Overlæge svarer: Kan man få en falsk positiv coronatest?

En overlæge afviser, at man bør stille spørgsmålstegn ved troværdigheden af en positiv coronatest.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Er man med sikkerhed smittet med coronavirus, hvis en coronatest er positiv?

Det spørgsmål er opstået i slipstrømmen af en debat om, hvorvidt Lalandia i Rødby burde advare sine gæster om risikoen for smitte, efter en kvindelig gæst fra Herlev fik foretaget en coronatest med positivt resultat få dage efter sit ophold i badelandet.

quote Sikkerheden omkring prøverne er i dag relativ høj

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet

Kvinden hedder Stina Petersen, og i denne uge besøgte hun Lalandia i tre dage med sin familie, inden hun torsdag fik foretaget to coronatest på Herlev Sygehus under en indlæggelse.

Stina Petersen har fået foretaget to forskellige test under samme indlæggelse: Den ene fra svælget, den anden var en spytprøve.

Prøverne viste henholdsvis positiv og negativ med smitte for corona, fremgår det af Stina Petersens journal, som TV2 ØST har fået indblik i. Trods de divergerende svar har Stina Petersen fortalt, at hun ifølge sygehuslægen skal betragte sig selv som smittet med corona og følge anvisningerne på coronasmitte.dk for smittede og gå i isolation.

Samme besked fik Stina Petersen med sig hjem fredag, da hun blev udskrevet, efter begge testresultater lå klar: Selvisolation jævnfør coronasmitte, står der på en udskrift af hendes journal.

Falsk positiv er usandsynligt

Kasper Karmark Iversen, professor og overlæge ved akutafdeling ved Herlev Hospital, vil ikke kommentere på den konkrete patient. Han vil dog gerne svare generelt på spørgsmålet om, hvorvidt en patient bør betragte sig selv som smittet, hvis en coronatest foretaget ved podning er positiv.

- Ja.

Han afviser samtidig det sandsynlige i, at en sådan test skulle vise et falsk positivt svar.

- Det er helt usandsynligt, siger Kasper Karmark Iversen, og peger på, at det næsten kun kan være sket, hvis en anden person smittet med corona i så fald har hostet på prøven.

Patienten bør derfor følge de gældende retningslinjer for coronasmittede, lyder det fra overlægen.

Disse er oplyst af Sundhedsstyrelsen, som har skrevet følgende retningslinjer:

- Som led i smitteforebyggelse skal du isolere dig.

Lalandia
Læs også
Coronasmittet kvinde var gæst i Lalandia - mener alle besøgende skal have besked
Lalandia
Læs også
Coronasmittet kvinde var gæst i Lalandia - mener alle besøgende skal have besked

Derudover skal andre også vide besked, står der.

- Hvis du eller dit barn er testet positiv for ny coronavirus, er det vigtigt, at alle personer, som du eller dit barn kan risikere at have smittet, bliver informeret, så de kan testes, står der videre.

Dette gjorde Stina Petersen blandt andet ved at kontakte Lalandia i håbet om, at badelandet ville give besked til de øvrige gæster, fortalte hun i går til TV2 ØST.

Corona hænger ved i op til syv dage

Selvom en person får to testresultater hen over et døgn - altså meget lig, hvad Stina Petersen fik foretaget - hvor den ene viser sig positiv, og den næste test viser sig negativ, så bør personen ikke tolke det,  som om vedkommende er fri for coronavirus.

- Det giver ikke meget mening at teste to dage i træk. Patienten kan være blevet rask, men der findes også falske negative svar. Patienten vil derfor skulle testes igen efter nogle dage, siger Kasper Karmark Iversen og lader forstå, at patienten indtil da fortsat vil være at betragte som smittet.

COVID-19 test Næstved
Læs også
Danskere testes coronapositive igen efter flere uger
COVID-19 test Næstved
Læs også
Danskere testes coronapositive igen efter flere uger

Sundhedsstyrelsen oplyser, at 5-10 procent af corona-testene vurderes at være falske negative. Det vil sige, at testen er negativ, selvom personen er smittet.

quote Det er ikke mange, men falske testresultater findes

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet

Omvendt vil under en procent være falsk positive – det vil sige, at testen er positiv, selvom personen ikke er smittet.

Som udgangspunkt bør man gå i karantæne

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet fremhæver overfor TV2 ØST også denne pointe i sit svar på, hvorvidt en positiv coronatest betyder, at man med sikkerhed er smittet.

- Sikkerheden omkring prøverne er i dag relativ høj – generelt er både sensitivitet og specificitet høj, men ikke 100 procent, siger han og tilføjer:

- Det er ikke mange, men falske testresultater findes.

philip_davaliritzau_scanpix2.jpg
Læs også
Epidemien er stadig blandt os:
Én person smittet under demonstration - alle deltagere skal lade sig teste
philip_davaliritzau_scanpix2.jpg
Læs også
Epidemien er stadig blandt os:
Én person smittet under demonstration - alle deltagere skal lade sig teste

Dermed ikke sagt, at man bør handle anderledes, end hvis man vitterligt er smittet, påpeger Hans Jørn Kolmos.

- Man bør selvfølgelig som udgangspunkt gå i karantæne og betragte sig selv som smittet. Hvis man slet ikke kan forstå, at man er smittet, må man lave en ny test.

De to eksperter som TV2 ØST har talt med, bakkes op af andre førende eksperter. Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, beskriver overfor TV2 testen som ”generelt meget sikker.”

Og Jan Pravsgaard, professor i immunologi ved Københavns Universitet, vurderer, at en person - hvis vedkommende har symptomer som hoste - er smittet med covid-19, når svælgprøven er positiv. Også selv om en efterfølgende prøve fra spyt er negativ, sådan som Stina Petersen har beskrevet.

Eksperterne er enige om, at man - uanset om der er tale om en falsk positiv - bliver nødt til at gå ud fra, at man er smittet og også opføre sig derefter.

Det seneste døgn op til weekenden blev der i Danmark konstateret 47 nye tilfælde af coronavirus ud af 12.850 testede.


Nyhedsoverblik