Storstrøm Fængsel ramt af corona - indsatte er sendt i isolation

Indsatte er i isolation og fængselsansatte sendt hjem efter coronatilfælde i Storstrøm Fængsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

54 indsatte i Storstrøm Fængsel har været sat i isolation hele ugen, efter at en ansat er bekræftet coronasmittet. Desuden er 14 ud af 100 fængselsansatte sendt hjem.

quote Den er gået med nød og næppe denne gang

Mads Holgersen, Tillidsmand i Storstrøm Fængsel

I løbet af ugen er alle medarbejdere og indsatte blevet testet for coronavirus.

- Status er, at vi mangler de sidste testsvar. Dem håber vi på at få i dag (fredag, red.). Indtil videre har de testsvar, vi har fået, været negative, fortæller Mads Holgersen, der er tillidsmand for fængselsbetjentene i Storstrøm Fængsel.     

- Vi kan forhåbentlig overgå til normal tilstand henover weekenden, siger han. 

Utryghed blandt ansatte

Mads Holgersen fortæller, at flere af fængslets ansatte har udtrykt utryghed omkring situationen.

- De er utrygge ved situationen. Det er jo mødre og fædre, kærester og koner, som arbejder herinde. De har familie derhjemme og ældre i deres nærhed, så de er utrygge ved situationen, siger han.

Storstrøm Fængsel
Læs også
Opråb fra Storstrøm Fængsel - personalemanglen er ude af kontrol
Storstrøm Fængsel
Læs også
Opråb fra Storstrøm Fængsel - personalemanglen er ude af kontrol

Ifølge Mads Holgersen er fængselsbetjentene i forvejen under et stort arbejdspres, og det er kun blevet værre, efter at en medarbejder er blevet testet positiv for coronavirus.

- Det er klart, at der i den forløbne uge med 14 ansatte sendt hjem har været et voldsomt arbejdspres ud over det normale voldsomme arbejdspres i kraft af den personalemanglen, vi har. Når man så er nødt til at sende 14 ansatte hjem, så bliver det næsten ubærligt for de få, der er tilbage.

- Den er gået med nød og næppe denne gang i kraft af, at det ”kun” har været 14 ansatte. Havde det været 28 ansatte, havde vi reelt nok kunne lukke fængslet ned, siger han.

Ifølge tillidsmanden har Storstrøm Fængsel fået hjælp fra andre arresthuse til at dække ind for de hjemsendte medarbejdere. 

- Vi får indstationeret personale fra Jylland og Herstedvester Fængsel (i Albertslund, red). Denne gang har vi været heldige, men man kunne godt have forestillet sig, at en af dem kunne være blevet smittet og taget smitten videre til et andet arresthus. Det må give tanker til overvejelser, siger han.

Kritik af adgang til værnemidler

I fængsler må værnemidler såsom mundbind og visir først tages i brug, når der er konstateret smitte eller symptomer på coronavirus blandt indsatte. 

- Men ved alt, hvad der hedder visitationer eller urinprøver og sådanne ting, hvor vi kommer tæt på indsatte, der bruger man ikke mundbind. Det kunne jeg godt tænke mig var anderledes, om ikke andet tryghedsskabende for det personale, der skal håndtere indsatte ved for eksempel en visitation, fortæller Mads Holgersen og uddyber:

- Det er jo ikke nødvendigvis sådan, at indsatte altid har lyst til at gøre, hvad vi siger til dem, og så kan vi jo komme ud i situationer, hvor vi ikke kan holde en eller to meters afstand. Mange af de her regler henfører sig måske mere til, hvor der er samarbejdsvillighed. Det er der ikke altid i et fængsel.


Nyhedsoverblik