Der mangler nu så meget sundhedspersonale i Næstved og Slagelse kommuner, at de i Næstved har måttet skære ned på servicen til de ældre, mens de i Slagelse har fået andre faggrupper til at hjælpe til.
Meget personale er hjemme i isolation, fordi de enten venter på tests eller på svar fra tests, og det mærker de i ældreplejen.
- Det rammer os, at vi har mange medarbejdere i isolation. Det er den største udfordring lige nu, og det gør, at der er borgere, som ikke får den hjælp, de plejer at få. Det kan være omsorgsbesøg eller hjælp til for eksempel tøjvask og rengøring, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.
- På en dag kan vi stå og mangle op mod 60 til 80 medarbejdere på ældreområdet, som er hjemme af en corona-relateret grund: enten fordi de er syge, eller fordi de er i isolation, så det er klart, at det betyder, at nu er vi nødt til at prioritere i de opgaver, vi skal løse, siger Jakob Bigum Lundberg, der er direktør for ældreområdet i kommunen.
Har måttet sige nej
I Slagelse Kommune har flere plejecentre i løbet af december været ramt af corona, og det har gjort, at meget personale ligesom i Næstved er blevet hjemme, fordi de afventer tests.
Ældrechef Charlotte Kaaber siger til Sjællandske, at de ikke kan få vikarer, og at de derfor har bedt andre faggrupper som pædagoger og rengøringsfolk om at hjælpe til, hvis de har mulighed for det. Det har syv til 10 personer sagt ja til.
- Både medarbejdere fra vores rengøringsafdeling og nogle pædagogiske medarbejdere har hjulpet os og er kommet her mellem jul og nytår og har gjort rent og hjulpet med til at servere mad, siger hun til TV2 ØST.
- Jeg vil sige det på den måde, at vi er udfordrede i hverdagen på den måde, at medarbejderne tager et kæmpe ansvar, de har givet afkald på deres ferie og på deres fridage.
Også SOS Vikar, der leverer vikarer til sundhedssektoren og har hovedkvarter i Næstved, mærker, at branchen lige nu mangler personale.
- Der er altid travlt til jul og nytår, fordi det faste personale gerne vil have fri, og vi kan godt mærke, at der er meget run på nu. Vi har måttet sige nej til kunder, der ville have vikarer, men det billede ændrer sig hele tiden, siger direktør Dorte Thomsen.
Pludselige, store behov
Vikarbureauet har 3000 vikarer på landsplan og har blandt andet aftaler med Næstved, Stevns, Vordingborg og Faxe kommuner.
Vi mærker mest, at der er en pandemi på den måde, at der nogle steder pludseligt opstår et stort behov, og at de skal bruge mange vikarer på en gang og i flere dage
- Vi mærker mest, at der er en pandemi på den måde, at der nogle steder pludselig opstår et stort behov, og at de skal bruge mange vikarer på en gang og i flere dage, fordi der for eksempel er smitteudbrud på et plejecenter. Vi bliver også kontaktet af kunder, som vi stort set aldrig hører fra, fordi de ikke kan skaffe vikarer andre steder, siger Dorte Thomsen.
I Næstved Kommune vil man helst ikke vil bruge vikarer i hjemmeplejen, fortæller Jakob Bigum Lundberg.
Beslutningen skyldes en vurdering af, at smittetrykket nemmere kan holdes nede, hvis det er kommunens eget personale, der tager sig af plejeopgaverne.
- Det er naturligvis vigtigt at sige, at hvis der er nogle borgere, der absolut har brug for hjælp, så skal de nok også få den hjælp, også hvis det betyder, at vi skal indkalde vikarer, men vi vil helst undgå det, siger han og fortæller, at medarbejderne i hjemmeplejen løber meget hurtigt i denne tid.
- Jeg oplever, at vi er pressede, vi er spændt ud til det yderste.
Han fortæller videre, at presset på sygehusene også påvirker serviceniveauet i kommunerne.
- For det første, så oplever vi, at sygehusene også er pressede, og så drypper det på degnen, det vil sige, vi er pressede af udskrivninger fra sygehusene til kommunerne, og dem skal vi selvfølgelig tage os af.
- For det andet, så er vi også pressede, fordi vores egne medarbejdere jo også er ramt af corona, og det er de både, fordi nogle af dem er syge, og fordi, nogle af dem er i isolation på grund af andre, der også er syge, eksempelvis familiemedlemmer.
Generelt svært at skaffe sundhedspersonale
Region Sjælland har en vikarpulje på 500 aktive vikarer, der træder til på sygehusene, når der er ekstra travlt.
Fra den 30. december går regionen op på beredskabsniveau 4, hvilket blandt andet betyder, at planlagte operationer og undersøgelser bliver udskudt, og flere patienter udskrives hurtigere til pleje i kommunerne, så der kan frigives mere personale til coronapatienter.
Og det er nødvendigt at samle alle kræfter, hvis opgaverne skal varetages, for det er ikke en selvfølge, at der kan hentes personale ind udefra.
Generelt er det svært at skaffe sundhedspersonale i hele landet. Også når der ikke er covid
- Generelt er det svært at skaffe sundhedspersonale i hele landet. Også når der ikke er covid. Men det er klart, at jo mere efterspørgsel der er, desto sværere er det at skaffe personale. Nogle af de vikarer, vi bruger, arbejder måske både i kommuner og på sygehusene, men har så valgt kun at arbejde det ene af stederne for at minimere smitterisikoen. Det påvirker jo også puljen, siger Camilla Pedersen, chef for Region Sjællands vikarkorps.