Mandag Klokken 12.00 har Nykøbing Falster Sygehus slået dørene op til et nyt sengeafsnit, som er dedikeret til coronasmittede patienter.
Dermed bliver Nykøbing Falster Sygehus det tredje akutsygehus i Region Sjælland, der skal tage sig af patienter indlagt til behandling for covid-19, altså patienter smittet med coronavirus. Den regionale strategi har hele tiden været, at de indlagte først skulle koncentreres på Roskilde og derefter Slagelse Sygehus.
Nu er tiden kommet til også at åbne afdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, siger Thomas Houe til TV2 ØST.
Vi har forberedt os de sidste par uger på, at det her skulle ske
- Da der stadig er en stigning i antallet af coronasmittede, er der truffet en beslutning om, at Nykøbing Falster Sygehus også indgår i beredskabet. Vi har hele tiden planlagt ud fra, at det kunne være et scenarie, at vi også skulle lægge sygehuskapacitet til. Vi har forberedt os de sidste par uger på, at det her skulle ske, Så det er ikke fordi, at det kommer som en overraskelse. Vi har hele tiden planlagt ud fra, at det kan blive aktuelt, siger Thomas Houe, lægefaglig vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.
Plads til 30 medicinske patienter og 10 ekstra intensivpladser
Det nye sengeafsnit har plads til 30 medicinske patienter. Dertil kommer, at der også er åbnet 10 intenstiv-senge på den eksisterende intensivafdeling.
- De intensivpladser, vi åbner op, er pladser, som ligger ud over vores normale intensive kapacitet. Der har været en gradvis eskalerende strategi, hvor vi i første omgang blev bedt om at mobilisere to yderligere intensivpladser oveni vores sædvanlige intenstivkapacitet. Men på det tidspunkt var det meningen, at vi primært skulle aflaste Roskilde og Slagelse. Så hvis de fik problemer med at holde det normale antal af intensivpatienter, så skulle vi hjælpe der. Så vi havde lukket op med to pladser, siger lægefaglig vicedirektør Thomas Houe.
Artiklen fortsætter efter videoen.
De 10 senge til patienter, der skal behandles på intensivafdeling oprettes på den nuværende intensivafdeling, men naturligvis skærmet fra de øvrige patienter efter myndighedernes forskrifter.
400 medarbejdere har været igennem opkvalificeringskurser
Ifølge den lægefaglige vicedirektør på sygehuset har ledelsen været i gang med en større omrokering for at skaffe personale nok til det nyåbnet sengeafsnit.
Vi har været nødt til at have 400 personaler igennem kompetenceudviklingsprogrammer
- Vi har jo ikke personale til det her i dagligdagen.
- Vi er nødt til at bruge vores personale på nye måder. Vi har været nødt til at kigge på vores planlagte produktion og allokere folk fra operationsgangen, som normalt har varetaget planlagte operationer, og så lave et kompetenceudviklingsprogram til dem, så de kan indgå i det intensive beredskab, siger Thomas Houe.
- Vi har også været nødt til at tage medicinske læger ind og give dem et kompetenceudviklingskursus i forhold til at gå intensiv stuegang. Vi har været nødt til at have 400 personaler igennem kompetenceudviklingsprogrammer i forhold til at kunne håndtere patienterne på bedste vis, siger Thomas Houe.
Jo bedre forberedt personale, jo bedre behandling
Opkvalificering og kompetencegivende kurser er alfa og omega, når man skal have sundhedspersonalet til at varetage nye opgaver, mener vicedirektøren.
- Jo bedre forberedt, vi er, jo bedre plejer behandlingen af patienterne at være. Så det giver ret god mening, at vi har prioriteret sådan en oplæringsfase, og det har man i øvrigt gjort på samtlige af landets hospitaler, siger Thomas Houe.
Jo bedre forberedt, vi er, jo bedre plejer behandlingen af patienterne at være
Sengeafsnittet åbnede mandag klokken 12.00, og derfor er det endnu for tidligt at sige noget om antallet af patienter:
- Det er et nystartet afsnit, og det vil under alle omstændigheder være relativt få på det her tidspunkt, så det kan jeg ikke rigtig give dig et tal på endnu. Der skal vi lidt længere hen i processen, siger Thomas House.
- Vi har jo mødt coronasmittede patienter. Men hidtil har vi overflyttet dem til de andre matrikler, jævnfør den regionale strategi på området.
Tidligere mandag kom det også frem, at Nykøbing Falster Sygehus senere på ugen begynder at teste ansatte for antistoffer efter coronasmitte - noget, som man netop er begyndt på på Nordsjællands Hospital som det første sted i landet.