Kæmpeøgle skal sælge Østsjællands dramatiske forhistorie under vandet

Et skelet så langt som en lille bus skal fremover vær med til at formidle den voldsomme historie, der kan ses i undergrunden under Stevns og Faxe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skelettet af en kæmpemæssig øgle på størrelse med en lille bus skal fremover være trækplaster på Geomuseum Faxe, der med sin placering direkte ved kalkbruddet vil formidle historien om kridttiden.

Skelettet er en model af en mosasaur-øgle – et kæmpemæssigt dyr, der dengang levede i det tempererede hav.

Øglen er i nær familie med nutidens varaner – men var helt tilpasset livet i havet, hvor de spillede rollen som stor jæger, som man eksempelvis ser hos spækhuggeren i dag.

- Vi er rigtig glade for at få en model af øglen. Vi håber, at det kan give en rigtig god indgang til den nye udstilling om kridttiden, som vi nu arbejder på at skabe, siger museumsinspektør Jesper Milàn til TV ØST.

Modellen af øglen bliver 9.5 meter lang, og er netop nu ved at blive bygget af Vista Natura i Holland. Det kommer til museet som følge af en donation fra Augustinus Fonden. Tanken er ikke, at øgle-skelettet skal bo permanent på museet i faxe, men at det på sigt kan flyttes til et besøgscenter ved Stevns Klint.

Tidsmæssig skæv

Museet i Faxe arbejder normalt med tiden nogle millioner år efter det meteorit-nedslag, som man mener tog livet af dinosaurerne og de store havøgler.

Den aktuelle udstilling handler dog om kridttiden, og ser derfor også på livet før den store sten slog ned.

- Vi prøver at formidle hele kridttidens historie, og dermed også formidle historien for hele området. Det tror vi kan give vores besøgende ny og spændende viden, siger Jesper Milàn.

Det er meningen, at den nye udstilling åbner til maj.


Nyhedsoverblik