Cyklister eller gående skal i juli gratis kunne tage færgen til en af de danske småøer.
Sådan lyder et forslag fra regeringen i de igangværende forhandlinger om en sommerpakke
Pakken skal stimulere den danske økonomi, der er hårdt ramt under coronakrisen, blandt andet ved at få danskerne til at besøge de små øer. Forslaget gælder ikke turister, der kører i bil.
Forslaget omfatter i alt 49 sejlruter rundt om i landet.
Forslaget vedrørende disse færgeruter i Region Sjælland
- Stubbekøbing - Bogø
- Bandholm - Askø
- Århus - Sjællands Odde
- Ebeltoft - Sjællands Odde
- Kalundborg - Ballen
- Stigsnæs - Omø, OmøSund
- Kragenæs - Fejø
- Kragenæs - Femø
- Holbæk - Orø
- Sejerø - Havnsø
- Kalundborg - Ballen
- Køge - Rønne
- Stigsnæs - Agersø
- Orø - Hammer Bakker
- Stigsnæs - Omø, OmøSund
- Kalundborg - Ballen (Samsø)
- Rørvig - Hundested Skansehage
- Århus - Sjællands Odde
- Ebeltoft - Sjællands Odde
En af ruterne er Holbæk-Orø, og på den 14 kvadratkilometer store ø med knap 900 fastboende bliver tommelfingeren vendt opad til forslaget.
- Det er en rigtig dejlig idé, og jeg tror på, det vil gøre en forskel. Folk, der sidder derhjemme, kan tænke: Ved du hvad, vi tager lige et smut med færgen over. Det vil styrke den impulsive turisme, dagsturismen, siger Hanne Langvad, der er formand for Orø Kontor, der er en selvejende institution og øens serviceorgan for besøgende, beboere, erhvervslivet og turister.
Hun fortæller, at coronakrisen har aflyst flere store begivenheder, der plejer at trække mange besøgende til øen, eksempelvis musikeventet Ø-dur, sangskriverfestivalen og Orø-dagen.
På restauranten Den Gode Viking er medindehaver Clay Green også positiv overfor forslaget.
- Det er en god idé. For os ville vi kunne mærke det med cykelturisterne, som vi allerede har haft mange år. Med gående turister vil vi ikke mærke forskel, for vi ligger i den anden ende af øen, hvad angår færgesejladsen, siger han.
Idé: Ryk forslaget til august
Hos Sammenslutningen af Danske Småøer, der repræsenterer 27 småøer, heriblandt Orø, er man glad for forslaget, og "at Folketinget også tænker på os i sommerpakken, fordi vores turisterhverv er hårdt ramt", som formand Dorthe Winther udtrykker det.
Men det vil være mest hensigtsmæssigt, hvis forslaget først gælder efter skolernes sommerferie, mener hun.
- Skal forslaget have den ønskede økonomiske effekt, mener vi, at det skal flyttes til efter skolernes sommerferie, nærmere bestemt til august eller september. For det, vi hører fra vores turisterhverv, er, at man allerede er booket op i juli og har ikke plads til så mange flere.
- Der vil da nok være nogle, der tager på endagsture og oplever, hvor dejligt der er på øerne og vil kommeigen, det skal vi selvfølgelig ikke underkende, men kunne vi selv bestemme, siger Dorthe Winther.
Forslaget skal i den kommende tid i forhandling på Christiansborg.