Flere landmænd laver eget brandberedskab: - Det er basører i forhold til ildebrand

Flere landmænd landet over gør alt, hvad de kan i tørken for at forhindre markbrande. Også på Rosenfeldt Gods ved Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- I dagligdagen er det vores sprøjte. I høsten er det vores vandvogn.

Andreas Petersen, der er underforvalter på Rosenfeldt Gods i Vordingborg viser godsets ombyggede marksprøjte frem.

quote Vi har arbejdet seriøst på at begrænse den frygtede brand til enhver tid. Derfor har vi så sat vandvogne ind så vi på bedst mulig måde har en chance for at stoppe ilden, hvis den kommer

Peter Oxholm Tillisch, godsbestyrer, Rosenfeldt Gods

For landmændene tager tørkesituationen meget alvorligt, efter et rekordstort antal markbrande har sat brandvæsnet på overarbejde landet over. Flere landmænd laver foranstaltninger, som kan forebygge ildebrand. Også på Rosenfeldt Gods.

- Der kan ske frygtelige sager, som vi har set andre steder i landet. Det kan være huse, der pludselig bliver truet af ild. Det kan også være maskiner. Men det værste er jo, hvis det er enkeltpersoner, siger godsbestyrer Peter Oxholm Tillisch fra Rosenfeldt Gods ved Vordingborg. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser sprøjtemaskinen ud. Den er renset totalt, så der er rent vand, der er klar til at slukke brande.
Sådan ser sprøjtemaskinen ud. Den er renset totalt, så der er rent vand, der er klar til at slukke brande. Foto: Mikkel Riise - TV ØST

10.000 liter vand

Sammen med sin underforvalter Andreas Petersen har han bygget en sprøjtemaskine om, så den kan indgå som brandberedskab under høsten.

- Vi har arbejdet seriøst på at begrænse den frygtede brand til enhver tid. Derfor har vi så sat vandvogne ind så vi på bedst mulig måde har en chance for at stoppe ilden, hvis den kommer, siger Peter Oxholm Tillisch.

Rent praktisk har Rosenfeldt Gods rengjort sprøjtemaskinen og monteret en slange bagpå. Den kan have flere funktioner, hvis en ildebrand skulle opstå i den tørre høst.

- Vi kan vi folde bommen ud. Der er 36 meter bom på og 10.000 liter vand. Det giver noget af et område, vi kan vande, så vi ikke får spredt ilden. Så vi kan fugte jorden langt omkring der hvor ilden er, forklarer underforvalter Andreas Petersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sprøjtemaskinen har en bom på 36 meter. Det betyder, den kan sprede vand over et stort område, hvis uheldet skulle være ude.
Sprøjtemaskinen har en bom på 36 meter. Det betyder, den kan sprede vand over et stort område, hvis uheldet skulle være ude. Foto: Mikkel Riise - TV ØST

Desuden har de monteret en vandslange bagpå. Det er endnu en sikkerhedsforanstaltning.

- Slangen er rigtig lang, så vi kan komme væk fra vores maskine. Der er ingen grund til at sætte vores maskine og flere liv på spil, siger Andreas Petersen.

Indsatsledere roser landmænd

Det har krævet nogle mandetimer at gøre gyllesprederen til brandsprøjte.

Sprøjtemaskinen skal være fri for alle rester af den plantebeskyttelse, som de normalt kører med. Det betyder, at tanken er gjort klinisk ren. Udover det har ombygningen krævet en brandslange og en studs, der kan sprede vandet.

Men det er intet sammenlignet med de skader, der kan opstå ved brand, mener han. 

- Det er basører i forhold til hvad der kan ske ude i marken, hvis der kommer ild, siger Andreas Petersen.

I løbet af de mange markbrande, som har været den seneste uge er der også faldet en del ros af til landmændene fra brandberedskabernes indsatsledere.

Senest udbrændte en mejetærsker totalt på en mark ved Ringsted, men takket være landmandens handlekraftighed, nåede ilden ikke at sprede sig.

- Så har de været snarrådige nok til dels at putte vand på den omkringliggende mark, og også begynde at harve og lave et brandbælte, så branden ikke breder sig for os, sagde indsatsleder Henrik Nilsson fra Midt og Sydsjællands Brand og redning torsdag eftermiddag.

I sidste uge hjalp også en landmand til, da hans mark ved Jyderup gik i brand. Her sendte indsatslederen også roser mod de høstende landmænd.

- Vi kan kun rose landmændene. De gør et godt stykke arbejde, når der sker sådan noget her. Ved branden i Jyderup havde landmanden selv taget en tank med 2500 liter vand ud og begyndte at slukke. Og naboerne kom tilildende. Folk ved godt, det er alvorligt, sagde Jan Malev, indsatsleder fra Vestsjællands Brandvæsen.

Markbrand
Læs også
Flere markbrande på et døgn: Indsatslederne roser landmændene
Markbrand
Læs også
Flere markbrande på et døgn: Indsatslederne roser landmændene

Nyhedsoverblik