I Faxe Ladeplads ærgrer Kirsten Nielsen sig.
Hun er en af de i alt 23 procent af borgerne, der sagde ja til at få installeret fjernvarme – men som nu må se sig om efter en anden varmeløsning.
- Jeg vil gerne have fjernvarme. Jeg er bekymret for klimaet, siger hun.
Men det bliver der ikke noget af.
Faxe Forsyning har nemlig meldt ud, at udrulningen af fjernvarme i Faxe Ladeplads opgives som følge af den lave opbakning blandt de knap 800 boligejere.
- For helvede, hvor er det ærgerligt. Men på den anden side tænker jeg, at det måske er kommet en my for sent, siger hun.
Strategi savnes
Kirsten Nielsens ærgrelse deles af formanden for Faxe Forsyning, byrådsmedlem Christina Birkemose (Haslev-Faxe-Listen), som nu efterspørger, at regeringen kommer på banen med en løsning de steder, hvor forsyningsselskaberne ikke har held med at rulle fjernvarme ud.
- Vi må håbe regeringen har en strategi for, hvordan vi så skal lykkes med at udrulle fjernvarme. Ikke kun her, men også andre steder i landet. Det forventer jeg, at regeringen har, siger Christina Birkemose.
Hun oplevede, at prisen for fjernvarme undervejs blev et nærmest religiøst spørgsmål.
Det er svært at vide hvad den enkeltes motiv er, men det vi hører er, at mange først ville underskrive en kontrakt, når de var sikre på, fjernvarmen kom.
I juli indgik regeringen sammen med SF, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet en aftale om et prisloft på fjernvarme. Den aftale betyder, at det ikke må være dyrere at være fjernvarmekunde end det er at have en varmepumpe.
Tøvende borgere
- Det var det heller ikke i vores projekt, men det førte til, at folk begyndte at diskutere prisen, lyder det fra Christina Birkemose.
Hun ærgrer sig over en proces, hvor mange borgere var tilbageholdne med at skrive endeligt under på en kontrakt om at få installeret fjernvarme.
For det er nok i sidste ende den tøven, der har gjort udslaget.
- Det er svært at vide, hvad den enkeltes motiv er, men det vi hører er, at mange først ville underskrive en kontrakt, når de var sikre på, at fjernvarmen kom, siger hun.
Det har ifølge Christina Birkemoses vurdering næppe gavnet Faxe Forsyning, at Odsherred Forsyning er gået i rekonstruktion efter at netop udlrulning af fjernvarme har efterladt selskabet med en kæmpe gæld.
Ubegrundet bekymring
- Folk er blevet bekymret over, hvorvidt det kan ske her. Men der er markante forskelle, siger hun og fortsætter:
- Vi har ingen selvskyldnerkautioner eller andet, som kan sammenlignes med det, der er sket i Odsherred. Alligevel har det været en af flere forskellige faktorer, der gjorde, at folk hellere ville sige nej, siger hun.
Tilbage hos Kirsten Nielsen i Faxe Ladeplads kan hun nu bruge de 100.000 kroner, hun har sparet op til etableringen af fjernvarme på noget helt andet. Helbredet er ikke, hvad det har været, og der er derfor opstået et nyt behov.
- Jeg er begyndt at få rengøringshjælp, fortæller hun.