Næstformand i socialdemokratisk lokalforening går efter ballade om spidskandidat

En lokal næstformand i Socialdemokratiet i Faxe, Erling Johansen (S), har trukket sig, efter en ophedet debat mandag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Slagsmålet i Socialdemokratiet i Faxe fortsætter. En næstformand har netop fået nok. Der er lagt op til en gyser, når partiet på søndag skal drøfte Christina Birkemoses fremtid som spidskandidat på en ekstraordinær generalforsamling.

Nærmest som fra en overophedet trykkoger bliver dampen nu lukket ud af Socialdemokratiet i Faxe. Byrådsgruppen har i mere end et år formået at holde en dyb intern uenighed inden døre – stort set. Men det er ikke længere en mulighed, efter det unge byrådsmedlem Laura Vestina Andréa mandag gik ud med en åbenhjertig og krads kritik af partiets spidskandidat Christina Birkemose og samtidig meddelte, at hun stopper i politik. Det skete bare et par dage efter, at den fælles ledelse for de to socialdemokratiske partiforeninger i Faxe havde indkaldt medlemmerne til mødet på søndag.

Ophedet møde i partiforening

Erling Johansen er ikke længere næstformand for den lokale partiforening Socialdemokratiet i Rønnede, Dalby og Omegn. På et ophedet møde mandag aften trak sig han sig fra bestyrelsen i den partiforening, han selv har været med til at stifte. Det skete efter, at partiforeningens formand havde udtrykt mistillid til ham.

Erling Johansen vil ikke selv kommentere situationen i partiforeningen. Formanden for partiforeningen Marian Bratløv Christensen har ikke reageret på flere henvendelser fra TV2 ØST.. 

- Der var en utrolig dårlig stemning på mødet. En samlet bestyrelse efterlyste dokumentation for, at der er nogen saglige grunde til at kritisere Christina Birkemose. Det fik vi efter min mening ikke. Det endte med, at Erling Johansen selv forlod det digitale møde, fortæller Dennis Petersen, medlem af bestyrelsen.

Socialdemokratiet i Faxe er delt op i to lokalforeninger: Socialdemokratiet i Faxe og Socialdemokratiet i Rønnede, Dalby og Omegn. Over dem svæver Fællesledelsen. 

quote Det er menneskeligt at fejle. Men jeg opfatter kritikken som personfnidder

Dennis Petersen, medlem af bestyrelsen

Erling Johansen er ikke bare den nu tidligere næstformand for den lokale omegns partiforening, han er også formand for fællesledelsen, der har indkaldt til det omstridte møde.

- Det er muligt, at Christina Birkemose har begået småfejl. Det er menneskeligt at fejle. Men jeg opfatter kritikken som personfnidder. Der er ikke hold i den. Vi har vidst, at der var en konflikt i byrådsgruppen. Jeg synes, at fællesledelsen burde have hjulpet hende mere, siger Dennis Petersen.

Mens der er en del debat om sagen på Facebook, har hverken byrådsmedlemmer eller medlemmer af den socialdemokratiske organisation i Faxe lyst til at sige ret meget til citat i disse dage.

Christina Birkemose set som fornyer

Anders Franssen, der er medlem af bestyrelsen i Fællesledelsen, er brandærgerlig over, at der bliver sat spørgsmålstegn ved Christina Birkemoses kandidatur.

- Jeg forholder mig til fakta og ikke synsninger. Jeg mener, at kritikken af Christina Birkemose er en forvridning af sandheden. Der er et stort flertal af medlemmerne, der har peget på hende som spidskandidat, fordi de ønskede sig noget nyt. Det skal et lille flertal i fællesledelsen ikke forsøge at rulle tilbage, fastslår han.

Læs også
Det er hævnens time i Faxe
Læs også
Det er hævnens time i Faxe

Christina Birkemose blev i november 2019 valgt som partiets spidskandidat med 109 stemmer, mens hendes modstander i kampvalget, Camilla Meyer, fik 60 stemmer fra medlemmerne.

Det er den 21-årige Laura Vestina Andréa, der for alvor har sat ild i debatten. Mandag gik hun ud på Facebook og her på TV2 ØST med sin version at situationen i byrådsgruppen med Christina Birkemose som spidskandidat.

Læs også
Hun er blandt Danmarks yngste byrådsmedlemmer - nu stopper hun og sender bredside mod spidskandidat
Læs også
Hun er blandt Danmarks yngste byrådsmedlemmer - nu stopper hun og sender bredside mod spidskandidat

Hun fortalte, at hun var gået grædende hjem fra byrådsmøder. Hun følte sig misbrugt politisk. Og hun frygtede, at partiet var godt i gang med at blive splittet.

