Det er ikke kun på landets sygehuse, at man kan mærke konsekvenserne af coronavirussens frembrusen i Danmark. Det kan man i dén grad også i erhvervslivet, hvor tatovører, fitnesscentre, restauranter, barer og mange andre virksomheder er blevet tvunget til at lukke fra og med onsdag klokken 10.
De startede året foran budgettet, og da coronakrisen så satte ind, mistede de 100 procent af deres omsætning
I dag fremlagde regeringen så deres bud på en økonomisk hjælpepakke til de små selvstændige med under ti ansatte. På et pressemøde fortalte finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S), at regeringen er klar til at give kompensation til de små selvstændige, som oplever mere end 30 procent nedgang i omsætningen.
- I dag er fokus på de erhverv, som i en periode ikke kan drives. På soloiværksætteren, der måske har sat sin egen og sin families økonomi ind på at skabe en virksomhed. På tømrervirksomheden, frisøren og restauranten.
- Mange af Danmarks arbejdspladser kommer fra iværksættere og selvstændige, der har skabt vækst. Dem skylder vi hjælp, sagde Simon Kollerup på pressemødet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Har mistet hele sin omsætning
Regeringen lægger op til, at de selvstændige kan få 75 procent af deres omsætningstab dækket fra staten – dog maksimalt 23.000 kroner om måneden eller 34.500 kroner, hvis den selvstændige har en ægtefælle, der også arbejder i virksomheden.
Man kan maksimalt få kompensation i tre måneder mellem 9. marts og 9. juni. Samtidig foreslår regeringen at dække nogle af de faste omkostninger, som landets små virksomheder ikke længere har indtjening til at dække. Forslaget går på, at de virksomheder kan få et tilskud fra staten på op til 80 procent af de faste udgifter.
Og hjælpepakken får ros fra Erhvervshus Sjælland, hvor direktør Mads Váczy Krag samtidig understreger, at der er hårdt brug for den.
- Jeg havde et møde med en virksomhed i dag, som har mistet 100 procent af sin omsætning. De startede året foran budgettet, og da coronakrisen så satte ind, mistede de 100 procent af deres omsætning, siger han til TV2 ØST.
- De følte virkelig, at tæppet blev revet væk under dem. Og sådan oplever vi desværre en del virksomheder, der bliver ramt utrolig hårdt, og hvor det virkelig kræver en forståelse fra banker og kreditorer og alt muligt andet, hvis ikke man skal risikere de her kæmpemæssige konkurser.
Gode råd til de selvstændige:
Erhvervshus Sjælland har en række råd til de selvstændige i regionen.
- Man skal selvfølgelig søge den hjælp, der er i de støttepakker. Men det første råd er, at man skal gå i dialog med sin bankforbindelse. Det er ofte der, du kan få den her dag-til-dag-kredit, hvor man kan sige, at vi alle håber, at det ikke bliver en langvarig ting, og derfor er det rigtig vigtigt at gå i dialog med sin bank, siger direktør Mads Táczy Krag.
- Det næste er at kigge rundt. Er der noget i ens forretningsmodel, hvor man kan mindske den krise, man bliver kastet ud i? Er der produkter, der kan handles på nettet, kan du gøre noget, som imødekommer den efterspørgsel, der er. Hvis du nu har restaurant, så skal den være lukket, men du må gerne lave takeaway. Så tænk forretningsmodel, så man ikke mister hele sin omsætning, men kun noget af den, lyder det.
Et rigtig fint oplæg
Tal fra Erhvervshus Sjælland viser, at der er cirka 29.500 selvstændige i Region Sjælland - og omkring 28.500 af dem har færre end ti ansatte. I særligt udsatte brancher som hotel-, restaurant-, rejsebureau-, rengørings-, undervisning-, kultur og fritid- samt den del af detailbranchen, som ikke handler med fødevarer, er der 5.500 selvstændige, der kan få del i regeringen hjælpepakke - hvis den altså bliver vedtaget.
Særligt for de selvstændige, der skal udbetale løn lige om et øjeblik, er det ekstremt vigtigt, at det her kommer på plads
Nu skal oplægget fra regeringen nemlig forhandles på plads i Folketinget, og det haster, siger Mads Váczy Krag.
- Særligt for de selvstændige, der skal udbetale løn lige om et øjeblik, er det ekstremt vigtigt, at det her kommer på plads. Ellers er der mange, som med rette må trække stikket på deres virksomhed og lade den gå konkurs, siger han.
