Flere ældre på danske plejehjem er blevet ramt af den smitsomme coronavirus, covid-19. Mandag kom det frem, at en beboer på Antvorskov Plejecenter i Slagelse og en beboer i Grøndalshusene i Faxe Kommune er blevet smittet.
Sagen er den, at vi alle ifølge Sundhedsstyrelsen er smittebærer
Men selvom der nu er blevet konstateret en smittet person i Grøndalshusene, bliver der ikke taget yderligere tiltag for at begrænse smitten, end man gjorde i forvejen.
Det forklarer direktør for sundhed og ældre i Faxe Kommune, Marianne Hoff Andersen, til TV2 ØST:
- Ifølge Sundhedsstyrelsen er vi alle potentielle smittebærere. Derfor gør vi noget ekstra i forhold til vores sårbare borgere. Alle de tiltag, vi allerede har taget, er gode, men vi må også sande, det ikke har kunnet forhindre smitte, siger hun og tilføjer:
- Det vigtigste er derfor lige nu at følge myndighedernes anvisninger og bevare roen.
Personalet følger således i forvejen Sundhedsstyrelsens anbefalinger herunder brug af handsker og masker ved pleje for at undgå smittespredning, forklarer Marianne Hoff Andersen.
Personalet sendes ikke i karantæne
Som følge af, at Sundhedsstyrelsen for fire dage siden trappede indsatsen mod coronavirus op fra en såkaldt inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi, betragtes alle danskere nu som smittebærere, forklarer Marianne Hoff Andersen.
Artiklen fortsætter under billedet
Derfor bliver personalet på plejecenteret heller ikke sendt i karantæne, selvom de har været i kontakt med en borger, der nu er konstateret smittet – eller for den sags skyld måske selv er smittebærer.
- Sagen er den, at vi alle ifølge Sundhedsstyrelsen er smittebærere. Vi skal alle følge rådene om ikke at gå ud i større forsamlinger, spritte af og vaske hænder, siger Marianne Hoff Andersen.
Hun påpeger ligeledes, at det ville tage meget hårdt på kommunens ressourcer at sende alle medarbejderne fra det pågældende afsnit af plejehjemmet i karantæne.
- Men i det øjeblik, at personale viser det mindste tegn på forkølelse, så kommer de ikke på arbejde, siger Marianne Hoff Andersen, der kalder situationen i Faxe et godt eksempel på, hvorfor alle i Danmark bør følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at holde afstand og blive hjemme.
- Følg rådene om håndvask og håndsprit. Vis hensyn og begræns fysisk kontakt og sociale aktiviteter, skriver Sundhedsstyrelsen i sine anbefalinger.
Ved ikke hvor smitte kommer fra
Ifølge Marianne Hoff Andersen gør man i Faxe Kommune meget for at beskytte sårbare borgere mod smitte.
- Vores personale er i forvejen meget opmærksomme, og vi anbefaler, at der ikke kommer andre på plejecentrene end medarbejderne.
Lige nu ved man ikke, hvordan smitten er kommet til Grøndalshusene. Og det er heller ikke sikkert, man finder ud af det, lyder det fra direktøren.
- Nå vi konstaterer, at der er en borger, der har fået coronavirus, så kontakter vi de pårørende til de andre beboere for at gøre dem opmærksomme, så de ved, hvad der sker. For vi vil gerne have, at alle pårørende bliver væk lige nu, siger hun og tilføjer:
- Samtidig sørger vi for, at det personale, som kommer i det hus (hvor den coronasmittede bor red.) fremover er det samme personale, så vi mindsker muligheden for smittespredning.
Faxe Kommune betragter ikke de andre beboere på plejehjemmet som smittede på nuværende tidspunkt, forklarer Marianne Hoff Andersen.
Aktuelt er 122 smittede med coronavirus i Region Sjælland.