-- Da jeg for fire år siden sagde ja til at stille op som kandidat til byrådet, havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg skulle skrive et opslag som dette - men jeg vurderer nu, at det er partiskadelig virksomhed blot at se til, mens Christina Birkemose splitter vores parti ad internt, skrev hun blandt andet på Facebook.

Laura Vestina Andréa blev i november 2017 som 18-årig valgt ind i byrådet i Faxe som Danmarks næstyngste byrådsmedlem. Som 21-årig har hun mistet sine illusioner, hun trækker sig fra politik, efter kommunalvalget i november i år.

Fra tilhænger til modstander 

Laura Vestina Andréa er gået fra at være stor tilhænger af Christina Birkemose til at advare imod hende. Det samme er den tidligere formand for fællesledelsen, Jens Hvidemose.

quote Jeg kan fuldt ud genkende Lauras kritik af Christina Birkemose. Hun kan ikke samle byrådsgruppen

Jens Hvidemose, tidligere formand for fællesledelsen

- Jeg kan fuldt ud genkende Lauras kritik af Christina Birkemose. Hun kan ikke samle byrådsgruppen. Hun træffer beslutninger uden om gruppen. Jeg har tabt tilliden til hende som vores spidskandidat. Hun bruger folk, og smider dem væk, siger Jens Hvidemose, der arbejdede ihærdigt for at få Christina Birkemose valgt ind i byrådet ved kommunalvalget i 2017.

Der er ingen tvivl om, at der har været store problemer i byrådsgruppen. Christina Birkemose holdt ikke længe som gruppeformand. Per Thomsen afløste hende i en kort periode. Nu har Camilla Meyer overtaget jobbet. Socialdemokratiet i Faxe er også i den besynderlige situation, at Christina Birkemose heller ikke er medlem af det helt centrale økonomiudvalg i Faxe Kommune.

Mægler indkaldt til byrådsgruppe

Socialdemokratiet sendte i august sidste år partisekretæren til Faxe i et forsøg på at hjælpe det lokale parti med at løsne op for den anspændte situation. Det lykkedes ikke at dømme efter udviklingen den seneste tid.

Tidligere i borgmester i Rønnede, Finn Hansen, kalder det ”dybt skadeligt”, at to fraktioner deler partiet midt i et valgår.

- Christina Birkemose har ikke fået megen hjælp af byrådsgruppen. Hun har måtte være meget stærk for at stå den modstand igennem, som hun har mødt, siger han.

Byrådsgruppens anden tidligere borgmester, Knud Erik Hansen, har svært ved at genkende den kritik:

- Da Christina Birkemose overtog posten som gruppeformand efter mig, holdt vi flere møder, hvor jeg satte hende ind i arbejdet som gruppeformand. Jeg tilbød hende min hjælp. Men måske har hun ikke ønsket at tage imod hjælpen, lyder det fra Knud Erik Hansen.

quote Jeg tilbød hende min hjælp. Men måske har hun ikke ønsket at tage imod hjælpen

Knud Erik Hansen, tidligere borgmester

- Det var Christina Birkemose selv, der valgte Økonomiudvalget fra. Jeg tilbød hende at bytte, så hun kunne overtage min plads dér, og jeg så overtog hendes plads i Socialudvalget det ville hun ikke, forklarer Knud Erik Hansen videre.

Her er planen på søndag

Hvis det går som fællesledelsen lige nu har planlagt på forhånd, skal medlemmerne på søndag blot drøfte situationen omkring Christina Birkemoses position som spidskandidat. Derefter skal partimedlemmerne stemme, om de fortsat har tillid til Christina Birkemose. Det bliver en elektronisk afstemning, der bliver sat i gang umiddelbart efter generalforsamlingen. Resultatet kommer senere på ugen.

Det er ikke kun Christina Birkemoses politiske liv, der er på spil. Hvis medlemmerne vender sig imod planen fra fællesledelsen, eller Christina Birkemose vinder afstemningen om tillid, så skal de fire medlemmer af bestyrelsen i Fællesledelsen, der fik sat Christina Birkemose på dagsordenen, måske finde sig et andet bestyrelsesjob.

Christina Birkemose har ikke ønsket at medvirke i artiklen. Hun ønsker først at drøfte situationen med partimedlemmerne på søndagens generalforsamling.




Nyhedsoverblik