Royal Unibrew satser på at blive CO2-neutral i 2025

Royal Unibrew i Faxe har fået hjælp til at udvikle grønnere løsninger, som gør, at de får sat turbo på omstillingen fra sort til grøn energi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver dag bliver der produceret flere tusinde drikkevarer hos Royal Unibrew i Faxe, hvilket kræver en hel del energi.

Den helt store energisluger er kogeprocessen. 

I dag kommer energien fra naturgas, men igennem projektet ’Elektrificering af fødevareindustrien’ har bryggeriet fået råd og vejledning til at gøre kogeprocessen mere grøn.

Først og fremmest skal naturgassen erstattes af en varmepumpe, og derudover skal en stor del af overskudsvarmen genbruges andre steder i produktionen.

De to tiltag vil både gøre produktionen mere miljøvenlig og spare virksomhederne for penge.

- Vi regner jo med, at vi kan skære cirka en tredjedel af vores naturgasforbrug af, så på den måde er det et rigtigt interessant projekt, siger Jens Erik Clemmensen, der er produktionschef på bryggeriet.

På bryggeriet i Faxe er håbet, at produktionen kan blive helt CO2-neutral i 2025, og så kan det blive et farvel til de gamle gaskedler.
På bryggeriet i Faxe er håbet, at produktionen kan blive helt CO2-neutral i 2025, og så kan det blive et farvel til de gamle gaskedler. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Fødevarevirksomheder skal være grønnere

Danmark har et mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. 

For at det kan blive en realitet, er det nødvendigt, at industrivirksomhederne bliver mere grønne. Alene de danske fødevarevirksomheder står for 30 procent af industriens samlede energiforbrug.

Læs også
Trods coronakrisen har Faxe-bryggeri vokseværk: Vi har mere end travlt
Læs også
Trods coronakrisen har Faxe-bryggeri vokseværk: Vi har mere end travlt

Over halvdelen af forbruget er fossile brændstoffer som olie, gas og kul, men størstedelen af processerne i fødevareindustrien kan elektrificeres og dermed gøres grønnere.

Ved at erstatte fossile brændsler med grøn strøm vil virksomhederne kunne reducere Danmarks årlige CO2-udledning med hele to procentpoint.

Inspiration for andre virksomheder

Royal Unibrew er en del af projektet ’Elektrificering af fødevareindustrien', som er finansieret af Industriens Fond og gennemføres i samarbejde med Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, DTU og Viegand Maagøe A/S.

Her har 20 forskellige virksomheder modtaget råd og vejledning til, hvordan de kan gøre produktionen mere grønne. 

Håbet er, at løsningerne vil være med til at inspirere endnu flere fødevarevirksomhed til at gå en grønnere fremtid i møde.

Fødevarevirksomhederne skal handle nu, hvis de skal nå klimamålene, lyder det fra branchedirektør i Dansk industri Leif Nielsen.
Fødevarevirksomhederne skal handle nu, hvis de skal nå klimamålene, lyder det fra branchedirektør i Dansk industri Leif Nielsen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ifølge Dansk Industri er det helt afgørende, at der handles nu:

- Det er store projekter, der skal sættes i gang, og energisystemerne skal tænkes forfra mange steder, og der skal findes smarte løsninger, så ud over at der skal laves udvikling, og de skal implementeres på fabrikkerne, så tager det også tid, så vi skal i gang nu, hvis vi skal nå den grønne omstilling, siger Leif Nielsen, branchedirektør i Dansk Industri.


CO2-neutral fremtid

På bryggeriet i Faxe er håbet, at produktionen kan blive hel CO2-neutral i 2025, og så kan det blive et farvel til de gamle gaskedler.

- Hvis vi ikke kommer til at få grøn gas, så kommer vi nok til at nedlægge det, og så skifte over til grøn el, fastslår produktionschefen.

Royal Unibrew er desuden i gang med at opføre et kæmpe solcelleanlæg, der skal forsyne produktionen med yderligere grøn strøm.


Nyhedsoverblik