Et areal, der fylder mere end 300 fodboldbaner.
Så stort bliver det solcelleanlæg nordøst fra Haslev, som Faxe Kommunes Plan & Kulturudvalg netop har godkendt.
Mere præcist bliver solcelleparken i alt 410 hektar. Bregentved, som er en stor land- og skovbrugsvirksomhed syd for København, betegner projektet som et af Europas største af sin art.
Formand for Faxe Kommunes Plan og Kulturudvalg ser frem til at tage arbejdshandskerne på.
- Det er en stor sag som absolut ikke slutter nu. Vi har prøvet på at efterleve en klimaftale, vi indgik i 2008. Nu er der en investor fra Bregentved Gods, der kommer med nogle konkrete forslag til, hvad de godt kunne tænke sig. Det bider vi til bolle på, siger René Tuekær til TV ØST.
Et solcelleanlæg der kan dække 100.000 personers elforbrug
Faktisk er der tale om i alt tre solcelleanlæg på henholdsvis 83, 32 og 70 hektar.
Overskriften er at gøre noget energimæssigt og formindske CO2-udspil og få produceret noget grøn energi
Anlægget forventes at kunne producere knap 170.000 Mwh om året svarende til godt 100.000 personers årlige elforbrug.
- Om det hele ender, som det er lagt op, det er jo ikke sikkert. Der skal nok også komme indsigelser imod det, blandt andet fra Danmarks Naturfredningsforening. Det kan også være nogle af arealerne er for store, siger René Tuekær.
- Men den røde tråd er jo at gøre noget ved energien og Co2-udslip og få det ned, som alle andre kommuner og private virksomheder prøver på. Det er egentlig essensen i det.
René Tuekjær: Det er et godt signal at sende
Ifølge formanden kommer hele 2018 til at gå med planlægningen af det nye anlæg. Han forventer det næste skridt bliver at lave lokalplaner for hvert af de tre områder, at afholde officielle høringer og være i dialog med Bregentved Gods. Men han er ikke i tvivl om, at det er en god beslutning med et storslået solcellenanlæg.
- Overskriften er at gøre noget energimæssigt og formindske CO2-udspil og få produceret noget grøn energi, siger René Tuekær.
- Det er et godt signal at sende til både vores egne borgere og andre borgere. Det er sjældent at møde et menneske, uanset hvor man hører til på den politiske skala, der ikke er klar over, at man skal gøre noget ved miljøet, siger han.
Solcelleanlæggene skal ligge nord for Freerslev (cirka 83 hektar), øst for Høsten Torp og Sydmotorvejen (cirka 32 hektar) og syd for Langesnave (cirka 69,5 hektar).
Arealerne vil blive omkranset af levende hegn. Dog under forudsætning af at anlægget nord for Freerslev ikke kolliderer med andre planer i regionen. Derudover kommer de valgte arealer til at blive brugt til økologisk lammeproduktion.
Hvis alt går efter planen, forventes det, at solcelleanlægget allerede står klar i foråret 2019.