Elever og forældre frygter ny skoleplan

Der er uro blandt forældre og elever, fordi Faxe Kommune vil ændre skolestrukturen. Kommunen kan nemlig spare 4,4 millioner kroner over fire år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Pernille Ingwersen og familien skulle købe hus i Haslev, kiggede de især efter skolemulighederne.

quote Jeg kan godt forstå, at det føles utrygt

Mikkel Dam (LA), formand for Børn og Læringsudvalget i Faxe Kommune

- Vi ville gerne give vores børn, alt det vi selv kender, fra vi var børn. At vokse op og gå på den samme skole og have de samme lærere og venner hele ens skolegang.

- Det er vigtigt for os, at vores børn har den selvstændighed, der følger med ved selv at kunne gå til og fra skole, fortæller hun.

Pernille Ingwersen er mor til et barn i 2.A på Sofiendalskolen.
Pernille Ingwersen er mor til et barn i 2.A på Sofiendalskolen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Familien endte tæt på Sofiendalskolen, som er den østligste af byens tre skoler. Men nu frygter Pernille Ingwersen for det lokale og trygge miljø, som hun ønsker for sine børn. 

- Det fylder ekstremt meget for alle forældre, siger Pernille Ingwersen.

Ingen skoler fra 0-9

Ifølge den nye budgetaftale for 2024-2027 i Faxe Kommune skal kommunens skoledistrikter laves om fra tre til to.

Derudover arbejder kommunen videre med et udgangspunkt, hvori de største ændringer vil være for Nordskovskolen og Sofiendalskolen, der ligger med tre kilometers mellemrum. 

I det nuværende forslag er det planen, at den ene skole skal være en for 0. til 6. klasse og den anden en overbygning for 7. til 9. klasse. 

Dermed vil der ikke være en eneste folkeskole i Haslev, som går hele vejen fra 0. til 9. klasse.

to-skoler
Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

Forældre, der har bosat sig tæt på en skole i forventning om, at deres børn skal gå netop dér, risikerer dermed at deres børn skal flyttes til en skole i byens modsatte ende.

Og de planer bryder flere af forældrene på Sofiendalskolen sig ikke om. For selvom skolen ikke altid har haft det bedste ry, så mener de, at der nu er et godt miljø.

- Vi har en skole, som er i fremgang, og som har det rigtig godt. Hvordan vil det komme til at se ud i fremtiden, spørger Lea Bagge, der har børn i 1. og 3. klasse på Sofiendalskolen. 

- Min dreng, der lige nu går i 8. klasse, skal i gang med det vigtigste skoleår næste år. Hvad kommer der til at ske med dem? Efter mange års uro er der endelig kommet ro i deres klasse, og nu skal det hele laves om, siger en anden forælder på Sofiendalskolen, Anne Madsen, der er bekymret for, hvordan forandringerne vil påvirke trivslen.

Eleverne er bekymret for, hvilke konsekvenser forandringerne kan have.

Heller ikke eleverne på Sofiendalskolen er begejstrede for planerne. Blandt andet Isabella Lindegaard Juhl fra 7.B. Hendes lillesøster går også på skolen, og til hverdag har de glæde af at gå der sammen.

- Når hun bliver ked af det, så går hun mest til mig. Jeg følger hende også i skole, så hvis jeg skal over på den anden skole, kan vi ikke længere følges, fortæller hun.

Sparer 4,4 millioner kroner

Selvom ændringerne lige nu står i budgetforliget, understreger formanden for Børn og Læringsudvalget i Faxe Kommune, at det ikke er endeligt besluttet. 

- Jeg tror, det, som er det absolutte væsentligste, er, at det sker som en proces med skolen og folk omkring skolen, hvis forslaget skal træffes som en beslutning. Der er fordele og ulemper ved det, så vi skal opveje, om fordelene er større end ulemperne, siger Mikkel Dam (LA).

Mikkel Dam (LA) er formand for Børn og Læringsudvalget i Faxe Kommune. Han understreger, at der ikke er nogle beslutninger, som er endelige.
Mikkel Dam (LA) er formand for Børn og Læringsudvalget i Faxe Kommune. Han understreger, at der ikke er nogle beslutninger, som er endelige. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Mikkel Dam indrømmer, at den skolestruktur, der er fremlagt på nuværende tidspunkt, er formet ud fra et økonomisk aspekt. 

Kommunen kan nemlig spare 4,4 millioner kroner over de næste fire år på at gå fra tre til to distrikter.

Kan forældrene så forvente, at der nu bliver kigget på, hvad ændringerne kan have af konsekvenser for læringen og trivslen?

- Det er det, opgaven består i nu. Vi har det økonomiske standpunkt, men nu skal vi finde ud af, om det er den rigtige måde at gøre det på. Vi skal have undersøgt det til bunds. 

Læs også
Karaktererne daler på tre folkeskoler - særligt ét fag er hårdt ramt
Læs også
Karaktererne daler på tre folkeskoler - særligt ét fag er hårdt ramt

Personligt er Mikkel Dam egentlig ikke selv fan af en overbygningsskole, men noget bliver kommunen nødt til at gøre.

På skolerne i Haslev er der nemlig en skævvridning i forhold til antallet af elever i klasserne. På Nordskovskolen er der ofte 28 elever i klassen, hvor der er klasser på under 20 elever på Sofiendalskolen.   

- Der kan være fordele ved en overbygningsskole rent fagligt. Men der er helt sikkert også væsentligt ulemper. Blandt andet om man virkelig vil gå helt væk fra tanken om at have 0-9. klasses skoler i og omkring Haslev.

Bekymrer stadig forældre

Selvom Mikkel Dam siger, at der endnu ikke er taget en endelig beslutning, så er forældrene stadig bekymret for deres børns fremtid. 

quote Lige nu føles det som om, beslutningen bliver ren økonomisk, og at det er på bekostning af børnene

Anne Madsen, forælder, Sofiendalskolen

- Jeg forstår, hvad han siger, men det letter ikke min bekymring. Jeg forstår også godt, at man skal spare penge, men jeg er bekymret for den måde, man kigger på det, siger Lea Bagge og tilføjer:

- For mig bekendt kigger man ikke på andre scenarier end denne, og det håber jeg, de vil gøre. 

Lea Bagge har to børn på Sofiendalskolen. Én i 1. klasse og én i 3. klasse.
Lea Bagge har to børn på Sofiendalskolen. Én i 1. klasse og én i 3. klasse. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Heller ikke Anne Madsen er sikker på, at hun stoler på, at der er handling bag Mikkel Dams ord. 

- Lige nu føles det som om, beslutningen bliver ren økonomisk, og at det er på bekostning af børnene, siger hun. 

Mikkel Dam siger, at forældrene nok kan forvente at have mere afklaring inden for det næste halve år. 

- Jeg kan godt forstå, at det føles utrygt. Det er al forandring i udgangspunkt. Jeg vil bare understrege, at det er en opgave, vi tager meget seriøst, og vi vil vende hver en sten for at finde ud af, om det er den rigtige vej at gå. 


Nyhedsoverblik