Museum hænger hagekors på facaden: - Det er skræmmende

Østsjællands Museum bruger hagekorset til at reklamere for en udstilling om Anden Verdenskrig og klimaforandringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det markante, sorte hagekors i en hvid cirkel, centreret på den røde baggrund hænger som en del af et orange reklamebanner, der skal lokke gæsterne indenfor hos Østsjællands Museum i Faxe.

Men naziflaget med hagekorset hører ifølge Eric Paul Van Leenen fra Faxe ikke hjemme i det offentlige rum.

quote Det er et symbol på had og undertrykkelse

Eric Paul Van Leenen, Faxe

- Det er skræmmende at have sådan et flag hængende på en offentlig bygning, hvor borgere og turister kører forbi, siger Eric Paul Van Leenen til TV2 ØST.

Banneret reklamerer for en aktuel særudstilling om Anden Verdenskrig og klimakrisen.

- Jeg synes, det er fint, at man viser historien og inde i bygningen har en udstilling, men man kan ikke bruge hagekorset som et marketingssymbol for at få folk til at besøge et museum, siger Eric Paul Van Leenen og tilføjer:

- Man kan frygte, hvilke mennesker det kan tiltrække.

Opfordring kommer efter demonstrationer

Derfor håber Eric Paul Van Leenen fra Faxe, at museet fjerner banneret med hagekorset.  

- Det er et symbol på had og undertrykkelse, det er et symbol på, at mange millioner mennesker blev dræbt – og det er i sig selv nok til at fjerne hagekorset, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Østsjællands Museum bruger hagekorset for at reklamere for en udstilling om Anden Verdenskrig og klimaforandringer.
Østsjællands Museum bruger hagekorset for at reklamere for en udstilling om Anden Verdenskrig og klimaforandringer. Foto: Eric Paul Van Leenen.

Eric Paul Van Leenen har kontaktet ledelsen hos Østsjællands Museum og økonomiudvalget i Faxe Kommune og opfordret dem til at fjerne reklamebanneret med hagekorset.

Hans opfordring kommer efter den sorte amerikaner George Floyd døde i politiets varetægt den 25. maj, og protesterne der efterfølgende blev rejst over store dele af verden af foreningen Black Lives Matter mod politivold og racisme. Selv føler Eric Paul Van Leenen, der stammer fra Holland, sig dog ikke som en minoritet.

design_uden_navn.png
Læs også
Nazisymbol malet på skole - mere hærværk under coronakrisen end normalt
design_uden_navn.png
Læs også
Nazisymbol malet på skole - mere hærværk under coronakrisen end normalt

- Men i disse tider med Black Lives Matter og undertrykkelse af minoriteter synes man åbenbart alligevel, at det er fint at flage med noget på en offentlig bygning, som repræsenterer noget af den værste undertrykkelse i historien, siger han.

Museum har fået særlig tilladelse af politiet

Hos Østsjællands Museum forstår direktør Peter Gravlund Nielsen godt, hvis reklamebanneret for nogle kan virke voldsomt.

quote Vi forstår godt, hvis nogle borgere enten selv eller i deres familier har nogle meget smertelige oplevelser forbundet til nazibanneret

Peter Gravlund Nielsen, direktør hos Østsjællands Museum

- Vi forstår godt, at signalværdien af nazibanneret er enormt stærkt, og den minder os om en meget smertelig del af vores lands historie nemlig besættelsen, siger Peter Gravlund Nielsen.

- Det er vigtigt, at vi ikke glemmer den del af vores historie, og derfor har vi valgt at have det (hagekorset, red.) på vores banner – og det signalerer meget tydeligt, hvad vores udstilling handler om. Vi mener, at nazisymbolet tjener et formål, men vi forstår godt, hvis nogle borgere enten selv eller i deres familier har nogle meget smertelige oplevelser forbundet til nazibanneret. Det understreger en endnu større nødvendighed af at fortælle den del af historien, tilføjer direktøren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er det gamle rådhus i Faxe, som er blevet omdannet til museum og nu er udsmykket med den omdiskuteret banner.
Det er det gamle rådhus i Faxe, som er blevet omdannet til museum og nu er udsmykket med den omdiskuteret banner. Foto: Eric Paul Van Leenen.

Men hvorfor er der behov for at vise naziflaget med hagekorset?

- Det handler jo om symbolik og signalering, og når vi bruger det særke symbol, så er der ikke nogen, der er i tvivl om, hvad der foregår inde på museet. Der er på ingen måde en forherligelse eller en dyrkelse af det her inde på museet, svarer Peter Gravlund Nielsen.

Frederik Pedersen (DF)
Læs også
DF'er vinder sag om nazi-tilsvining
Frederik Pedersen (DF)
Læs også
DF'er vinder sag om nazi-tilsvining

Hvad tænker du som direktør om at have et banner med et nazisymbol hængende, mens demonstranter fra Black Lives Matter-bevægelsen blandt andet kræver bedre vilkår for minoriteter?

- Jeg synes, det er en meget kompleks diskussion, som ikke helt kan sammenlignes med det, som vi taler om her. Der er ikke umiddelbart nogen minoritetsundertrykkelse i besættelsen, det var Danmark, der som nation blev besat af nazisterne. Men jeg kan sagtens se, at nazisterne forfulgte en række minoriteter – og igen fordi de gjorde sådan nogle forfærdelige ting, så er det vigtigt, at vi ikke glemmer dem, svarer Peter Gravlund Nielsen.

Hagekors har været brugt i mange kulturer

  • Hagekors er et kors, hvis arme er lige lange og knækket i rette vinkler mod højre eller venstre.  Det har været brugt i mange kulturer – blandt andet som et lykketegn eller et soltegn.
     
  • I dag forbindes hagekorset nok oftest med de tyske nazisters brug af det som symbol i årene før og under Anden Verdenskrig.

 

Kilde: Den Store Danske.

- Hvis vi nogensinde skal lære noget af historien, skal vi ikke ignorere, glemme det eller pakke det væk. Det gør vi ved at tage det frem, se tingene i øjnene og genopleve nogle af de smerter, der er forbundet med det, tilføjer han.

Østsjællands Museum har ifølge Peter Gravlund Nielsen fået tilladelse af politiet til at bruge hagekorset i sit reklamebanner.

- Jeg har ringet og snakket med politiet om det, og der ikke noget ulovligt i det overhovedet, så havde vi naturligvis ikke gjort det, lyder det fra direktøren.


Nyhedsoverblik