- Men jeg hæfter mig ved, at man mener, at de selvstændige er rigtig, rigtig vigtige for samlingskraften i Danmark, og derfor strækker man sig langt, både i forhold til at kompensere den enkelte og i forhold til tabt omsætning. Jeg synes, det er et rigtig fint oplæg, det må jeg sige.
Mange har måttet fyre medarbejdere
I SMVdanmark, der er en organisation for små- og mellemstore virksomheder inden for blandt andet industri, byggeri og service, mærker man også coronakrisen og behovet for hjælp. En undersøgelse, de har lavet, viser, at otte procent af de deltagende medlemsvirksomheder i Region Sjælland allerede har været nødsaget til at fyre medarbejdere - og 35 procent forventer at skulle gøre det samme i den kommende periode.
Samtidig viser en undersøgelse lavet af Horesta, at tre ud af fire sjællandske hoteller og restauranter har mistet mere end 70 procent af deres omtjening. Her har 62 procent allerede måttet fyre medarbejdere.
- De fleste i branchen har set omsætningen falde drastisk, og situationen er meget alvorlig.
- Det er den værste krise, erhvervet har oplevet, siger Katia K. Østergaard, der er administrerende direktør i Horesta, i en pressemeddelelse.
Lidt malurt i bægeret
Hos SMVdanmark roser man de gode takter i regeringens nye forslag om hjælp til små virksomheder – men understreger samtidig, at man ikke er helt i mål endnu, fordi der mangler hjælp til virksomheder med mellem 10 og 50 ansatte.
- Vi er rigtig glade for, at regeringen forstår alvoren, har lyttet og nu kommer med forslag, der sidestiller de selvstændige små virksomhedsejere med lønmodtagere, siger vicedirektør Jakob Brandt i en pressemeddelelse.
- Bare fordi man har mere end 10 ansatte, så skal man jo stadigt betale mad, børnepasning og husleje. Og det er et stort problem når ordrebogen er tom. Jeg vil gerne appellere stærkt til, at de politikere, der er på vej til forhandlinger netop nu, sørger for at få alle med.
Mads Táczy Krag håber på snarlig afklaring – og så håber han, at situationen snart finder et mere normalt leje.
- Lige nu kommer der jo nye meldinger meget hyppigt, og derfor er det vigtigt som virksomhed at få et overblik over, hvad man kan forvente, siger han.
Her er regeringens vigtigste corona-hjælpepakker:
Mange virksomheder er i løbet af få dage blevet ramt hårdt på pengepungen som følge af spredningen af coronavirussen.
Frygten for spredningen har sammen med regeringens opfordringer og forbud betydet, at færre køber tøj, færre spiser på restaurant, og færre går til frisøren.
For at hjælpe virksomheder og selvstændige, der er ramt økonomisk, har regeringen lanceret en række hjælpepakker til erhvervslivet.
Her er et overblik over de vigtigste tiltag:
- Større virksomheder kan udskyde betaling af skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag.
- Små og mellemstore virksomheder kan udskyde betaling af skat og moms.
- Arbejdsgivere kan få pengene retur fra staten for sygedagpenge, hvis en medarbejder er sygemeldt på grund af coronavirussen.
- Bankerne får mere spillerum til at låne penge til danske virksomheder med frigivelsen af "den kontracykliske kapitalbuffer".
- Arrangører som spillesteder og sportsklubber kan få kompensation for aflysning af arrangementer med flere end 1000 deltagere.
- Virksomheder kan få kompensation for 75 til 90 procent af den løn, som virksomheden betaler fyringstruede medarbejdere, der sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som konsekvens af coronaudbruddet.
- Virksomheder, hvis indtægter er ramt som følge af spredningen af coronavirussen, kan låne penge af staten til at dække almindelige udgifter.
- Små virksomheder, der er særligt hårdt ramt på grund af coronavirussen, skal kunne få dækket op til 80 procent af de faste udgifter. Det er et forslag fra regeringen, der onsdag endnu ikke er vedtaget i Folketinget.
- Selvstændige med op til 10 ansatte skal kunne få op til 23.000 kroner om måneden i kompensation for tab i omsætningen. Det er ligeledes et forslag fra regeringen.
Kilder: Finansministeriet, Erhvervsministeriet, Altinget, DR.