Frygten for at coronavirussen spreder sig, har fået restauranter og caféer i hele landet til at lukke ned.
Derfor risikerede det lille, økologiske jordbrug Søtoftes Jordbrug ved Ringsted at brænde inde med cirka 20.000 æg, som de ellers skulle have solgt til landets spisesteder.
Mange kom også og hentede rimelig mange æg på bestillinger fra naboer og familiemedlemmer
Men så fik parret bag Søtoftes Jordbrug en god idé.
I stedet for at smide deres varer ud, åbnede de via Facebook et gårdsalg, hvor æg, mælk og yoghurt blev solgt til nedsatte priser. Det gav pote - i løbet af få timer var alt revet væk.
- Det er ekstremt, at det gik så stærkt, og samtidig også vidunderligt at opleve, at så mange var interesseret i at hjælpe os, siger Michel Poulsen, der ejer Søtoftes Jordbrug sammen med sin kæreste Marie Østergaard.
Ligesom mange andre små virksomheder landet over bløder parrets livsdrøm, der åbnede i 2017.
Før coronakrisens indtog havde firmaet en fin omsætning af fødevarer til restauranter og cafeer i København og resten af Sjælland. Men nærmest over natten er størstedelen af omsætningen forsvundet, fordi store dele af jordbrugets kundekreds selv mangler kunder eller holder helt lukket.
Æg til en krone
Derfor så Michel Poulsen sig nødsaget til at lave drive-in gårdssalg, hvor folk blandt andet kunne købe et æg til en krone stykket.
Alle sikkerhedsforanstaltninger blev taget med håndsprit, handlen gennem bilruder og betaling med Mobile-Pay. Og opbakningen var enorm: På få timer blev alle 20.000 æg solgt, derudover solgte jordbruget over 200 liter mælk og 90 kilo yoghurt.
Artiklen fortsætter under videoen.
Bilkøen strakte sig som en lang slange, og efter bare en time måtte personalet sætte en begrænsning på 90 æg pr. kunde.
Oplevede du, at folk hamstrede?
- Det er svært at sige, om det var hamstring. Vi oplevede, at mange folk slog til på et godt tilbud. Men jeg vil sige, at den mængde æg, der blev hentet af nogle, kan man ikke selv spise. Mange kom også og hentede rimelig mange æg på bestillinger fra naboer og familiemedlemmer, siger Michel Poulsen.
Krisen er ikke overvundet
Jordbruget tjent lidt over 26.000 kroner på dette endages-salg. Det får absolut ikke den dybe krise til at forsvinde, men alt tæller, som Michel Poulsen siger.
- Vi tænker meget på vores likviditet, så alt gavner lige nu. Forhåbentlig er det gode markedsføringspenge, for vi håber, at vi har fået etableret gode relationer til potentielle, lokale kunder.
Det er noget, Michel Poulsen altid gerne har villet, men indtil nu har haft for travlt til at få på benene.
Artiklen fortsætter under billedet.
Og noget tyder på, at et frø er blevet sået i forhold til håbet om, at private kunder vil fortsætte med at køre ud til jordbruget og købe de økologiske varer.
For på torsdag åbner gårdssalget igen med nye varer, denne gang dog ikke æg til en krone stykket, men til normalprisen tre kroner stykket. Fordi så mange kørte forgæves, har jordbruget indført forudbestillinger.
- Mandag nat fik vi allerede mange forudbestillinger, og det tyder på, at der er et privat salg fremadrettet. Det har også været ønsket for mig, så det håber jeg meget, siger Michel Poulsen.