Ufaglærte vaccinerer i Region Sjælland: - Vi har brug for alle mand på dæk

I Region Sjælland kan det være personale uden sundhedsfaglig baggrund, der vaccinerer. Men der er skrappe krav til personalet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I et lokale på den gamle Uglebroskole i Næstved ligger der ikke skolebøger. I stedet er bordet spækket med håndsprit, handsker, kanyler, mundbind - og så to appelsiner.

På den nedlagte skole er det nemlig ikke længere dansk og matematik, der undervises i. I stedet er skolen omdannet til vaccinationscenter, og her skal en række nye medarbejdere uddannes.

- Stemplet skal helt i bund. Efterfølgende skal sprøjten trækkes halvt ud, og man skal tælle til fem for at lukke stikkanalen. Ellers render vaccinen ud på huden, forklarer sygeplejersken Bettina Tomczyk, mens der lyttes intenst.

Hun er sundhedfaglig specialkonsulent i Region Sjælland og er i fuld gang med at oplære nye medarbejdere i kunsten at vaccinere.

Bettina Tomczyk viser, hvordan man giver en vaccine. Der bruges appelsiner til at øve sig på, fordi deres struktur minder om en muskel.
Bettina Tomczyk viser, hvordan man giver en vaccine. Der bruges appelsiner til at øve sig på, fordi deres struktur minder om en muskel. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

En stor opgave venter

Vinteren og efteråret har budt på mange historier om mangel på sundhedsfagligt personale - ikke mindst i Region Sjælland - og derfor søger regionen andre veje for at skaffe flere hænder. For eksempel er det ikke nødvendigvis en sygeplejerske, der stikker, når man skal vaccineres.

- Vi står foran en meget stor opgave. Vi har været i gang med den i lang tid, og nu er opgaven blevet intensiveret, og vi skal have vaccineret rigtig mange på rigtig kort tid. Derfor har vi brug for alle mænd på dækket, forklarer Bettina Tomczyk.

Bettina Tomczyk, sundhedfaglig specialkonsulent i Region Sjælland.
Bettina Tomczyk, sundhedfaglig specialkonsulent i Region Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Opgaven er stor, fordi nye aldersgrupper skal vaccineres for første gang, alt imens de allerede vaccinerede skal have deres tredje stik.

For at bruge sundhedspersonalets hænder der, hvor der er mest brug for deres kompetencer, skal simple opgaver som at vaccinere i et vist omfang klares af andre grupper. Derfor kan vaccinen gives af folk med en helt anden faglig baggrund, eller det kan være unge som Victor Raft, der har taget jobbet som vaccinatør for at tjene penge i løbet af deres sabbatår.

- Det her er noget helt nyt, og det er super spændende. Det er en meget varieret hverdag, vi har herude, og der er et super godt arbejdsmiljø, siger han til TV2 ØST.

Victor Raft er glad for at have fået jobbet som vaccinatør.
Victor Raft er glad for at have fået jobbet som vaccinatør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Fast og stringent program

Lige nu bliver der trænet på appelsiner, men snart er det en overarm, han skal stikke i. De øver med appelsiner, fordi dens hårdhed minder lidt om en muskel, som er det, der skal stikkes i, når vaccinerne skal gives.

Læs også
Vaccineskeptikere deler slikkepinde for at blive smittet og ”få et hurtigt coronapas”
Læs også
Vaccineskeptikere deler slikkepinde for at blive smittet og ”få et hurtigt coronapas”

Personalet, der vaccinerer i Region Sjælland, tæller - foruden sundhedsfagligt personale - også unge på sabbatår, dyrlæger, tidligere butiksansatte og mange andre. Grupper, som kan løse kerneopgaven lige så godt som andre, forklarer Bettina Tomczyk, specialkonsulent i Region Sjælland.

- Det kan de. Vaccination er lægeforbeholdt virksomhed. Som sygeplejerske skal jeg også oplæres til opgaven. Det betyder, at vi har lavet et uddannelsesprogram, som er meget fast, stringent og flerdelt, som alle skal igennem, siger Bettina Tomczyk.

Ikke alle vil stikkes af ufaglærte

En af dem, der er gået videre fra appelsin til muskel, er Benjamin Volquartz Steensgaard Ploug, der arbejder vaccinationscentret i Næstved.

- Jeg synes, det var mega spændende. Det var derfor, jeg sagde ja til det - og fordi man kunne være med til at gøre en forskel, siger han.

En sjælden gang oplever Benjamin Volquarts Steensgaard Ploug, at borgere kun vil stikkes af sundhedsfagligt personale. Det ønske kan uden problemer imødekommes.
En sjælden gang oplever Benjamin Volquarts Steensgaard Ploug, at borgere kun vil stikkes af sundhedsfagligt personale. Det ønske kan uden problemer imødekommes. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På vaccinationscentret i Næstved er over halvdelen af dem, der giver vaccinerne, ikke sundhedsfagligt personale.

Benjamin Volquarts Steensgaard Ploug fortæller, at han enkelte gange har prøvet, at folk ikke ville vaccineres af ham, men det hører sjældenhederne til.

- Det sker meget sjældent, at der kommer en og siger, at de gerne vil vaccineres af en sundhedsfaglig person. Så opfylder vi deres behov og finder en sundhedsfaglig, der kan vaccinere dem.

Borgerne kan dog stadig være helt sikre på, at vaccinerne gives på helt korrekt og forsvarlig vis, mener Bettina Tomczyk.

- Medarbejderne har altid sundhedsfaglig backup. Der bliver ugentligt og løbende gennemført tilsyn i alle vores enheder, hvor vi sikrer, at den lægefaglige ramme, der er for vaccination, bliver overholdt fuldstændigt, siger Bettina Tomczyk.

Sygehuse søger også hjælp

Det er ikke kun i vaccinationscentrene, at der hentes hjælp udefra. 

På sygehusene søger man også folk uden sundhedsfaglig baggrund. Her er det lidt mere begrænset, hvad man kan hjælpe med, men Region Sjælland søger blandt andet såkaldte "runnere", der kan hjælpe med rent praktiske opgaver som at servere mad for patienter og at bringe ting frem og tilbage.

Læs også
Stor stigning af coronapatienter får regionen til at søge efter ledige hænder
Læs også
Stor stigning af coronapatienter får regionen til at søge efter ledige hænder

- Lige nu kan vi godt få det til at balancere, men der er travlt. Hvis situationen udvikler sig yderligere med covid-19, og hvis vi får en influenzaepidemi oveni, så vil behovet blive betydeligt større. Derfor vil vi gerne have noget ekstra værktøj i værktøjskassen, sagde koncerndirektør i Region Sjælland, Jesper Gyllenborg, til TV2 ØST torsdag.

Du kan få et overblik over de ledige stillinger i Region Sjælland på siden her.


Nyhedsoverblik