I den seneste måned har borgere i Region Sjælland med tid til en corona-vaccination måttet gå ind ad samme dør som borgere med smittesymptomer på vej til en corona-test. De to funktioner i beredskabet ligger nemlig fem steder i regionen på en og samme adresse og med fælles indgang.
Borgerne har været adskilt, når de har ventet i kø, fået vaccinen eller er blevet testet, men de fælles ind- og udgange har alligevel vakt kritik.
Det, vi har gjort, er, at vi har isoleret vaccine og test i hver sin ende af bygningen
Blandt andre har Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, tidligere sagt til til TV2 ØST:
- Det er ikke helt smart, for vi skulle nødig få smittet de vaccinerede på et tidspunkt, hvor de ikke har dannet antistoffer.
Ifølge Region Sjælland var de fælles indgange et udfald af omstændighederne, hvor der hurtigt skulle findes plads til vaccinecentrene. Valget faldt på de eksisterende adresser for testcentre, men nu bliver der lavet ændringer i, hvordan borgerne går ind i bygningerne.
- For ikke så længe siden kom regeringen med et nyt krav om, at vi skal holde to meters afstand, siger Hanne Schjøning, funktionschef for Det nære sundhedsvæsen og driftsansvarlig for teststederne i Region Sjælland.
Tidligere har kravet været halvanden meter. Men med kravet om en ekstra halv meter mellem borgerne er der ikke plads til at opretholde en forsvarlig afstand med de fælles indgange, forklarer Hanne Schjøning:
- Vi måtte erkende, at det set-up, vi havde, ikke kunne følge den retningslinje.
Vaccine- og testcenter er blevet isoleret
Derfor bliver indgangene nu lavet om, så indgangen til vaccination bliver separat fra indgangen til coronatest på regionens testcentre.
- Det, vi har gjort, er, at vi har isoleret vaccine og test i hver sin ende af bygningen – i hvert fald på en sådan måde, så borgerne ikke møder hinanden, siger hun.
Faciliteterne ligger således fortsat på samme adresse, men særligt de udsatte borgere, som lige nu står i kø til en coronavaccine, skal dermed ikke frygte for at blive smittet. Tiltaget er blevet indført på samtlige fem testcentre på nær i Slagelse, hvor borgerne fortsat går ud af en fælles udgang.
Her er der dog indsat en pladsassistent, som anviser, når borgerne kommer ud af døren, så der kan holdes to meters afstand.
- Det er en måde at håndtere på, de ikke kommer for tæt på hinanden, når de kommer ud af samme dør, forklarer Hanne Schjøning.
Afviser kritik fra ekspert
Ifølge hende er de separate indgange nogle steder løst ved, at der til vaccinecenteret er lavet fælles ind- og udgang – men også her har man indsat en pladsassistent, der skal sikre, at der holdes forsvarlig afstand.
Hun afviser, at den tidligere anvendte praksis, som blev kritiseret af Hans Jørn Kolmos, skulle være uforsvarlig og dermed årsagen til, at man nu ændrer fra fælles til separate indgange:
- Det har krævet opmærksomhed fra vores side, men også fra borgerne. Selvom man er i et vaccinations- og testcenter, skal man overholde de retningslinjer, som gælder andre steder. Jeg synes, folk har været gode til at passe på hinanden, siger Hanne Schjøning og tilføjer:
- Havde det været uforsvarligt, havde vi aldrig vedtaget det.
Region Sjælland vaccinerer i Næstved, Slagelse, Roskilde, Holbæk, Nykøbing Falster og Maribo.