Det skulle være en almindelig torsdag på job for IT-konsulent Lars Rasmussen fra Haslev. I stedet endte han den 21. september 2017 med at bruge dagen på skadestuen, efter han på vej på arbejde blev overfaldet af to unge mennesker på handelsstrøjet Jernbanegade i Haslev.
Fredag fandt retten i Næstved de unge skyldige. De fire tiltalte blev idømt ubetingede fængselsstraffe på mellem seks måneder og et år. De valgte efterfølgende at anke dommen.
Lars Rasmussen havde set de to unge på afstand, og havde vurderet, at de var ret påvirkede. Derfor spurgte han dem, om de ikke skulle hjem og sove rusen ud.
Den bemærkning fik de to unge mænd til at gå amok. De jagtede Lars Rasmussen gennem Jernbanegade, hvor de til sidst indhentede ham. Han blev ramt af en byge spark og slag, før to forbipasserende kom til, fik stoppet bøllerme og holdt dem fast, indtil politiet nåede frem.
Det bliver nemmere og nemmere at forholde sig til. Men hver gang jeg bliver konfronteret med det, kommer den der følelse af ubehjælpsomhed
Uro kulminerede
Overfaldet i Haslev var den foreløbige kulmination på uro i Haslev. Her havde en mindre gruppe unge skabt stadig flere problemer, med blandt andet i form af trusler, overfald og hærværk.
Nu satte både politiet, SSP og de sociale myndigheder i kommunen imidlertid hårdt mod hårdt.
Med massiv tilstedeværelse og nultolerance overfor ballademagerne lykkedes det i løbet af kort tid at få situationen under kontrol.
Følelsen af ubehjælpsomhed
Nu står de fire unge altså til ubetingede fængselsstraffe. Men for Lars Rasmussen har episoden stadig betydning den dag i dag.
- Voldsepisoden var grænseoverskridende. Det var ikke tæskene, der var de værste. Det var følelsen af at være hjælpeløs. Det var voldsomt grænseoverskridende at tage imod uden at kunne give igen. Det har været det værste, fortæller Lars Rasmussen med gråd i stemmen.
Han har efterfølgende gået til psykolog og er ved at finde både sig selv og en hverdag igen.
- Det bliver nemmere og nemmere at forholde sig til. Men hver gang, jeg bliver konfronteret med det, kommer følelsen af ubehjælpsomhed, siger han.
Vil ikke se ham i øjnene
Mandag var Lars Rasmussen indkaldt som vidne i sagen. Han skulle fortælle i retten, hvordan han oplevede voldsepisoden.
- Jeg gjorde meget ud af se, om jeg kunne kigge på dem. De er tiltalt, og bliver snart dømt. Men de kunne ikke lide at kigge mig i øjnene. Det er sådan set nok for mig. De har det ikke godt med det, der skete. Og i det ene øjeblik, den ene kiggede væk, der vidste jeg, at det var ham, der havde gjort det, siger Lars Rasmussen.
Se fremad
Det var en form for afslutning for Lars Rasmussen, da sagen kom for retten.
- Det blev ridset op, hvad der var sket og jeg svarede på de spørgsmål, som anklager og forsvarer stillede. Det var ret udramatisk. Men det er rart, at det er overstået. Det var ligesom mit punktum i sagen. Jeg synes, det har været nogle lange måneder, indtil sagen kom for retten. Det undrer mig, der skal gå så lang tid, siger han.
Nu skal det ikke fylde mere hos mig
Lars Rasmussen fik slået to tænder ud under overfaldet. Der er kommet implantat i den ene og en krone på den anden, fordi nervebanerne er gået i stykker. Ud over tænderne har han ikke fået fysiske mén efter overfaldet.
- Jeg synes, jeg er færdig. Det har fyldt meget det sidste halve år. Men nu skal det ikke fylde mere hos mig, siger han.