13-årige Ida Hjortgaard fik i dag sit første stik med coronavaccine. Hun kunne egentlig have fået det for flere måneder siden, men hun har ikke haft travlt.
- Jeg ved ikke rigtig... Mine søskende har fået den, men jeg har ikke skulle noget, hvor jeg havde behov for den, fortæller hun.
Flere tænker måske som Ida Hjortgaard. I hvert fald har Region Sjælland ikke nået målet om, at 90 procent af de inviterede skulle have deres første stik inden 1. oktober. Derfor gør regionen fortsat en stor indsats for at få resten med.
- Vi kører ud på uddannelsesinstitutioner og til erhvervsvirksomheder, som ønsker, at vi kommer derud. Vi kører ud på folkeskoler, hvis de har et ønske om, at vi kommer. Vi er også i boligkvarterer i tæt samarbejde med kommunerne, forklarer Trine Holgersen, som er direktør for Det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland og er ansvarlig for udrulningen af vacciner.
To liter mælk og et skud Pfizer
Tidligere på året har TV2 ØST fortalt, hvordan regionen blandt andet lagde vejen forbi gymnasier i regionen. Også kunder i regionens Bilka-varehuse kunne få et stik, da Salling-koncernen lagde hus til i september.
- Det er genialt, for der er mange, der har det som mig, og siger "arh, jeg venter lige til i morgen med at bestille tid", sagde Jannick Windahl fra Gribskov, som i september fik sit første skud i Bilka i Næstved.
Omkring 87 procent har fået første stik. Det er en meget høj andel sammenlignet med mange andre lande, men der er god grund til at få endnu flere med, lyder det fra en ekspert.
- Det er både af hensyn til de enkelte, der bliver vaccineret. For så bliver de ikke syge, og vi skal stadig huske, at det faktisk er en farlig sygdom. Men det er også af hensyn til resten af samfundet, for de, der vaccineres, smitter ikke videre til andre, der også kan blive syge, forklarer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
Forstår godt bekymring
Nogle er ikke blevet vaccineret, fordi de bare ikke lige har fået det gjort. Andre holder tilbage, fordi de eksempelvis er nervøse for bivirkninger.
- Hvis man har en bekymring, forstår jeg godt, at man har behov for yderligere rådgivning. Derfor har vi et corona-callcenter, hvor der sidder læger og sygeplejersker, som kan fortælle om det, man måtte have af spørgsmål, forklarer Trine Holgersen fra Region Sjælland.
Selvfølgelig vil der være nogen, der af principielle årsager ikke ønsker at blive vaccineret. Dem skal vi ikke tvinge
I andre lande har man sat hårdt ind, så borgere for eksempel ikke må komme i skole eller have bestemte typer job, hvis de ikke er vaccineret. Så drastisk behøver vi ikke gå til værks i Danmark, mener Hans Jørgen Kolmos:
- Selvfølgelig vil der være nogen, der af principielle årsager ikke ønsker at blive vaccineret. Fuld respekt for det. Dem skal vi ikke tvinge. Men tilbuddet er der, og jo flere der tilslutter sig, jo bedre, forklarer forskeren.