For små fem år siden skulle der ske noget nyt for specialskolelæreren Thomas Priiskorn.
- Jeg havde en stor trang til at blive selvstændig og prøve at skabe noget, fortæller han.
Og der var ikke langt fra tanke til handling. Klasselokalet blev nemlig skiftet ud med tønder og kogekar, og pludselig befandt Thomas Priiskorn sig i sit helt eget iværksættereventyr.
- Det har været benhårdt, men det har været en satsning, siger han.
Siden 2017 har Thomas Priiskorn brygget mjød på sit eget bryggeri Mjødgård. Bryggeriet holder til i en stor lagerhal i Dalby, hvorfra der bliver brygget mange forskellige typer mjød. Blandt andet en, der indeholder mjødurt, som høstes lige i området.
- Jeg plukker den lokalt. Jeg har fundet steder i Vemmetofte og omkring Tryggevælde Å. Den står altid i sådan nogle vådområder, fortæller han.
Honning er den gyldne ingrediens
For at skabe en velsmagende mjød skal der først og fremmest honning til.
Honningen hældes ned i et kar med vand, gær og urter, som ud fra sammensætningen skaber forskellige slags mjød. Udover mjød med mjødurt brygger Thomas Priiskorn også udgaver med hyld og kvan.
Da det for Thomas Priiskorn er vigtigt, at råvarerne kommer fra lokale producenter, bliver den altoverskyggende ingrediens, honning, derfor også udelukkende leveret fra de sydsjællandske egne.
- Mjødgård-DNA’et har altid været skabt på, at vi kun skulle bruge lokale råvarer, siger han.
Og det er en tilgang, som glæder de lokale biavlere.
- Det betyder rigtig meget. Der er flere biavlere, der har lukket, fordi vi ikke kan afsætte vores honning. Så det er rigtig godt, at Thomas kan tage noget af det, siger Kurt Holbæk, der er biavler i Tureby.
Når mjøden er færdigbrygget, hældes den på flasker. Det foregår på en maskine, der skal renses grundigt inden brug.
- Hvis der bliver overført nogle bakterier eller andre ting, så risikerer du, at det inficerer dit bryg, og at det går fuldstændig galt, og så får du ikke mjød ud af det. Det bliver noget ubrugeligt stads, forklarer Thomas Priiskorn.
Store ambitioner på trods af corona
Mjøden fra Dalby bliver solgt til forretninger, museer og restauranter i hele landet.
Ligesom for så mange andre iværksættere har coronapandemien dog sat sine spor på salget i Thomas Priiskorns virksomhed. Det var ellers meningen, at 2020 skulle have været året, hvor Mjødgård skulle tages til nye højder.
- I 2020 var alt linet op til, at vi skulle lægge næste niveau på, siger han.
Men selvom coronapandemien har været en streg i regningen, så er der fortsat store ambitioner og et ønske om at erobre et helt bestemt marked.
- Amerikanerne har noget med, at lige så snart, at der er noget, der er nordisk eller har med vikinger at gøre, så er de helt vilde med det, siger Thomas Priiskorn.