Mørke skyer er trukket ind over den ellers så forårsblå himmel for landets byfester, kræmmermarkeder og andre festligheder, som hører sig foråret og ikke mindst sommeren til.
Mandag bekendtgjorde statsminister Mette Frederiksen (S), at det allerede gældende forbud mod større forsamlinger bliver forlænget til og med august.
Rykker statsministeren det bare en uge frem, rammer det også Døllefjelde Musse Marked
Hos Døllefjelde Musse Marked på Lolland havde man ellers forsøgt at tage sine forholdsregler, da de for bare to uger siden valgte at flytte markedet fra maj til første weekend i september – men nu ser det hele igen ud til at vakle.
- Der, hvor vi troede, vi var på sikker grund, er vi nu kastet ud i voldsom søgang igen. Da vi valgte at flytte markedet til starten af september, følte vi os sikre på, at da havde folk mindst haft en måned til at vænne sig til tanken om, at nu må vi samles igen med et godt Døllefjelde marked i start september, siger formand Leif Chortzen.
Og statsministerens udmelding har sat mange tanker i gang, fortæller formanden.
- Der skal ikke ske ret meget uventet, som Mette Frederiksen også sagde: Det her gælder, hvis det kører efter planen. Rykker hun det bare en uge frem, rammer det også Døllefjelde Musse Marked.
Mange lokale arrangementer er aflyst. Se billeder fra nogle af dem her:
Telte og tivoli vakler
Men selv hvis Danmark er åbent igen i begyndelsen af september, så er det ingen garanti for Døllefjelde Musse Marked, spår Leif Chortzen:
- Det er et spørgsmål, om vi kan få et tivoli til vores marked. Vil de køre en sæson for kun september i to-tre weekender, eller vælger det at aflyse det hele, sende medarbejderne hjem og søge kompensation?
Det samme gør sig gældende for teltudlejningen, som Leif Chortzen er dybt afhængig af.
Foreløbigt havde kun et par håndfulde af såvel kræmmere, campister og deltagere ved den sagnomspundne damefrokost meldt afbud, da markedet for 14 dage siden blev flyttet. Opbakningen har således vist sig stor, og dermed også indtægterne for Døllefjelde Musse Idrætsforening, som får del i det overskud, markedet er med til at generere.
Sørbymarked aflyst
Knap var statsministeren trådt ud af tv-kameraernes rampelys, før også et andet stort marked måtte drage konsekvensen af et sommerlangt forbud mod store forsamlinger.
- Det var klar tale, der var ikke så mange andre valg end at aflyse, siger Torben Hansen, formand for Sørby Marked, til TV2 ØST.
Han har i den seneste måned fulgt udviklingen af Covid-19 tæt og havde håbet på, at situationen havde udviklet sig i en mere positiv retning. Nu må han erkende, at det ikke er tilfældet, og den rigtige, men triste, beslutning er derfor at aflyse.
På den konto står de lokale foreninger til at miste 300.000-500.000 kroner, som de 650 frivillige arbejder for til gavn for foreningslivet, forklarer formanden. Han er dog fortrøstningsfuld for året, der kommer.
- Vi må op på hesten igen – det skal ikke slå os ud af kurs.
Næste år har Sørbymarked 40-års jubilæum og vil finde sted i dagene 4.-6. juni 2021.
Foruden markederne er også landets store koncertarrangementer bragt ud på gyngende grund.
Få et overblik over situationen her:
Grafik: Nick Abildgaard
Festivaller aflyses
Festivalerne i Ringsted og Vig, der skulle have været afholdt i henholdsvis første weekend i august og anden weekend i juli, har aflyst med budskabet om, at man gennemfører igen til næste år.
Tiden stod lige stille i 20-30 sekunder. Et års arbejde stoppede på en sætning
- Det er klart, vi er nødt til at flytte festivallen. Det har den konsekvens, at de frivillige 33 foreninger, som tjener penge på at være hjælpere, ikke tjener nogen penge i år. Det er små foreninger som fodbold, håndbold, spejdere og gymnastik, som får andel i overskuddet, siger Ole Larsen, formand for Vig Festival.
Sidste år skabte Vig Festival et overskud på seks millioner kroner, som blev delt ud til foreninger og velgørende formål.
- Tiden stod lige stille i 20-30 sekunder. Et års arbejde stoppede på en sætning. Det kom ikke helt ud af det blå, men man har altid et håb, indtil det modsatte er sagt, fortæller Ole Larsen.
- Vi har aflyst og arbejder på at få overblik over, hvad det betyder. Det vigtigste er selvfølgelig vores sundhed. Sådan er det. Så holder vi bare en festival i 2021.
Artiklen fortsætter under videoen.
Festivalledelsen lover dermed, at der bliver holdt en Vig Festival næste år - men der er endnu ikke overblik over, hvad aflysningen betyder for festivalens økonomi.
De landsturnerende koncerter som Grøn Koncert og Vi elsker 90’erne, der begge lægger vejen forbi Næsted, har meldt ud, at man arbejder på at finde en løsning.
Også Folkemødet på Møn er i år aflyst med budskabet om, at arrangementet gennemføres igen i 2021 den 20.- 21. august.
Traktor-mesterskab aflyst
I landbrugets verden fik statsministerens udmelding vidtrækkende konsekvenser. Foreningen LandboUngdom, der består af 47 lokalafdelinger over hele Danmark, er hvert forår og sommer med til at arrangere traktortræk.
Arrangementerne tiltrækker flere tusinde mennesker i løbet af sommerhalvåret - de bedst besøgte tiltrækker alene 3.000-4.000 mennesker, fortæller formand for traktortrækudvalget Lars Klausholt.
Men i år bliver der intet mesterskab, og bortset fra to stævner efter 30. august bliver op mod 30-40 arrangementer aflyst i landet, fire af dem er her i regionen.- Det er træls, for det er noget, folk går og glæder sig til - men sådan er der så mange ting, der er trælse i år. Det er der ikke så meget at gøre ved - vi må køre igen til næste år, siger formanden.
Han understreger dog, at mulighederne holdes åbne for at køre enkeltstående løb, hvis vi igen må forsamle os til efteråret.
Det er de lokale foreninger, som står for at afholde traktortrækkene. Løbene er med til at skabe indtægter til foreningslivet, men det bliver der altså ikke noget af i år.
- For nogle klubber er det en stor del af årets indtjening, siger Lars Klausholt.
Aflyser dyreskue
Det samme gælder for det store dyrskue ved Bregentved nær Haslev, som afholdes i samarbejde mellem LandboUngdom og foreningen 4H.
Uden dyrskuet bliver der ikke startet nogen hold i de lokale foreninger
- Der bliver ikke noget dyreskue i år. Den beslutning blev truffet i går (mandag red.), siger sekretær for Børn og Dyr på Bregentved Karen Freiesleben med henvisning til statsministerens pressemøde.
På gode år plejer 15.000 mennesker at lægge vejen forbi børnedyreskuet over en weekend. Men sådan bliver det ikke i år, og det er ærgerligt, siger Karen Freiesleben.
- Mange klubbers økonomi er afhængig af arrangementer som Børn og dyr på Bregentved. Dels fra udlodninger, men også fordi mange dyrehold bliver startet op med henblik på at skulle udstille på dyreskuet. Men uden dyrskuet bliver der ikke startet nogen hold i de lokale foreninger.
På gode år bliver der udloddet 15.000-20.000 kroner til de lokale klubber af 4H og LandboUngdom, som deltager på markedet.