Mor afslører: 29 medarbejdere har kigget i hendes dybt private oplysninger

Byrådspolitiker frygter, at en stribe medarbejdere i kommunen har snaget i hendes dybt private oplysninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Min første reaktion var en eller anden form for angst. 

Sådan fortæller den konservative byrådspolitiker Randi Johansson fra Faxe.

Ved et rent tilfælde har hun opdaget, at 29 forskellige medarbejdere i Faxe Kommune har kigget i hendes og hendes børns sagsakter i socialforvaltningen i kommunen.

Hun har nu meldt Faxe Kommune til politiet og til Datatilsynet.

- Jeg tænkte, hvad foregår der her, og hvem er de mennesker, der har kigget i min families akter? Men efterhånden, som jeg gik dybere ind i loggen, blev det afløst af vrede, fortæller Randi Johansson.

quote Min bekymring er, at det kan blive brugt overfor mig eller mine børn

Randi Johansson (K), byrådspolitiker, Faxe Kommune

Det var lidt af en tilfældighed, der gjorde, at hun opdagede, at der har været så mange forskellige kommunalt ansatte, der har kigget i familiens informationer i kommunen.

Randi Johansson (K) sidder her med den datalog, der giver hendes mistanke om, at flere har snaget i hendes sagsakter.
Randi Johansson (K) sidder her med den datalog, der giver hendes mistanke om, at flere har snaget i hendes sagsakter. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hun havde fået aktindsigt i sin egen sag i kommunen, og i første omgang hæftede hun sig ikke ved, at hun også fik udleveret en datalog – en oversigt over alle, der har været inde og kigge på hendes og på hendes børns oplysninger.

- Jeg havde egentlig glemt alt om loggen, men ved et tilfælde fik jeg øje på den i min e-Boks. Jeg kiggede den igennem og opdagede, at der var nogle navne, jeg ikke kunne genkende. Og så begyndte jeg at kigge den grundigt igennem, siger Randi Johansson.

Nogle kiggede i næsten 100 filer

I alt har der været 29 forskellige medarbejdere inde og kigge på familiens oplysninger i perioden fra januar 2021 til april 2022. Kun en lille håndfuld har haft noget direkte med sagsbehandlingen i socialforvaltningen at gøre, vurderer Randi Johansson (K).

- Ud af de 29, der har været inde i filerne, er der to relevante sagsbehandlere, og så er der to relevante ledere i forvaltningen, som også har kigget på de elektroniske papirer, mener Randi Johansson.

Læs også
Byrådsmedlem anklager partikollegaer for mobning og grove øgenavne
Læs også
Byrådsmedlem anklager partikollegaer for mobning og grove øgenavne

Tilbage står altså 25 andre medarbejdere, der har kigget i Randi Johanssons sag.

- Jeg har svært ved at forstå, hvorfor de øvrige medarbejdere har været inde i akterne, siger lokalpolitikeren og fortsætter:

- Min bekymring er, at det kan blive brugt overfor mig eller mine børn. At det kan blive delt med uvedkommende eller blive brugt i forhold til det politiske arbejde, jeg laver, siger hun.

Logfilen over trafikken på hendes sag fylder ikke mindre end 70 sider. De afslører ikke bare, at mange har været inde at kigge på akterne. De viser også, at nogle medarbejdere har åbnet mange filer – enkelte helt op til næsten 100 forskellige filer.

Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, mener, at aktiviteten i Randi Johanssons sagsakter bør kigges grundigt igennem.
Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, mener, at aktiviteten i Randi Johanssons sagsakter bør kigges grundigt igennem. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

TV2 ØST har præsenteret sagen for Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. 

- Det ser ud som, at kommunen har et problem med for bred adgang til forskellige systemer. Men man må ind og kigge på de enkelte tilfælde og se på, om der har været nogen konkret grund til at kigge på de enkelte sagsakter, siger han og fortsætter.

Det synes ikke at være tilfældet her, men det er kommunen, der skal grave fakta frem, så vi kan få sandheden på bordet, fastslår Henning Mortensen.

Borgmester: Hun overfortolker

Randi Johansson blev valgt ind i byrådet som socialdemokrat, og hun blev for alvor kendt, da hun i juni 2022 forlod partiet med et brag. Efter blot seks måneder i byrådet havde hun fået nok.

Hun anklagede blandt andet gruppeledelsen med Camilla Meyer for at stå bag voksenmobning. I maj i år meldte hun sig så ind i de konservative.

quote Vi tager denne her type sager, dybt, dybt seriøst.

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Kommune

Borgmester Ole Vive (V) understreger, at han kun i meget begrænset omfang vil kommentere den konkrete sag.

- Men jeg vil gerne understrege, at vi tager denne her type sager dybt, dybt seriøst. Det gør vi hver gang, vi får henvendelser af denne type uanset om det er fra en almindelig borger eller en politiker, fastslår borgmesteren.

Ole Vive (V) mener , at Randi Johansson har overfortolket på de oplysninger,  der fremgår af datalogen.
Ole Vive (V) mener , at Randi Johansson har overfortolket på de oplysninger, der fremgår af datalogen. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Han mener, Randi Johansson fejlfortolker den datalog, som hun har fået udleveret.

- En datalog kan ikke stå alene. Den kræver en oversættelse af en IT-specialist. Og vi har fået en anden forklaring end den, Randi Johansson (K) er nået frem til. Nogle gange kan der være tale om administrative medarbejdere med generelle arbejdsopgaver - for eksempel hvis de skal betale regninger, kan det være nødvendigt at gå ind i forskellige filer, siger borgmesteren og fortsætter:

- En anden forklaring kan være, at forskellige akter dukker op i en generel søgning, men det betyder ikke, at medarbejderen faktisk går ind og læser de enkelte dokumenter, forklarer Ole Vive (V).

Men mener du, at Randi Johansson (K) simpelthen har misforstået nogle af de informationer, hun har fået via datalog?

- Jeg tror, at man i hvert fald kan kalde det en overfortolkning, lyder det fra borgmesteren.


Nyhedsoverblik