oplyser, at nedlukningen ikke koster skolen penge - tværtimod får skolen under nedlukningen et ekstra tilskud fra staten.  

Problem rammer kun få

Problematikken med nedlukningen gælder for elever på de private kostskoler i Danmark, og rammer ifølge rektoren under 100 elever på landsplan. Tilsvarende har elever på offentlige kostskoler lov til at overnatte på skolen. 

- Jeg frygter, at vi er blevet glemt, eller er blevet slået sammen med skolehjem på eksempelvis erhvervsskolerne. Det er under alle omstændigheder mærkeligt, at efterskolerne må genåbne, og at vi ikke må. Det er noget, som jeg håber, at vi snart kan finde en løsning på, siger han. 

Rektoren fortæller, at ordførere fra begge sider af Folketinget nu vil arbejde videre med problemstillingen på Christiansborg. 

- Der er forhandlinger igen på tirsdag, og jeg håber, at vi kan komme med i en yderligere åbning her. Så kan vi tage imod eleverne efter Kristi Himmelfartsferien. Det krydser vi fingre for, siger Mikkel Kjellberg. 


Nyhedsoverblik