Det kommer ikke til at koste Faxe Kommune flere penge, at entreprenøren bag den røde Vibeengskole i Haslev er gået konkurs.
Der fastslår kommunen over for TV2 ØST.
Det sker efter B. Nygaard Sørensen A/S torsdag indgav konkursbegæring ovenpå flere alvorlige byggesager relateret til de særlige vindspærreplader, der indeholder stoffet MgO. Konkursen kommer kun få måneder efter, at arbejdet på skolen samt det økonomiske mellemværende med kommunen blev afsluttet.
- Sagen er for Faxes vedkommende overstået. Der er ingen udeståender, der er værd at tale om, siger Jørgen Veisig, der er centerchef for Faxe Kommunes ejendomme.
Stort problem opdaget kort efter åbning
Kort efter Vibeengskolen i Haslev åbnede den 12. juni 2014 kom det frem, at de plader, der var brugt til at bremse vinden i facaderne i byggeriet, ikke kunne klare det danske klima. Derfor endte kommunen i en større voldgiftssag med rådgivere og entreprenøren om ansvaret for at have valgt pladerne.
MgO-pladerne blev på et sent tidspunkt i processen valgt for at spare tid under byggeriet. Dengang troede man, at pladerne var lige så gode som de fibercementplader, som ellers var planlagt brugt til byggeriet. De har dog vist sig at have en meget kort levetid i dansk klima, hvor de blandt andet mister både deres styrke og brandhæmmende egenskaber - og samtidig får træ til at rådne og søm og skruer til at ruste.
Sagen er for Faxes vedkommende overstået. Der er ingen udeståender, der er værd at tale om
Skolen måtte senere igennem et årelangt arbejde for at få udskiftet pladerne, og samtidig rette en række andre fejl i byggeriet. Det handlede blandt andet om, at vand og fugt nogle steder kunne løbe ind i bygningens konstruktion. Renoveringen og ombygningen blev foretaget af B. Nygaard Sørensen A/S, og foregik, mens der fortsat var undervisning på skolen.
Skoles pris kraftigt forhøjet
Sagen med skolen har siden været en varm kartoffel i kommunen, hvor mange havde foretrukket et mere traditionelt byggeri til skolen, hvis meget moderne arkitektur har været omdiskuteret i byen.
Voldgiftssagen om skolen blev afgjort i november måned, og kommunens mellemværende blev betalt til byggefirmaet i december. Derefter var der ikke flere mellemværender, oplyses det.
Resultatet af den endelige voldgift er hemmeligholdt af parterne, men menes at være på knap 11 millioner kroner.
Det betyder, at den oprindelige pris på 145 millioner nu er oppe på mindst 160 millioner kroner – og muligvis mere.