Særkørsel - COVID podning. Sådan står der med store, sorte bogstaver rammet ind i en skrigorange boks på siden af akutbilen, der holder parkeret foran plejecenteret Skovvang i Slagelse.
Ved indgangen til plejecenteret står paramediciner Martin Assentoft i fuld udrustning: Hans ansigt er dækket med to lag beskyttelse i form af mundbind og visir, på hænderne har han engangshandsker, overkroppen er svøbt ind i en lyseblå dragt.
Det er rart at kunne være med til at hjælpe folk
I hænderne holder han det testudstyr, som Region Sjælland og de fire andre regioner dagligt bruger tusindvis af for at teste danskerne for mulig smitte med covid-19.
- Vi har selvfølgelig sprit. Vi har handsker, og så har vi de forklæder, vi bruger, siger paramediciner Martin Assnetoft.
De fleste danskere møder personligt op på hospitalet, men gruppen af borgere, der er særligt sårbare og smitteudsatte, må blive hjemme.
Derfor indsætter Region Sjælland nu paramedicinere, der kan køre ud til eksempelvis et plejecenter, et opholds- eller bosted, hvis personalet frygter, at en beboer er smittet, og her gennemføre en test.
Mini-køleskab i bagagerummet
Mandag var den første dag, Martin Assentoft kørte ud og udførte tests.
Bagagerummet på akutbilen, han kører i, er interimistisk indrettet med en fuldt opbakket taske med værnemidler og et mini-køleskab, der skal holde testene kølige under fragten til hospitalet. Der er også det almindelige udstyr, til hvis der skulle opstå akutte hjerteproblemer.
- Det er rart at kunne være med til at hjælpe folk, der ikke kan tage op og blive podet, så der kan komme en hurtig afklaring på, om de er smittet eller ikke er. Det er næsten den eneste mulighed; at vi kommer ud til dem, fremfor at de skal komme på sygehuset og måske bære smitten med sig, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Selvom det er rart at kunne hjælpe i denne ekstraordinære tid, er arbejdsgangen også noget bøvlet og tidskrævende, erkender han.
- Det er lidt besværligt, men sådan må det være, for hvad nu, hvis jeg tager smitten med til den næste, som ikke fejler noget, siger han.
Regionen vil teste 750 om dagen
Tiltaget sker, i forbindelse med at regionerne skruer op for testkapaciteten, som er et led i den nuværende strategi hos sundhedsmyndighederne.
Strategien indbefatter også, at det samlede antal af daglige test i regionerne skal stige uge for uge. Målet for sidste uge var 5000 test om dagen. Det lykkedes dog kun torsdag og fredag, hvor der begge dage blev foretaget knap 6000 test. I denne uge er målet at nå 10.000 daglige test. Og i ugen efter påske skal tallet op på 15.000.
Aktuelt vil Region Sjælland teste 750 om dagen.
- Det er meget afgørende for os, at vi kan komme ud på institutioner og plejecentre og teste både beboere og personale. Og med en beslutning i forretningsudvalget i dag (mandag, red.) kan vi nu køre ud og teste hjemløse og andre sårbare borgere, så vi er ude i nærområderne, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).
Et af de steder, der fik besøg af Martin Assentoft og hans corona-testbil var plejecentret Skovvang i Slagelse Kommune. Her er leder Tina Hammer glad for, at paramedicineren kom forbi.
- Vi synes jo, det er rigtig rart, at vi kan få dem testet hurtigt - også i forhold til at vide, hvilke værnemidler vi skal bruge, og hvordan vi skal omgås en beboer, siger hun til TV2 ØST.
Ved mandagens test på Skovvang Plejecenter blev fire beboere testet. To var negative, mens to afventer deres resultater. 16 ansatte blev testet. Her blev tre testet positiv, mens to afventer svaret på resultatet.