Kommune skal undersøge, hvor borgeres spildevand ender: - Det er spild af penge

Faxe byråd besluttede torsdag aften, at kommunen fremover skal undersøge, hvor borgernes spildevand ender. Spild af penge, lyder det fra en borger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er helt gak.

Sådan lyder det fra Jan Henning Olsen, der bor i udkanten af Svennerup Skov og som af Faxe Kommune blev pålagt at kloakere tilbage i 2016.

Men det nægtede han, for han mener ikke, han forurener. Og nu er nyheden om, at Faxe byråd torsdag aften har besluttet at lave individuelle spildevandsmålinger, kommet ham for øre.

quote Lige hér, hvor jeg bor, dér mener jeg, det er gak. Jeg ved jo udmærket, hvor vores spildevand løber hen

Jan Henning Olsen, bor i udkanten af Svennerup Skov i Faxe Kommune

- Det er positivt, at man går ud og finder ud, hvor folks spildevand løber hen, men man vil jo ikke vurdere, hvorvidt det spildevand er et problem eller ej, siger han.

Ifølge Jan Henning Olsen er det problem, at kommunen ikke måler på, om spildevandet forurener.

- Kommunen vil jo bare lave en vurdering af, hvor det løber hen. Man vil jo ikke lave en vurdering af, hvorvidt man forurener eller ej. Og det er jo helt galt.

Kloak spildevand
Læs også
Sejr for borgere på landet: Nu har de krav på at få målt deres spildevand
Kloak spildevand
Læs også
Sejr for borgere på landet: Nu har de krav på at få målt deres spildevand

- Jeg mener, det her er helt gak

Torsdag aften blev spildevandsplanen diskuteret på et byrådsmøde i Faxe Kommune, hvor socialdemokraten Finn Hansen advarede mod konsekvenserne af at ændre administrationsgrundlaget.

Han forudså, at alle skatteborgerne i kommunen kunne få en ekstraregning.

- Vi har hørt, at en enkelt sporstofundersøgelse kan koste op til 8.000-10.000 kroner. Og vi ved ikke, hvor mange ejendomme det drejer sig om. Det kan gå hen og blive meget dyrt, sagde han.

- Lige hér, hvor jeg bor, dér mener jeg, det er gak. Jeg ved jo udmærket, hvor vores spildevand løber hen. Det har jeg også vist kommunen, siger Jan Henning Olsen, som dog påpeger, at der er andre ejendomme ude på landet, hvor man ikke er klar over, hvor spildevandet havner.

- Det er spild af penge

Ifølge Jan Henning Olsen er det ærgerligt at bruge en masse penge på noget, der ikke giver et bedre miljø eller renere vand.

- Det er spild af penge. Jeg synes, det er pokkers ærgerligt, at man går ud og bruger en masse penge på noget, der ikke hjælper miljøet. Der er ingen tvivl om, at der findes en masse ejendomme ude i det åbne land, som påvirker miljøet negativ. Dér skal man selvfølgelig sætte ind, siger han.

Han undrer sig over, at kommunen ikke undersøger, om spildevandet forurener.

- Jeg tror, det her er en billig og nem løsning.

- Tror stadigvæk ikke på, at jeg forurener

quote Det siger mig, at jeg bliver nødt til at kæmpe videre, for jeg er ikke enig i deres vurdering. Jeg mener deres lovgrundlag for at give mig et påbud er forkert

Jan Henning Olsen, bor i udkanten af Svennerup Skov i Faxe Kommune

Faxe Kommune pålagde i 2016 flere end 700 ejendomme at få installeret en kloak. Men Jan Henning Olsen, der bor på en landejendom fra år 1800, nægtede at parere ordre. Han mener nemlig stadig ikke, han forurener.

- Det vandløb, som modtager vores spildevand, hedder Hule Å. Efter det er løbet cirka 1,5 kilometer igennem skovgrøfter og dræn ud over markerne er vandet simpelthen så rent. Det er en af de reneste vandløb, vi overhovedet har på Sjælland. Derfor påvirker vi ikke det vandløb, siger Jan Henning Olsen.

For et år siden ville Jan Henning Olsen bevise over for TV ØST, at den å, der ligger nærmest på ham og hans naboer, ikke var forurenet. Derfor tog han flere store slurke vand fra åen for at bevise sin påstand. 

slam.jpg
Læs også
Jan nægter at følge kommunens påbud i kloaksag: Jeg tager den hele vejen til retten
slam.jpg
Læs også
Jan nægter at følge kommunens påbud i kloaksag: Jeg tager den hele vejen til retten

- Staten og amterne overvåger det vandløb. Det har man målt mange gange, og der har man dokumentation på, at det er så rent, som det overhovedet kan være. Det ved kommunen udmærket godt.

- Jeg er nødt til at kæmpe videre

Da byrådets beslutning kom Jan Henning Olsen for øre, modtog han ellers nyheden med glæde. Lige indtil det gik op for ham, at kommunen kun har planer om at undersøge, hvor spildevandet løber hen.

Så gik det op for ham, at hans kamp mod kommunen fortsætter:

- Det siger mig, at jeg bliver nødt til at kæmpe videre, for jeg er ikke enig i deres vurdering. Jeg mener, deres lovgrundlag for at give mig et påbud, er forkert, siger han. 

- Hvis kommunen insisterer og eventuelt laver en politianmeldelse på mig, så bliver det nødt til at være en domstol, der kigger på det. Jeg mener, kommunen er galt på den.


Nyhedsoverblik