Royal Unibrew er ikke længere sikker på, hvor mange penge bryggeriet vil tjene i 2020. Coronakrisen og myndighedernes tiltag for at undgå smitte påvirker salget, oplyser selskabet i en børsmeddelelse.
Derudover har selskabet også udskudt beslutningen om, hvornår og hvor meget afkast investorerne skal have, ligesom et planlagt tilbagekøb af aktier er suspenderet.
Vi forsøger efter bedste evne at få tingene til at hænge sammen
Økonomidirektør Lars Jensen vil overfor TV2 ØST ikke kommentere på, om bryggeriet får behov for at sende medarbejdere hjem:
- Det har vi ingen kommentarer til på nuværende tidspunkt. Vi forsøger efter bedste evne at få tingene til at hænge sammen, siger han og tilføjer fortrøstningsfuld:
- Nu må vi se, hvad regeringen siger – indtil videre er der ikke lukket ned i flere måneder.
Vigtige markeder hårdt ramt
Det er især på det såkaldte on-trade – altså på restauranter, barer, natklubber, koncertsteder med flere – at Royal Unibrew i særlig grad mærker, at de er blevet ramt af myndighedernes tiltag mod at forebygge coronasmitte.
Hvis nedlukningen er overstået i løbet af nogle måneder, så forestiller jeg mig ikke de store reduktioner i medarbejderstaben
Selvom bryggeriet forventer, at en smule af det tabte salg til restauranter og barer vil flytte over til salg i butikkerne, forventes også her et dyk som følge af de begrænsninger, der er blevet indført.
Senest har statsministeren annonceret et midlertidigt forbud mod forsamlinger på mere end ti personer og generelt bedt alle holde afstand. Dette har selvsagt lagt en dæmper på både fester, sammenkomster og den klassiske øl over hækken med nabo eller venner.
To af Royal Unibrews vigtige markeder er Danmark og Italien, der som bekendt er hårdt ramt af coronakrisen. Selskabet er derfor i en særlig udfordrende situation, forklarer Jonas Guldborg Hansen, senioranalytiker i Danske Bank.
Sejler i ukendt farvand
Med det sagt er Royal Unibrew dog langt fra det eneste selskab på børsen, som suspenderer forventningerne til indtjening og sætter afkastet til investorerne på pause.
- Virksomhederne sejler under coronakrisen i ukendt farvand og er derfor ude at lave en masse tiltag, som de ikke plejer at gøre. Det, som rammer specifikt bryggerierne i øjeblikket, er, at barer, restauranter og natklubber er lukket ned, siger han og tilføjer:
- På EU-niveau har Royal Unibrew omkring 30 procent af sine indtægter fra såkaldt on-trade, altså barer og restauranter og natklubber. Det er stort set lukket ned, og salget her forsvinder i en periode.
Stabil virksomhed
Dermed er størstedelen af Royal Unibrews indtjening salg til butikker, som fortsat holder åbent, påpeger senioranalytikeren.
- Der er tale om en virksomhed med stabil omsætning. Royal Unibrew tjente sidste år 1,5 milliarder kroner på driften, hvilket også var forventningerne til i år.
Derfor er der heller ikke umiddelbart grund til at tro, det bliver nødvendigt for Faxe-bryggeriet at skulle sende medarbejdere hjem eller fyre, vurderer Jonas Guldborg Hansen:
- Hvis nedlukningen er overstået i løbet af nogle måneder, så forestiller jeg mig ikke de store reduktioner i medarbejderstaben. For når vi kommer ud på den anden side, forventer jeg ikke, vi ser, at folks forbrugsmønster har ændret sig. Så går man igen på barer og restauranter, siger han.
Usikkerheden omkring coronakrisen og Royal Unibrews salg smitter også af på investorerne og aktiehandlerne. Aktiekursen er siden 19. februar 2020 faldet fra en værdi på 689,6 kroner til 392,4 kroner fredag.
Royal Unibrew beskæftiger godt 2.400 medarbejdere.