Sundhedsmyndigheder advarer før sommerferien - smittetrykket på Sjælland kan vokse voldsomt igen

Corona-alvoren er langt fra drevet over, og slækker borgerne på at holde afstand og spritte hænder, kan sygehusvæsenet komme under pres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hold afstand, vask hænder og sprit dem, undgå kram, nys i ærmet. 

Disse råd er de seneste måneder blevet printet ind i danskernes bevisthed som led i bekæmpelsen af coronavirussen. Og selvom virussen nu efterhånden er under kontrol, og indlæggelsestallene har nået et lavpunkt, skal hygiejne- og afstandsrådene fortsat overholdes henover sommeren, når Danmark fortsætter den gradvise genåbning.

Ellers kan epidemien blusse op igen med fornyet styrke og presse sundhedsvæsenet i Region Sjælland markant med mange patienter på både de almindelige afdelinger og de særligt indrettede intensivafdelinger for kritisk syge. 
 
Det advarer Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen om i en ny rapport

quote Vi kan klare et godt stykke over 1.000 indlagte og 150 på intensiv, hvis det er nødvendigt

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland

Rapportens beregninger og prognose fokuserer kun på Region Hovedstaden og Region Sjælland, der er de hårdest ramte regioner, hvad angår smittetryk, indlæggelsestal og antallet af patienter smittet med coronavirus, der er døde. 

Ifølge rapportens prognose vil der være en risiko for en 'væsentlig belastning' for sygehusvæsenet, hvis anbefalingerne ikke følges, når genåbningens fase fire åbner, og risiko for en 'øget belastning', selv hvis anbefalingerne overholdes. 

Folk står i kø for at blive testet ved Slagelse Sygehus
Læs også
Trods genåbning: Smitteniveauet er fortsat meget lavt
Folk står i kø for at blive testet ved Slagelse Sygehus
Læs også
Trods genåbning: Smitteniveauet er fortsat meget lavt

Den fjerde fase af genåbningen er aktuelt planlagt til august og indeholder blandt andet diskoteker, spillesteder og det øvrige natteliv og alle uddannelser. 

Eksempelvis vil det samlede antal indlagte i Region Sjælland være cirka 1.000 for hver given dag frem til 1. oktober, hvis kun halvdelen af voksne overholder afstands- og hygiejneråddene. Går rådene helt i glemmebogen, vil tallet kunne stige til flere end 1.500 indlagte, viser simulationer foretaget af Statens Serum Institut. 

Regionen: - Vi har en plan

Tallene er markant højere end de hidtidige indlæggelsestal i Region Sjælland, hvor det højeste indtil videre var 95 den 31. marts. 

Her er en grafik, der viser antallet af indlagte i Region Sjælland. Artiklen fortsætter under grafikken.

Hos Region Sjælland kalder koncerndirektør Leif Panduro Jensen de 1.500 indlagte for en 'worst case-situation' og siger, at regionen er forberedt - også på det værste scenarie. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Region Sjælland er forberedt på selv det værste scenarie, siger koncerndirektør Leif Panduro Jensen. 
Region Sjælland er forberedt på selv det værste scenarie, siger koncerndirektør Leif Panduro Jensen.  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Han henviser til den plan, der blev lagt i marts, da indlæggelsestallet nåede sit foreløbige højdepunkt. 

- Vi har en helt udrulningsplan for, hvordan vi inkluderer sygehusene og afdelingerne i at håndtere covid-patienter, hvis det bliver nødvendigt. Først vil Sjællands Universitetshospital håndtere patienterne, som det gør i dag, dernæst vil Slagelse og Nykøbing Sygehus få patienter, siger han.

Hvor mange indlagte kan Region Sjælland håndtere?

- Vi kan klare et godt stykke over 1.000 indlagte og 150 på intensiv, hvis det er nødvendigt. Men så er vi også ude på det yderste af neglene, hvor vi ville skulle stoppe en masse andre behandlinger.

Kan du garantere, at der er sengepladser nok, hvis smittetrykket pludselig stiger drastisk?

- Man kan aldrig garantere noget fuldstændig, men det vigtige her er, at hvis vi holder afstand, hvis vi vasker og spritter hænderne og i øvrigt opføre os fornuftigt bare hovedparten af os, så kommer vi aldrig i det der scenarie, siger Leif Panduro Jensen. 


Nyhedsoverblik