Cykelhandlere svindlet af kærestepar - låner cyklen og kommer aldrig tilbage

Et kærestepar svindler cykelhandlere for dyre elcykler på Sjælland ved at booke en prøvetur for derefter at forsvinde afsted på cyklen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da cykelhandler Søren Dahl fra Haslev gjorde den matte, grønne Batavus-elcykel klar til en prøvetur torsdag middag, regnede han ikke med, at det ville være sidste gang, at han så den.

Tidligere på dagen havde en herre ringet og booket en prøvetur på to forskellige cykler til sin kæreste.

Klokken 13.18 kom kvinden ind iført handsker, og Søren Dahl viste hende de klargjorte elcykler. Hun satte sig ifølge cykelhandleren på den dyre cykel og cyklede afsted.

quote Det er plat og svindel

Søren Dahl, cykelhandler, Haslev

Det er normalt for kunder at prøvekøre en cykel i et kvarters tid, men efter 20-25 minutter begyndte alarmklokkerne at ringe for Søren Dahl.

Efter 40 minutter satte en han og en kollega sig for at finde hende selv ved at cykle rundt i Haslev og omegn. 

Men efter halvanden time måtte han indse, at cyklen og kvinden var over alle bjerge.

- Det er utroligt, at det er så nemt at snyde folk. Elcyklen kostede 20.000 kroner i ren indkøbspris. Jeg er virkelig træt af det. Det er simpelthen så udspekuleret, siger Søren Dahl.

Politiets råd mod tyveri af cykler

- Man skal sikre sig identiteten på personen, der prøvekører cyklen.

- Indgå en fast aftale om, at der er tale om en prøvetur eller et lån.

- Få fat i personens navn, adresse og telefonnummer, inden prøvekørslen finder sted.

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Kærestepar på spil flere steder

Historien fra Haslev er tilsyneladende ikke et enkeltstående tilfælde. 

Efter episoden kontaktede en masse cykelhandlere Søren Dahl, hvor de fortalte om lignende oplevelser om bedrageri med elcykler. Angiveligt med det samme kærestepar.

Brian Isberg er ejer af Fri Bikeshop i Herlev, Ballerup og Vallensbæk Strand, og har oplevet nøjagtigt det samme som Søren Dahl. 

Han mistede også en elcykel, da en kvinde aldrig vendte tilbage efter at have prøvekørt den.

Næste dag ringede han til politiet og anmeldte sagen.

- Men det blev bare en sag i bunken, siger Brian Isberg.

Hverken Søren Dahl eller Brian Isberg havde mulighed for at spore kvinden. Hun havde ikke lagt noget ID i pant, og telefonen, som hendes kæreste havde ringet fra, var på taletidskort.

- Det er ikke første gang, jeg oplever det – og for fremtiden har jeg bestemt mig for, at man ikke kan låne en elcyklen, medmindre man lægger sit kørekort i pant. Det er jeg træt af, for jeg føler, at man på den måde dømmer folk på forhånd, lyder det fra Søren Dahl.

Politiet undersøger sagen

Søren Dahl blev efterfølgende også kontaktet af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Min vurdering ved den konkrete fremgangsmåde er, at der er tale om et tyveriforhold efter straffeloven, og vi er i kontakt med cykelhandleren. Sagen er også blevet oprettet hos politiet som en tyverisag, siger Casper Andersen, der er vicepolitiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Bundter af breve
Læs også
PostNord forklarer brevfund i skovbund: - De blev stjålet
Bundter af breve
Læs også
PostNord forklarer brevfund i skovbund: - De blev stjålet

Han mener dog ikke, at organiseret cykeltyveri er udbredt i deres politikreds.  

- I forhold til den konkrete sag (Haslev-episoden, red.), så efterforsker vi den nu, og herunder undersøger vi også, om vi kan sigte nogen i sagen, og om det er noget, som vedkommende kunne have gjort flere gange. 

GRAFIK: Der er stor efterspørgsel på elcykler herhjemme fra cykelhandlere og købere. Det gør dem til oplagte genstande for tyveri.

Det handler om tillid

Selvom Søren Dahl vil indføre pant før han udlåner elcykler til prøvekørsel, så er det ikke sikkert, at det vil gøre den store forskel.

Brian Isberg er i hvert fald skeptisk. For et års tid siden oplevede han, at en knægt lavede samme nummer som kvinden, selvom han havde lagt sit MasterCard i pant.

- Den her type af mennesker er ligeglade med, at de efterlader deres ID. Ham den unge knægt efterlod pas, sygesikring og alt muligt, siger Brian Isberg.

Brian Isberg understreger også, at der er en gensidig tillid, når man arrangerer prøveture. Han kan ikke se, at panteløsningen vil virke for alvor.

- Er det os cykelhandlerne der er for dumme, eller hvor er vi henne? Skal vi være skeptiske over for 500 kunder? Det kommer ikke til at ske. Jeg tror jo det bedste om mine kunder, lyder det fra Brian Isberg.

Kontaktet af kvinden

Søren Dahl er glad for, at politiet anerkender sagen som et tyveri.

- Det har jeg det helt fint med. Jeg må jo håbe, at det gør en forskel, og at der sker noget fremover, siger Søren Dahl.

Kvinden har ifølge Søren Dahl efterfølgende taget kontakt til ham, hvor hun har undskyldt og fortalt, at hun gerne vil hjælpe ham med at anmelde det.

- Jeg har fuld forståelse for, at du skal politianmelde det, og jeg er også villig til at give dig alle mine informationer, så du kan anmelde det, skriver kvinden i en besked til Søren Dahl på Facebook. 

20181215-025431-L-1920x1277we
Læs også
Mystisk mand på stillads-rov i nattens mulm og mørke
20181215-025431-L-1920x1277we
Læs også
Mystisk mand på stillads-rov i nattens mulm og mørke

Samtidig fortæller hun, at cyklen for længst er afleveret videre til folk, som hun skylder penge væk til.

- Jeg er desværre kommet til at låne nogle penge af nogle mindre sjove mennesker og er blevet bedt om at gøre de her ting for at kunne afregne min gæld.

Undskyldningen og samarbejdet giver Søren Dahl dog ikke meget for.

- Hun er så manipulerende. Det er plat og svindel, og jeg har ikke noget tilovers for hende. Hun er ikke andet end en bedrager.

Ifølge Søren Dahl vil forsikringen ikke dække tabet, da elcyklen ikke var låst, da den blev taget.

TV2 ØST har henvendt sig til den kvinde, der kontaktede Søren Dahl og sagde, at hun var tyven, i en besked på Facebook i håbet om en udtalelse. 

Hun er i skrivende stund ikke vendt tilbage med svar.


Nyhedsoverblik