Er det en kliché, hvis man siger, at corona har fået én til at værdsætte det, man har?
Sådan en følelse sidder 19-årige Tais Holm fra Næstved med efter et år med corona.
- Hvis jeg har lært én ting, så er det, at man skal værdsætte de ting, man har, siger Tais Holm.
- Og det lyder så fucking kliché at sige, men det er sandheden. Det er det sgu.
Han blev student sidste sommer - en lidt anden oplevelse, når en pandemi raser.
- Sidst vi snakkede sammen, der var jeg ved at blive student på en meget usædvanlig måde, siger han.
- Vi er den årgang, hvor man kommer til at tænke tilbage på, ”nårh ja, der var hele det kaos”.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Brugte sabbatår på at starte egen virksomhed
Tais Holm har brugt sit sabbatår på at gå fuldtid i sin iværksættervirksomhed. Det forløb blev dog lidt anderledes, end han havde regnet med:
- Nu har jeg været i gang fuld tid med min egen virksomhed i otte måneder. Det første stykke tid var nemt. Der var der ikke så mange nedlukninger. Men så tog det fart igen i løbet af efteråret, det kunne vi godt mærke i virksomheden, siger han.
- Vores kontor, der hvor vi arbejder fra, lukkede i december, og siden da har vi været hjemme.
- Det har været fucking nederen. Det har været så surt.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Ensomhed og knuste drømme
Corona har især gjort Tais opmærksom på, hvor meget han er et socialt menneske, og det er især ensomhed, der fylder, når han reflekterer over sit corona-år.
- For det første ville jeg ikke kunne være iværksætter, hvis jeg gjorde det alene – det kan jeg takke mit kontorfællesskab for. Når man så får taget alt det ud af det på denne her hårde måde, så bliver det ensomt, og det bliver også bare hårdt at stå op om morgenen, siger han.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Coronakrisen har i den grad spændt ben for de drømme, han havde for sin iværksættervirksomhed:
- Den største nedtur i 2020 ud over ikke at blive student på den rigtige måde, har været at se sit arbejde, min virksomhed, blive revet ud af hænderne på én. Det, ikke at kunne filme de events, man gerne vil, lave de videoer for de kunder, man gerne vil, tjene de penge, man gerne vil, fordi man brænder for det, det har været umuligt – især i det sidste kvartal i 2020.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Har nu søgt ind på en uddannelse
Faktisk har det været så udfordrende at drive virksomhed, at det ikke kun har kostet knaster på bundlinjen, men også på det personlige plan.
- Jeg har lige søgt kompensation for det mistede omsætning i vores virksomhed. Det var virkelig som at acceptere et nederlag, som det har været, ikke at kunne omsætte ordentligt i det sidste kvartal, siger Tais Holm.
- Det har været så svært, at jeg har overvejet, at stoppe med min virksomhed. For selvom det er det, jeg elsker at lave, så har jeg fundet ud af, at det har været rigtig hårdt. Selvom det selvfølgelig ikke er et retvisende billede af, hvordan det er at drive virksomhed i 2020 eller 2021, så har det kørt så meget på mig og min partner, at jeg har søgt ind på en uddannelse.
Nu har Tais søgt ind på en uddannelse, selvom han troede at han ville køre iværksætterlivet to-tre år frem - men corona har lidt ændret lysten til det lige nu.
- Jeg havde forventet at lave det her to til tre år mere, indtil det ikke gav mening længere, og nu har jeg lavet det i otte måneder, og har allerede søgt ind på en uddannelse, siger han.
- Jeg tror, at det er den største omvæltning, som jeg ikke havde forventet allerede nu.