Der er for alvor begyndt at være forår i luften og med påskedagene, der står og banker på, er der gode muligheder for at give sig i kast med haveprojekter.
- Efter sådan en lang vinter higer vi jo efter lyset, de små spirer og de store knopper, der er ved at springe ud på træerne. Så det er bare ren naturlov, at man vil ud at nyde haven, når lyset vender tilbage, siger Heidi Zethof, der sammen med sin mand har haft Frenderup Planteskole ved Dalby i mere end 25 år.
Men det er ikke alt, som giver mening at give sig i kast med, selvom det måske kribler i de grønne fingre.
Her i artiklen giver Heidi Zethof sine bedste tips til at få fuldt udbytte af helligdagene i haven.
Start med et godt fundament
Som med så meget andet, er det også i haven altafgørende at komme godt fra start; at skabe en god grobund – helt bogstaveligt talt. Og det gør man i første omgang ved at rydde op.
- Det er supervigtigt, at man luger godt nu. Så kan man få en lettere sommer efterfølgende, hvor der ikke er så meget ukrudt, siger Heidi Zethof.
Dernæst handler det om selve fundamentet. Det, der skal plantes i; jorden. Og her begår mange haveejere, ifølge Heidi Zethof, en stor fejl ved at undervurdere vigtigheden af god jord.
- De vil gerne bruge mange penge på planterne, men når det kommer til jorden, tænker de, at den kan man jo alligevel ikke se. Men det er faktisk jorden, der gør, at planterne vokser, og rødderne trives, siger hun og tilføjer, at i høj grad er sammenhæng mellem pris og kvalitet.
Man kan med fordel benytte jord, som er blandet med gødning, når man skal plante helt nye planter, så de får en god start på tilværelsen, fortæller Heidi Zethof.
Giv dig i agt for nattefrosten
Påsken falder tidligt i år, men det tager klimaet ikke hensyn til. Derfor er der også større risiko for at ramle ind i nattefrost, end hvis påsken falder midt i april.
Godt nok viser prognoserne flot og lunt vejr de kommende dage, men natten til lørdag er vi faktisk ikke langt fra nattefrost, når termometeret, ifølge DMI, vil nå ned på to plusgrader.
Og det er afgørende for, hvilke planter man skal give sig i kast med.
- Man skal være varsom med ikke at plante ting, der er frostfølsomme ud for tidligt. Men noget af det, man i hvert fald godt kan komme i gang med, er stedmorblomster, hornvioler og alle løgprodukter. For de kan tåle de kolde nætter, som kan komme, fortæller Heidi Zethof.
Stauder, rododendron og roser er andre eksempler på farvestrålende eksemplarer, som allerede nu kan plantes. Men også i den lidt større kategori, er der masser at give sig i kast med.
- Selvom det er tidligt på året, så kan man plante alle flerårige planter nu. Det drejer sig om alle træer og buske - især når de ikke har fået blade endnu, så kan man med fordel plante dem nu. Så har de hele foråret og sommeren at gro i, så de kan klare deres første vinter.
Også hækplanter, såkaldte barrodsplanter, kan med fordel plantes nu. Faktisk skal det være her i foråret, for ellers skal man vente til efteråret, da de ikke tåler at blive plantet i højsommeren.
At beskære eller ikke at beskære
Og så er der alt det, man allerede har i sin have, som man skal hjælpe bedst muligt på vej videre og få til at stå flot i foråret og sommeren. Det handler om beskæring.
- Man kan beskære de fleste af havens planter og buske nu. Roser skal man lige vente lidt med. Der har man jo en gammel tommelfingerregel, der hedder Dronningens fødselsdag (Margrethe II, født den 16. april, red.), forklarer Heidi Zethof.
Også blommetræer, kirsebærtræer og valnøddetræer skal man holde sig fra for nu.
- Det er dem, man kalder blødere, fordi de vil miste for meget saft, hvis man klipper dem nu. Så det skal man vente med til sensommeren – efter høst plejer man at sige, lyder det.
Køkkenhave og drivhus
Hvis man har – eller drømmer om – spiselige afgrøder i køkkenhaven og drivhuset, er der også noget at tage sig til i påskedagene. Dog er det lige tidligt nok at så, hvad angår for eksempel kartofler.
- Medmindre man er sådan en entusiast, der har dækket jorden til med sort plastik for at opvarme den, så skal den være lidt varmere, før man lægger kartoflerne. Men at få dem hjem til forspiring er en rigtig god idé, forklarer Heidi Zethof.
Det er vigtigt, at man forspirer kartoflerne et lyst og koldt sted – ikke mere end 15 grader. Hvis det er mørkt, bliver det nogle lange og ranglede spirer, som vil knække, når man putter dem i jorden. Når frøukrudt begynder at spire – ved cirka 10 grader – er det tid til at lægge kartoflerne i jorden. Det er typisk midt i april.
Også de fleste frø, som tomater og agurker, kan man begynde at forspire nu. Gerne i et drivhus, hvis man har sådan et, da det fortsat er for koldt udenfor. Og hvad angår netop drivhuset, er det også vigtigt at gøre det forårsrent.
- Der kan jo være overvintrende skadedyr eller svampe. Så det er vigtigt, at man hele tiden udlufter og en gang om året vasker det af. Jeg er ikke tilhænger af alle de her kemikalier, og det er faktisk lige så effektivt med brun sæbe, siger Heidi Zethof.