Hård kritik af nye vinduer på gymnasium: - Det bør stoppes med det samme

Haslev Gymnasiums skolebestyrelse har besluttet at udskifte skolens gamle vinduer med nye, selvom bygningen er bevaringsværdig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Opdateret
Opdateret med svar fra Henrik Christensen, formand for skolebestyrelsen på Midtsjællands Gymnasium.

Haslev, som netop er blevet kåret til Danmarks smukkeste stationsby, mister måske lidt af sin skønhed i fremtiden. I hvert fald hvis man spørger fagfolk inden for bevaringsværdige bygninger.

Gymnasiets skolebestyrelse har nemlig søsat et projekt om at udskifte den ikoniske skoles gamle sprossede vinduer med nye - og det vækker opsigt.

Man skal nemlig aldrig udskifte gamle bygningers originale vinduer, lyder en gammel tommelfingerregel inden for byggeri. Og den debat har fået flere til tasterne i Haslev og omegn. Den større vinduesudskiftning på gymnasiet, som er en del af Midtsjællands Gymnasium, er nemlig blevet iværksat til stor harme for blandt andet foreningen Historiske Huse og klimaforkæmper Signe Wenneberg, der ivrigt udtrykker deres utilfredshed på sociale medier.

Ifølge kritikerne vil udskiftningen af vinduerne være et tab for den danske kulturarv og vil hverken sikre mere bæredygtighed eller nogen form for energibesparelse til gymnasiet.

quote De får nogle dårligere vinduer, end dem som er der nu

Johan Hage, Historiske Huse

Nye vinduer bankes ned af ekspert 

Den gamle murstensbygning, som danner ramme for skolen, blev grundlagt i 1914 og havde frem til 1974 også en kostafdeling. Når man står på pladsen foran bygningen, er det derfor tydeligt at se, at den ikke blev bygget i går. De gamle sprossede vinduer med nyere forsatsruder, som står til at blive udskiftet til nogle mere moderne af slagsen, er lavet af kernetræ og har monterede messingvridere på rammerne.

De nye vinduer har tværtimod påsat såkaldte "snydesprosser", der er limet på, og ingen messingvridere.

- De får nogle dårligere vinduer end dem, som er der nu. De eksisterende vinduer fejler ingenting, de skal blot vedligeholdes. De gamle vinduer har endda fået monteret forsatsruder og intet isolerer bedre end stillestående luft, lyder det sikkert fra arkitekt Søren Vadstrup, lektor i bygningsrestauration, på Institut for Bygningskunst og Kultur ved Det Kongelige Akademi.

Ifølge Søren Vadstrup er de nye vinduer ikke mere energibesparende, da termorudernes metalkanter fungerer som kuldebroer. Trævinduer leder derimod ikke varme, hvorfor de er en bedre energimæssig løsning.

- Vinduesproducenten skal dokumentere bygningsreglementets energikrav, og det gør de på falsk grundlag ved at bruge et såkaldt reference-vindue fremfor det konkrete, nye vindue, supplerer Vadstrup.

De nye vinduer står klar i skolegården og det første prøvevindue er allerede blevet monteret
De nye vinduer står klar i skolegården og det første prøvevindue er allerede blevet monteret Foto: Privatfoto, Signe Wenneberg

TV2 ØST har talt med udviklingschef Johan Hage fra foreningen Historiske Huse, som stemmer i:

- Det er et bevaringsværdigt og ikonisk stykke kulturarv, som vi skal passe på. Det er uforståeligt, at man har ændret anbefalingen fra istandsættelse til udskiftning uden en begrundelse.

Sådan så gymnasiet ud, da det var næsten helt nyt. Billedet her er fra omkring 1920.
Sådan så gymnasiet ud, da det var næsten helt nyt. Billedet her er fra omkring 1920. Foto: Faxe Kommunes Arkiver

Forening: Det bør stoppes med det samme

Johan Hage mener, at man bør lave et strakspåbud for omgående at stoppe udskiftningen. Det synspunkt deler han med Signe Wenneberg, der som journalist og foredragsholder med klima i fokus beskæftiger sig med bevaringsværdige bygninger.

- Jeg har selv gået på skolen. Den repræsenterer en tid som kostgymnasium på landet og skal for enhver pris bevares, som den er, lyder det fra Wenneberg.

I 2020 kontaktede Wenneberg sit gamle gymnasium og tilbød dem kvit og frit at skrive en fredningssag, men de vendte aldrig retur trods flere rykkere, fortæller Signe Wenneberg.

Læs også
Prestigefyldt skolebyggeri går fri af konkurs
Læs også
Prestigefyldt skolebyggeri går fri af konkurs

- Det er et totaløkonomisk uforsvarligt projekt. Det er langt mere bæredygtigt at bevare de gamle vinduer og give dem en kærlig hånd. Det kræver langt flere ressourcer at sætte nye i, forklarer Johan Hage fra foreningen Historiske Huse.

Gymnasiet havde indtil 1974 en kostafdeling. Her ses en af elevernes dagligstue med vinduerne i baggrunden. Billedet er taget på et tidspunkt i årene umiddelbart efter gymnasiets grundlæggelse i 1914.
Gymnasiet havde indtil 1974 en kostafdeling. Her ses en af elevernes dagligstue med vinduerne i baggrunden. Billedet er taget på et tidspunkt i årene umiddelbart efter gymnasiets grundlæggelse i 1914. Foto: Faxe Kommunes Arkiver

Beslutningen om at udskifte vinduerne er blevet truffet af Midtsjællands Gymnasiums skolebestyrelse, som blandt andet tæller Faxes borgmester, Ole Vive (V), men det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken byggefirmaet, gymnasiets rektor eller bestyrelsesformand Henrik Christensen.

Der er byrådsmøde torsdag, hvor vinduessagen igen vil blive diskuteret.

Læs også
Liv kan ikke få boliglån på landet - men i København er der fuld fart på boligfesten
Læs også
Liv kan ikke få boliglån på landet - men i København er der fuld fart på boligfesten

Formand for skolebestyrelsen på Midtsjællands Gymnasium, Henrik Christensen, fortæller fredag til TV2 ØST, at de nye vinduer blandt andet er nødvendige for at sikre et godt arbejdsmiljø:

- Vi har både i forhold til arbejdspladsvurderinger og de meldinger, vi også får fra en del elever - og vi kender problematikken - det er, at der er kulde og træk i klasselokaler og på gange i de perioder, hvor det er koldt uden for, siger han.

Derfor har bestyrelsen besluttet at udskifte de over 100 år gamle vinduer for en samlet pris på et tocifret millionbeløb. Beslutningen bygger ifølge bestyrelsen på faglig rådgivning:

- Vi har fået den faglige rådgivning, at hvis vi vil have det undervisningsmiljø, som vi gerne vil have, så kræver det en udskiftning. Samtidig har vi haft arkitekter på til at vurdere for os, om det er den rigtige rådgivning. I min optik har vi gjort, så meget som vi kan, siger Henrik Christensen.


Nyhedsoverblik