Sundhedsstyrelsen lemper nu anbefalingerne for, hvornår man behøver at lade sig teste for covid-19.
Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
- Nu kan vi nøjes med, at man lader sig teste, hvis der er en særlig sundhedsfaglig grund til at gøre det, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.
Et eksempel kan være situationer, hvor et testsvar kan give anledning til tidlig behandling mod covid-19 for at reducere risikoen for indlæggelse og alvorlig sygdom.
En række personer kan være i målgruppen for tidlig behandling. Det gælder personer på 65 år samt andre personer i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19. Gravide er også en del af den potentielle målgruppe.
- Det er derfor vigtigt, at den gruppe lader sig teste hurtigst muligt, hvis de får symptomer på covid-19 og føler sig syge, og at de kontakter egen læge, hvis de får en positiv test, siger Bolette Søborg.
Mange slipper for tests
De nye anbefalinger betyder, at en stor del af befolkningen ikke længere behøver at lade sig teste, hvis de får symptomer på covid-19.
Derfor er der heller ikke længere behov for, at kontakter til personer med covid-19 bliver testet.
Baggrunden for de lempede anbefalinger er, at der ifølge styrelsen er kontrol med epidemien. Smittetallene er lave, og antallet af indlæggelser er lave og stabile, lyder forklaringen.
Selv om der er kontrol med epidemien, og testanbefalingerne er lempet, så vil der fortsat være særlige behov i sundheds- og plejesektoren.
I sundhedsvæsenet og på plejehjem, hvor der opholder sig særligt sårbare personer, vil der fortsat være behov for at håndtere og begrænse udbrud af smitte.
De samme steder vil der stadig skulle sættes gang i aktiv smitteopsporing ved smittetilfælde.
Sundhedsstyrelsen indskærper, at det stadig er vigtigt at mindske risikoen for smitte mest muligt.
Derfor gælder styrelsens råd til at forebygge smitte stadig - herunder rådet om at blive hjemme, når man føler sig syg.