Kunderne blæste på coronareglerne – nu står frivillige vagt

Ikke alle tager reglerne mod corona-smitte alvorligt. Købmand Kurt Nielsen har brugt meget tid på at opdrage kunderne, men nu er frivillige trådt til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det burde ikke være så svært. Købmand Kurt Foged Nielsen fra Rørvig har nemlig skiltet tydeligt med store plakater, der fortæller, at man kun må handle ind en-og-en i hans købmandsbutik.

quote Så engagerer man sig da virkelig i sin købmand og sin by. Det er helt fantastisk

Kurt Foged Nielsen, Spar-købmand, Rørvig

Og det burde heller ikke være til at overse. For plakaterne er store, og på toppen har Kurt Foged Nielsen installeret et rødt blink, som han har anskaffet til lejligheden.

- Det er mig ubegribeligt, siger købmanden, der oplever, at kunderne bliver sure, når han griber dem i at bryde reglerne.

- Der er nogen, som ikke kan forstå reglerne. Og så skal vi nogle gange stå og diskutere med dem og forklare, at det er både for deres egen og for medarbejdernes skyld, siger han og fortsætter:

- Det er lige så meget for kunderne som for personalets skyld, for kunderne kan også smitte hinanden.

Træt af at være politimand

Kurt Foged Nielsen er godt frustreret over, at der er nogen, som vælger at se stort på de retningslinjer, der er udstukket fra myndighederne for at forebygge corona-smitte i dagligvarehandlen.

- Det er hamrende irriterende, at skulle gå og lege politimand, siger han og forklarer situationens alvor:

- Mine medarbejdere kunne have sagt til mig, ”ved du hvad, Kurt, vi tør ikke gå på arbejde, for vi er bange for at blive smittet”, og så havde der slet ikke været nogen fysisk butik, kunderne kunne komme og handle i.

Artiklen fortsætter under billedet

Store plakater og et rødt blink på toppen gør det svært at overse, hvilke regler der gælder for indkøb. Alligevel oplever købmand Kurt Foged Nielsen, at ikke alle kunder respekterer reglerne.
Store plakater og et rødt blink på toppen gør det svært at overse, hvilke regler der gælder for indkøb. Alligevel oplever købmand Kurt Foged Nielsen, at ikke alle kunder respekterer reglerne. Foto: Spar Rørvig/PR

Med de seneste ugers kampagne oplever Kurt Foged Nielsen dog, at kunderne er blevet bedre til at følge anvisningerne.

- Men der kom nye kunder her op i går og til dels også i dag, og så skal rumlen starte forfra igen, siger han med henvisning til, at mange tager i sommerhus i påsken.

Og ikke nok med det, så er der dem, som prøver at snyde sig til at handle ind som par, ved at gå ind med et par minutters mellemrum.

Lokale bakker op og står vagt

Heldigvis har Kurt Foged Nielsen nu fået en hjælpende hånd. Nogle af kunderne, som bor fast i Rørvig, er trådt til for at hjælpe frivilligt med at holde orden i den lille købmandsbutik.

Artiklen fortsætter under billedet

Jan, bor selv i Rørvig, og han tilbød Kurt Nielsen at stå i indgangen og sige "kun en kunde per husstand", og "husk at spritte fingre". Det er vi meget taknemlig for, for vi har nok at gøre med at fylde varer på hylderne og betjene kunderne, siger købmanden.
Jan, bor selv i Rørvig, og han tilbød Kurt Nielsen at stå i indgangen og sige "kun en kunde per husstand", og "husk at spritte fingre". Det er vi meget taknemlig for, for vi har nok at gøre med at fylde varer på hylderne og betjene kunderne, siger købmanden. Foto: Spar Rørvig/PR

- Det er vi lige startet op på i dag. De står i indgangen og siger "kun en kunde per husstand", og "husk at spritte fingre", siger købmanden og fortsætter:

- De kom selv og foreslog det. Det er fantastisk. Så engagerer man sig da virkelig i sin købmand og sin by. Det er vi meget taknemlig for, for vi har nok at gøre med at fylde varer på hylderne og betjene kunderne.

Artiklen fortsætter under billedet

Store plakater gør det svært at overse, hvilke regler der gælder for indkøb. Alligevel oplever købmand Kurt Foged Nielsen, at ikke alle kunder respekterer reglerne.
Store plakater gør det svært at overse, hvilke regler der gælder for indkøb. Alligevel oplever købmand Kurt Foged Nielsen, at ikke alle kunder respekterer reglerne. Foto: Spar Rørvig/PR

Lidt længere mod syd i byen Vig har man også taget nye midler i brug for at passe på både kunder og medarbejdere.

Lukker butikken ved trængsel

Medarbejderne i Superbrugsen i Vig udtrykte i dagene op til den traditionelt travele påskeuge bekymring for det store rykind. Men brugsuddeler René B. Rasmussen var ikke meget for, at der skulle vagt på, sådan som medarbejderne foreslog.

- Jeg vil hellere have, at de piger og drenge, som er i forområdet tilkalder en leder, hvis kunderne står for tæt. Og så har vi den mulighed, at vi kan lukke døren, forklarer brugsuddeleren.

- Det beredskab har været med til at gøre, at medarbejderne føler sig trygge.

Bygger sig ud af trængsel

For et par uger siden delte René B. Rasmussen et Facebook-opslag, hvor han langede ud efter de kunder, som ikke respekterede reglerne om kun at komme en fra hver husstand på indkøb. Men det går bedre nu, oplever han – selvom det langt fra er alle, der husker at bruge håndspritten, som han har sat frem.

Super Brugsen, Vig 2
Læs også
Opsang fra supermarked - stop med at handle i flok
Super Brugsen, Vig 2
Læs også
Opsang fra supermarked - stop med at handle i flok

- Kunderne kommer sjældnere, men køber mere. Den adfærd har vi set, og det giver bedre plads i butikken, siger René B. Rasmussen.

Dog har der været risiko for trængsel i påskedagene. Derfor har brugsuddeleren senest haft gang i et byggeprojekt.

- Vi har haft den udfordring, at vi har måttet holde en af fem kasser lukket, fordi to af kasserne står næse til næse (vendt mod hinanden red.), siger han og forklarer, at det gør det svært at holde afstand, hvis begge kasselinjer er åbne.

For at mindske risikoen for smittespredning, har brugsuddeler René B. Rasmussen senest haft et par håndværkere på besøg til at bygge en skillevæg.
For at mindske risikoen for smittespredning, har brugsuddeler René B. Rasmussen senest haft et par håndværkere på besøg til at bygge en skillevæg. Foto: Super Brugsen, Vig

- Men i de dage her har vi brug for at kunne holde fem kasser åbne, når kunderne skal stå med stor afstand ned gennem butikken, tilføjer han.

Derfor har René B. Rasmussen nu fået bygget en fire meter lang væg af plexiglas mellem kasserne.

- Kunderne står tæt, men med en plade mellem sig, forklarer han og indrømmer idéen er tyvstjålet fra en kollega i Daglig Brugsen i Vig Lyng.


Nyhedsoverblik